Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kétfelől győzködték Buzást a Koronában

Makó - Csak néhány közbekiáltás zavarta meg az egészségbiztosítási reformról szóló háromórás fórumot a makói Koronában. Az MSZP szakpolitikusa, Tukacs István Domokos Istvánnal, az orvosi kamara megyei elnökével vitázott.
A moderátor Buzás Péter polgármester volt – a vitát kezdeményezők őt akarták meggyőzni arról, nem szabad megszavazni a törvényt.

Csupán néhány percnyi mormogás és pár közbekiáltás zavarta meg a makói Koronában tegnap este megrendezett vitafórumot, melyet azért hívtak össze civilek, hogy kiderüljön az érdeklődők számára, mit is jelent az „egy biztosító, több pénztár" modell. A moderátori feladatot Buzás Péter polgármester vállalta.

Tukacs István, az MSZP egészségügyi bizottságának alelnöke elismerte: a kormány nem jól kommunikálta a törvény lehetséges hatásait. – A változások után a szolgáltatás javul, és egy biztosítottnak sem kell többet fizetnie – mondta a szocialista politikus. Kiemelte: magánbefektetők legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt vásárolhatnak, és a nyereséget is csak legkorábban három év múltán, a többségi tulajdonos állam hozzájárulásával vihetik ki a rendszerből. Domokos István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke – aki hangsúlyozta: civilként jött el – ezzel szemben azt mondta: az 51 százalékos állami tulajdon nem elég garancia. Szóba hozta a rendszer több visszásságát, a kórházi kapacitások szándékos leépítését.

Fórum a Koronában: a makói polgármester moderátor volt, de a fórum szervezői elsősorban őt akarták megszólítani. Fotó: Segesvári Csaba

Nagy tapsot kapott a jelenlévő ellenzékiektől számításának eredménye: évente másfél milliárd tiszta profitot tehetnek zsebre a befektetők. Ezt viszontválaszában Tukacs cáfolta. Szilvási Endre, makói sebész azt kérdezte: ugyanannyit kap-e egy törés ellátásáért a makói, és például a nyíregyházi kórház? A szakpolitikus rámutatott: az összeg a kórházak és a pénztárak megegyezésén múlik. Kocsis Ernő nőgyógyász főorvos szerint a változások eredményeképpen előálló, és az orvosokra nehezedő adminisztrációs teher kezelhetetlenül nagy lesz. Németh Pál, a fórum civil kezdeményezője személyes, külföldi biztosítókkal kapcsolatos tapasztalatait kívánta megosztani a hallgatósággal, de legelőször a polgármestert kritizálta. Azzal folytatta, 1977-ben elmenekült a magyar politikai-gazdasági diktatúrából, és most ugyanebbe tért vissza. Erre a teremben ülő baloldali érzelműek közül sokan bekiabáltak, majd a hallgatóság több mint fele távozott.

Buzás Péter a közel háromórás fórum lezárásaként összefoglalta: a rendszerváltás részének tekinti a parlament elé kerülő törvény megszavazását, reméli, a megújuló biztosítási rendszer működőképes lesz.

Olvasóink írták

 • 20. Zoli 2008. február 16. 10:11
  „Tisztelt Olvasók!

  Az alábbi vélemény a "www.marosnet.hu" -tól, ott is háromszor fordul elő: a "Kistérség", "Makó" és az "Önkormányzat" alatt.

  *******

  A következő vélemény egy pártonkívüli, független személy - anyagilag, politikailag és gondolkodásban is - állásfoglalását tartalmazza.

  A Makói Kiskirály és a kiút
  **********************

  I. Előjáték
  -------------

  Lakossági fórum Makón 2008. január 14.
  Dr. Nagy Lajos állatorvos és Dr. Buzás Péter Makó polgármestere és országgyűlési képviselő tartotta.

