Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kerti törpék birodalma

Csanádpalota - Műkőből készülnek, méretüktől függően 10–20 kilósak, és kézzel festettek a csanádpalotai műkőkészítő, Z. Kovács Sándor kerti törpéi. Tisztában van vele, hogy az apró figurákat sokan a giccsel azonosítják, de azt mondja, ennek a munkának is megvan a maga szépsége – ráadásul keresik a szobrocskákat.
A csanádpalotai műkőkészítő, Z. Kovács Sándor 13 évvel ezelőtt vett egy kerti törpét. Az apró figura iránt sokan érdeklődtek, szerették volna megvenni – innen jött az ötlet, hogy ő is ilyet gyártson. Aki manapság elhalad Z. Kovács Sándor portája előtt, a kerítésen túl valóságos gyűjteményt láthat a kert díszéül szánt apró szobrocskákból: itt van Hófehérke mind a 7 törpével, de például gombát, gólyát, békát vagy pisilő kisfiút is látni. Egy-egy darab ára mérettől függően 4–5 ezer forint.

A törpék értékét az adja, hogy műkőből készülnek, így jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Fotó: Karnok Csaba
A törpék értékét az adja, hogy műkőből készülnek, így jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Fotó: Karnok Csaba

Z. Kovács Sándor a mesterséget a makói Gajdos Dezsőtől tanulta. Kerti törpéinek az adja meg az értékét, hogy nem gipszből, hanem műkőből készülnek. Így ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és a kutya sem tudja őket elvinni – a kisebbek ugyanis 10 kiló körüliek, a nagyobbak akár 20 kilósak is lehetnek. Megmutatta a műhelyét is, ahol láthattuk azokat a gipszből készült sablonokat, amelyek segítségével a figurákat előállítja. Azt mondta, egy-egy darab elkészítése nagyjából 5 órát vesz igénybe. Ebben már a festés is benne van – mindegyiket maga festi kézzel.

Kerti törpék Csanádpalotán. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A kerti törpe a köznyelvben a giccs szinonimája. Amikor arról kérdeztük, mit szól ehhez, azt mondta, nem rajongója a műfajnak, félt is tőle, amikor belevágott, de látta, hogy van rá igény, ezért azóta sem hagyta abba. Igaz, a kereslet visszaesett: amikor elkezdte, havonta 10–12 darabot vittek tőle, most egész évben 25–30-at. Mint minden munkának, ennek is megvan a maga szépsége. Z. Kovács Sándor azt mondja, sokszor kap egyedi kívánságokat, amelyek teljesítése kreativitást igényel, és ez érdekessé teszi a feladatot. Tudomása szerint a megyében csak ő készít kerti törpéket.

Olvasóink írták

  • 2. Tony_Soprano 2010. augusztus 05. 14:28
    „Polgármester mintázatú van e?!”
  • 1. zolcsi44 2010. augusztus 05. 12:54
    „Hát akkor ez nem is gicss??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis okmányokkal Nagylaknál

Nagylak - Hamis okmányokat fedtek fel a nagylaki határrendészek. Tovább olvasom