Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kern András színházról, filmről és sznobizmusról

Ahogy Téni bácsinak volt, úgy a Páger-díj eddigi valamennyi kitüntetettjének van humora. Ez az idei díjazott, Kern András szerint nagyon fontos jellemvonás – még akkor is, ha ezen a pályán veszélyben van az, akinek van humora.
Kern András: Páger filmjeit nem felejtik el. Fotó: Karnok Csaba
A húszas-harmincas évek filmjei között egészen kiválóak éppúgy vannak, mint felejthetőek, ám amelyikben Páger Antal is szerepel, az mindenképpen emlékezetes. Ezért nem felejtették el őt az elmúlt sok-sok évtized alatt sem – mondta a Páger-díj idei kitüntetettje, Kern András az emlékgyűrű névadójáról a Hagymaházban rendezett ünnepségen. A gyűrű átvétele előtt egyébként soha nem járt Makón, a városról viszont – éppen Téni bácsitól – sokat hallott, hiszen a Vígszínházban köztudomású volt róla, hogy honnan érkezett, és ez olykor beszédtéma is volt a büfében. A színészként, rendezőként és énekesként is ismert kiváló és érdemes művész Réz András filmesztétával beszélgetett a közönség előtt, miután Buzás Péter polgármestertől a gyűrűt átvette, majd – immár ujján Téni bácsi kedves pecsétgyűrűjének másával – készségesen nyilatkozott, állt a fényképezőgépek lencséje elé az előcsarnokban, ahol emlékkiállítás tisztelgett Páger Antal nagysága előtt.

– Az ő nevét sosem felejtik el azok, akiknek jelent valamit a film és a színház. Bár úgy gondolom, a film helye, szerepe a technika változásaival együtt állandóan módosul, a mozi egyszer talán végleg ki is megy a divatból, a színház sosem. Azért, mert ez egyfajta személyes élményt kínál; alkalmat arra, hogy az ember megnézze magát – szerintem ennek a ráismerésnek a kedvéért ülnek be a nézőtérre, és az az az élmény, amit másként katarzisnak hívunk, amitől az ember jobban érzi magát egy-egy előadás megtekintése után – mondta Kern.

Ő maga a kezdetektől hűséges a Vígszínházhoz, ugyanakkor nem érzi magát ezzel bezárva, hiszen ez egy nyitott teátrum, nagyon sok rendező fordul meg itt.

Ami pedig a filmet, ezen belül is magyar filmet illeti: ő tíz-tizenkét éve kezdett el rendezni, és már akkor azt mondta, hogy a műfaj változás előtt áll. Ami azóta történt, az igazolta ezt a jóslatot. Kern András ugyanakkor úgy látja, a szakma még mindig tele van sznobizmussal – azt, ami sikeres, amin nevetni lehet, azt továbbra is hajlamos azonnal értéktelennek nyilvánítani a hivatalos kritika. Éppen ezért ezen a pályán veszélyben vannak azok, akiknek van humoruk – mondta. Különben a Páger-díj eddigi kitüntetettjei között felfedezhető egy közös vonás: ahogyan Téni bácsinak szédületes humora volt, nekik is van – ugyanakkor jellemző, hogy Páger Antal a Pacsirtában nyújtott alakításáért kapott nagydíjat Cannes-ban. A humor, mint köztudott, eredetileg nedvességet jelent, s ez bizonyos értelemben találó. Kern András sem szereti a száraz embereket. A humor a mai világban menedék – vallja a legújabb Páger-díjas színművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz autóval megállni

Bizonyos napszakokban szinte lehetetlen parkolóhelyet találni Makón az orvosi rendelők, a kórház, az… Tovább olvasom