  1.
  Az első rész olajozottan, profi módon játszódott le.
  A kerületi képviselő előadása is szépen lezajlott.
  A polgármester is tájékoztatta a jelen lévő lakosságot az M43-asról, csatornázásról és így tovább.
  Az ezeket követő lakossági kérdésekre a járdákkal, hó eltakarítással kapcsolatban az Önkormányzat dolgozói válaszoltak nagyszerűen. Jobban, olajozottabban nem is mehetett volna az egész.

  2.
  Ezek után felállt egy lakos és közölte, hogy a mintegy 45´000 forint nyugdíjából már nem is tud élni.
  Dr. Nagy Lajos tájékoztatta a lakost, hogy próbáljon többet spórolni. Pl. Cola helyett ihatnak az emberek vizet is, mert az olcsóbb.
  Erre megjegyezte a lakos, hogy neki nem 300´000.- forint nyugdíja van, mint a Lajos Bácsinak.

  3.
  Egy következő lakos felállt mellettem és javasolta, próbáljuk megmenteni a Makó-Újszeged vasútvonalat és a makói kórházat is. Jobban kellene népszerűsíteni ezeket, hogy a lakosság nagyobb kedvet kapjon a helyi értékek használatához. (Örültem ennek a felszólalásnak, mert nekem is ez a véleményem).

  Dr. Buzás Péter ,,válaszai":
  3.1
  A közút fejlesztése eldöntött, a vasútra nincs pénz.
  3.2
  Volt legutóbb egy operációja a makói kórházban, de nem épült fel, miután átszállították Szegedre, ahol a professzor megvizsgálta, megoperálták és meggyógyult. Ez az új egészségügyi reform ereje: az ember azonnal a professzorhoz jut, gyors, szakszerű diagnózis, operáció és gyógyulás.
  3.3
  Ezen kívül meg kell szüntetni az egészségügyben a tarthatatlan állapotot - Dr. Buzás szerint -, hogy a makói kórház orvosai ,,teletömik" a zsebüket, amit vizuálisan is mutatott, hogy tömik a zsebüket.  II. S most a kritika következzen.
  --------------------------------------

  II.1 Dr. Nagy Lajos nyugdíjas állatorvos
  ------------------------------------------------
  javaslata, miszerint ,,spóroljanak" az emberek, pl. Cola ivásnál is, taszító. Ezt olyan egyén mondja, akinek havonta kb.10-szer több bevétele van a mintegy 300´000.- forint pénzével. Ezen kívül a felszólaló lakos a mai általános árszintet figyelembe véve az egzisztenciális minimum alatt él. S ehhez még hozzá jön, hogy egész életében becsülettel dolgozott, s ma nyomorog. Ezt az állapotot nem tudja megérteni és átérezni a Lajos Bácsi.


  II.2
  Dr. Buzás Péter fellépése
  ------------------------------

  A felszólaló lakos kérésének nem tett eleget, miszerint ,,mentsük meg a Makó-Újszeged vasútvonalat". Ehelyett arról beszélt, hogy a közlekedés az úton bonyolódik le.

  Szintén nem válaszolt a kórház megmentésével kapcsolatban. Ehelyett s saját, privát problémáját a közös ügy - a kórház megmentése - fölé helyezte. Nyilvánvaló, hogy ehhez nincs joga, mint közéleti egyéniségnek az a kötelessége, hogy a közügyet képviselje. Ennek nem tud eleget tenni ez ügyben, s ezt pedig egy nagyfontosságú ügyben Makó és Kistérség körzetében. A választók bizalmat szavaztak neki, de evvel visszaél és ignorálja a kötelességét: a közügyért kiállni és harcolni.

