Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kerítés Makón a guberálók és a szemetelők ellen - Elborítja a hulladék a konténerek környékét

Makón eddig két szelektív hulladékgyűjtő szigetet sikerült bekeríteni - ezek környékén rend van, a többi konténert viszont rendszerint elárasztja a szemét. A város folytatná a kerítések építését, addig is a fedelek lelakatolásával lehet távol tartani az illetékteleneket.
– Ezt a szeméthegyet nem én csináltam, én csak a sörösdobozokat gyűjtöm össze – szabadkozott egy kempingkerékpárral érkezett nő tegnap a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelep ABC mögötti szelektív hulladékgyűjtő szigeténél. Csakugyan: botjával egymás után emelte ki a fémdobozokat. Ugyanakkor a konténerek környékét szemét borítja.

A vegyes háztartási szemét között még egy kibelezett hűtőszekrényt is láttunk. A szemét egy részét valószínűleg guberálók szórták szét a kukákból válogatás közben, ráadásul a mennyiségből ítélve nem csak a környék lakói hozzák ide azt, amitől meg akarnak szabadulni.

Mint beszámoltunk róla, tavaly nyáron az önkormányzat kísérletbe fogott: zöld ráccsal vettek körbe egy-egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet a Szegedi utcában, illetve a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen – utóbbi természetesen egy másik gyűjtőhely, nem az ABC mögötti. Czirbus Gábor alpolgármester akkor azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy ezekre a helyekre csak az ott lakók vihessék a háztartási hulladékot, s ha az ötlet beválik, csak néhány szigetet hagynak meg nyilvánosan használható szelektív hulladékgyűjtőnek, a többit ugyancsak bekerítik.

Azóta bevált: miközben a szabadon maradt konténerek környékéről folyamatosan érkeznek a panaszok a mindent elborító szemétről, a lezárt gyűjtőhelyek környékén rend van. Ezt tegnap is megtapasztaltuk. Az alpolgármestertől ezért megkérdeztük, várható-e a program folytatása.
– Szándékunkban áll, de nem tudjuk, mikor – válaszolta. A magyarázat: a kerítéseket a városgazdálkodás készítette tavaly nyáron, és az önkormányzati cégnek egyelőre nincs kapacitása a folytatásra. Lehet, hogy ezt a munkát ki fogják adni alvállalkozónak, és a város csak felszereli a kerítéseket. Kettőt-hármat idén mindenképp szeretnének kihelyezni.

Egyébként láttunk egy „civil" megoldást is a problémára, méghozzá a posta háta mögött. Itt az egyik sárga konténert egyszerűen lelakatolták a lakók, így idegenek nem tudnak belepakolni, és a guberálók sem turkálhatnak benne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távközlési társaság óvatosságra inti a címzetteket - Újra hamis számlalevéllel támadnak a csalók

A távközlési társaság óvatosságra inti a címzetteket  - Újra hamis számlalevéllel támadnak a csalók
Valódinak látszó fizetési felszólítást kapott az egyik távközlési cégtől a makói Karácsonyi György,… Tovább olvasom