Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Két hétig él, ha elfogja a gyepmester

A tél közeledtével egyre több kutyát raknak ki Makó határában – tudtuk meg a város gyepmesterétől. A befogott jószágok két hétig élhetnek a telepen – ha valaki haza nem viszi őket. A város állatvédő egyesülete nem altatja el az utcáról begyűjtött kutyákat, macskákat, ám telepük kapacitása véges.

– Jön a tél, többet kell költeni tüzelőre, ruhára, valószínűleg ez az oka annak, hogy sok nehéz körülmények között élő makói dönt arról: utcára teszi házi kedvencét – magyarázta a jelenséget Daróczi János, Makó gyepmestere, aki csak az utóbbi héten öt kóbor ebet fogott be. Évről évre jellemzően a hideg beállta előtt találkozik a legtöbb kóbor kutyával. A jószágokat minden bizonnyal a várostól messzebb, a tanyavilágban eresztik szabadon, ám a legtöbben visszatalálnak Makóra. Egy befogás akár hétezer forintba is kerülhet – a szerencsétlen állatok gyakran elharapják az altatólövedék fecskendőjét. Jelentős összegbe kerül a gyepmesteri telepen őrzött jószágok etetése is – egészen addig, míg haza nem viszi egyiküket-másikukat valaki, vagy letelik a befogásuktól számított két hét, és elaltatják őket.

– Gyakran sajnos az sem megoldás, hogy elviszik az állatokat, hiszen idén is találkoztam már az utcán olyan ebbel, amit nem sokkal előtte vittek haza a telepről – mondta a gyepmester. – Egyébként nem jellemző, hogy fajtatiszta, nagy értékű állatokat tennének ki, a keverékek kerülnek utcára, most is csak ilyenek vannak a telep kenneljeiben.

Egyetlen befogott állatot sem altat el a Makói Természetvédő és Állatvédő Egyesület. A telephelyük nem messze fekszik a gyepmesteritől – a földeáki út mentén. Az élet megkímélésének ára van: jelenleg tizenöt eb és több mint negyven macska etetéséről kell gondoskodniuk, ami jelentős kihívás, pusztán az adományozóktól függ, hogy tudnak-e enni adni a jószágoknak – utalt rá az egyesület tagja és diszpécsere, Nagy Jenőné.

– Akad olyan gazda, aki szabályosan fenyegetőzik: ha nem fogadjuk be kutyáját, macskáját, kicsapja az utcára, vagy kiviszi a Maros-partra és elpusztítja – mondta az állatvédő.

A szervezet, bár nincs szoros kapcsolatban a lapunk által is támogatott Tappancs Alapítvánnyal, de hasonló módszerekkel szeretné gazdihoz juttatni az állatokat: akár az internetről is válogathat közülük bárki. Nemrég Budapestről utazott Makóra egy család a világhálón kiválasztott kutyus kedvéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázszor csapott le Kriván

Csak szigorúan, következetesen érdemes fellépni az ittas járművezetőkkel szemben – vallja a… Tovább olvasom