  A zseb ,,teletömésével" kapcsolatban pedig végleg elvetette a sulykot, Dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő, makói polgármester. Tény, hogy ha valaki itt Makón ,,teletömte a zsebét", akkor azok nem a makói orvosok, hanem ő maga: multimilliomos, több százmilliós vagyonnal, esetleg már milliárdos is. Mik a makói kórház orvosainak vagyonai az övéihez képest? Semmi. A makói milliárdos vagyona 1´000-szer több mint a makói kórház orvosainak. Sőt, lehet, hogy neki egyedül több a vagyona, mint a makói kórház összes orvosának együttvéve. Dr. Buzás Péter - helytelenül - nem képviseli párttársa véleményét, pl. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselőét, miszerint ő nem ossza az SZDSZ arrogáns véleményét az orvosokról. Dr. Buzás Péter inkább a szélsőbalos SZDSZ arrogáns véleményéhez áll közel a ,,zsebtömésekkel" kapcsolatban, mint pl. Sándor Klára szegedi országgyűlési képviselő a szegedi fórumon: ,,A biztosító kiszűri a tisztességtelen, rossz orvosakat".

  S a zseb ,,teletömésével" kapcsolatban még egy tény. Dr. Buzás Péter x-százmillió vissza nem térítendő állami támogatást kapott az államtól. A nép pénzéből, az enyémből is, az orvosokéból is, mindenkiéből. Ki tömte tele akkor a zsebét? Én, az orvosok, az ápolók? Egy ilyen embernek sokkal jobban kellene vigyáznia a kijelentéseire, amiket a lakósság előtt tesz!!

  Dr. Buzás Péter cserbenhagyta a makói kórházat. Ugyanis aki a kórház dolgozóit szidja, az a kórházat magát járatja le. Ez ugyan az, mint aki az Önkormányzat dolgozóit szidja, az egész Önkormányzatot állítja negatív fénybe.

  S még azt is bebizonyította a hűséges pártkatona, hogy annak ellenére, hogy a lakosság 70-80%-a az új TB-törvény ellen van, akkor is megszavazta azt 2008-02-11.-én, mert ő nem a választóit képviseli. S ahhoz is gyáva volt a parlamentben, hogy megszavazza a Fidesz kezdeményezését az Albert házaspár népszavazását az üzleti alapú pénztárakról. Mert helyesen mondta Herényi Károly képviselő társa: a TB-törvényhez szükséges: 1. szakmai konszenzus, 2. politikai konszenzus és végül 3. társadalmi konszenzus, azaz népszavazás. Mindhármat elutasították az arrogánsak, közöttük a Makó polgármestere és országgyűlési képviselő multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter is. Ő nem minket képviselt a TB-szavazásnál, erre nem kapott tőlünk felhatalmazást.

  Nem érdekli a választók véleménye, megy a maga haszna és pártja után. Karsai József Battonya - MSZP - polgármestere kikérte a nép véleményét és nem szavazta meg a TB-törvényt a parlamentben. Dr. Buzás Péter szembefordult a választóival, amiért nincs mentség. Erre tőlünk nincs felhatalmazása!

  Az MSZP 2006-os tavaszi választási ígéretében nem volt szó ilyen mértékű TB-átalakításról. Ennek megfelelőem becsapták a népet és engemet is. S a makói polgármester becsapott minket és személyszerint engemet is.

  Mert nem a nép java, hanem a hatalmi, párthatalmi és végül az egyéni haszon a lényeg neki.

  És még valami. A lakossági fórumon a TB-reformot avval ,,magyarázta", hogy pl. az ő saját esetében milyen gyorsan a szegedi professzorhoz jutott, s ez lenne a ,,reform". Ennél dilettánsabb magyarázatot egy olyan országgyűlési képviselő, aki már ezen lakossági fórum előtt majd egy hónappal 2007.12.17.-én első ízben megszavazta a TB-törvényt, nem is adhatott volna. Ez a tudásszintje egy TB-törvényre szavazó országgyűlési képviselőnek, aki szakmailag és emberileg alkalmatlan, felkészületlen a képviseletünkre.

  S azt már nem is részletezem, hogy 2007.04.16.-án az országgyűlési felszólalásában 300%-al téves adatokat közölt a parlamentben az M43-as forgalmi adatai kapcsán.

  Mert a mindszenti születésű makói polgármester már régóta egy multimilliomos, milliárdos Makói Kiskirály is: Dr. Buzás Péter - MSZP -.

  Mondjon le azonnal, mert nem a népet képviseli!!


  III. A TB-törvény
  ---------------------

  Az MSZP-SZDSZ 2008.02.11.-én kijátszotta utolsó kártyáját és gurulnak a lejtőn tovább lefele. Ehhez hozzá járult még a most nyilvánosságra került SZDSZ választási csalása is. Tehát nem csak Balatonöszöd (ahol Buzás is részt vett, de biztosan nem a mi megbízásunkból), hanem a tartalma is még a ,,levegőben" van: ,,az utolsó négy évben nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, s a trükkök százait csináltunk." Ez lenne garancia a TB-törvényre????

  Ez a TB-törvény így ahogy van, bukásra van ítélve és el is fog bukni, úgy a törvény, mint annak kikényszerítői is.

  A magyar nép három hét alatt összegyűjtötte a szükséges 200´000 aláírást a népszavazásra. Ilyen még nem volt egy civil kezdeményezésben. Az Albert házaspár beadványáról népszavazás lesz. S a nép el fogja utasítani a TB-törvényt.

  S avval elutasítja Dr. Buzás Péter szégyenletes országgyűlési ,,pártmenetét" is. Mert arra tőlünk nincs felhatalmazása. Mi nem akarjuk sem a pártja - MSZP -, sem az SZDSZ TB-diktatúráját, valamint a többi becstelen ügyeiket (pl. Zuschlag ügy stb)..


  IV. Mi lenne a kivezető út?
  --------------------------------

  A társadalmi fő feladatokat - egészségügy, nyugdíjügy, gazdaság és oktatás - csak társadalmi összefogással lehet létrehozni.

  IV.1 Ezeknek a kiindulási feltétele, hogy
  -------------------------------------------------
  - nagykoalíció, azaz hatalommegosztás a minisztertanácsban a szavazatok számának megfelelően,
  - kétkamarás parlament, azaz további hatalommegosztás a megyei képviselet érdekében,
  - a fenti kettő parlamenti elfogadása és népszavazással való megerősítése.
  - a fentiek pedig azonosak az alkotmánymódosítással is.

  A fenti lépésekkel jelentősen csökkenne a mai társadalmi feszültség.


  IV.2 Feladatok megoldása
  -----------------------------------

  Csak ezek után lehet a társadalmi feladatokat - CIKLUSÁTIVELŐEN - megoldani.
  Ez a nép és végső soron valamennyink érdeke is.

  (
  Mert ugye abban mindenki egyetért velem, hogy az nem lehet cél, hogy az egyik ciklusban jobboldal bevezet valamit, amit a másik ciklusban a baloldal megszüntet. Majd a baloldal bevezet valamit, amit a következő ciklusban a jobboldal leépít.
  Ez a stílus lenne a homo sapiens? A mélységesen okos racionalizmus??
  )


  V. Kilátások a fenti változtatásokra
  ------------------------------------------

  Úgy gondolom, a mai politikai pártok és tagjai nem hajlandók bevezetni a hatalommegosztást - nagykoalíció - Magyarország érdekében.

  Csak egy országos kaliberű politikus említette meg a nagykoalíciót nyugaton az utóbbi időben, mint az alagútból kivezető fénycsíkot. Kósa Lajos Debrecen polgármestere is ezt a véleményt képviseli. ,,Természetesen" párttársai Pokorni Z. alelnök és Orbán V. elnök voltak az elsők, akik ellene fordultak.

  Egy lehetséges első lépés az lenne, ha a civilek kezdeményeznének ez irányban országos megmozdulást. Szintén sokat jelentene, hogy 50´000 aláírással az országgyűlésnek kötelező a témát a napirendre tűzni és megvitatni. Ekkor legalább a nép egy része megismerhetné, hogy miről is van szó.

  A továbbiakban pedig egy népi megmozdulással előre léphetnénk egy valóban jobb jövő felé.”
 • 19. Kaméleon 2008. február 10. 23:06
  „9. hozzászólás Kaméleon 2008.02.10 15:13

  Az MSZP és konkrétan Kökény Mihály kétszínűségéről:
  1999-ben mást állítottak a szocik, majd 2007. december 17-én az ellenkezőjét szavazták meg!

  Az MSZP Országos Elnökségének 1999. június 16-i ülésén (az Orbán kormány idején!!!!) Kökény elvtárs szakmai irányításával az alábbi állásfoglalás született:

  ,,A kormány a háziorvosi rendszer teljes privatizációját hirdette meg, a miniszterelnök (már mint Orbán Viktor) egyik legutóbbi nyilatkozata szerint már a teljes rendszer privatizációját is fontolgatja, jóllehet a kormányprogram - helyesen - még csak a non-profit alapon működő szervezetek létrehozását célozta."

  ,,A szolgáltatói privatizáció javíthatja az ellátás minőségét, hatékonyságát, a vásárlói oldal (a biztosító) privatizálása azonban növeli az összköltségeket, ronthatja a hozzáférés esélyeit."

  ,,A biztosítók nem a betegekért, a bevételekért versengenek. Ettől nem lesz jobb a betegeknek, de nem csökkennek, sőt nőnek az egészségügyi kiadások, igaz, hogy elsősorban a magánkiadások"

  ,,A versenyző több-biztosítós rendszer egy éve lebegtetett különböző variációinak közös hibája, hogy elkerülhetetlenül aláaknázzák az esélyegyenlőséget és a társadalmi szolidaritást."

  ,,Tekintettel arra, hogy az egészségügyben uralkodó viszonyok jelentős mértékben befolyásolják a lakosság életminőségét, csak rendszerű, következetes, kiérlelt koncepción nyugvó, társadalmi közmegegyezéssel szentesített korszerűsítésnek van létjogosultsága."

  ,,széleskörű szakmai és társadalmi egyetértésre alapozva"

  ,,Az egészségügy érdekei nem rendelhetőek alá pártpolitikai szempontoknak."

  ,,az egészségbiztosítással kapcsolatos állásfoglalás nem lehet egy kormányzati csoport, vagy egy párt belügye"

  Hazudozó tolvaj banda!”
 • 18. szegedi 2008. február 10. 11:21
  „29. Brigitta 2008.02.10 10:14
  Egy egyetemi tanár véleménye a kormányzat egészségügyi ,,reformjáról":

  Kedves Címzettek!
  Most jöttem a könyvvizsgálói továbbképzésről,
  ahol a társadalombiztosítás 2008-as változásáról tartottak előadást.
  FELHÁBORÍTÓ VÁLTOZÁSOKAT HAJTOTT VÉGRE A KORMÁNY!

  A nyugdíjjárulék és egészségügyi járulék az alábbiak szerint változik:
  munkaadók által befizetett járulék: nyugdíjkasszába a mostani 18 %-ot 24%-ra emelik, egészségügyi kasszába 11 %-ot 5%-ra csökkentik.
  Munkavállalók járulékai: nyugdíjjárulék 8,8 %-ról 9,5%-ra nő, egészségügyi jár. 7 %-ról 6 %-ra csökken.

  Mit jelent mindez????? Lerázza a kormány magáról az egészségügyet, az elvonást átterelik a szintén hiányos nyugdíjkasszába. Majd megemeli a járulékot a privatizált EÜ kassza! Ezért már őt fogják szidni! Kérdés, hogy lesz-e egy 7%-kal csökkentett bevétel mellett is jelentkező?
  EZ UGYEBÁR, HA JÓL SZÁMOLOM MINIMUM TOVÁBBI 120 MILLIÁRD Ft kivonást jelent az egészségügyből.

  Kérdésem, hogy hol volt a parlamentből az ellenzék? Miért nem hangos a sajtó az övön aluli ütéstől?
  MI LESZ VELÜNK, VÁLASZTÓPOLGÁROKBÓL, HA BETEGEK LESZÜNK? HÁNY ORVOST FOGNAK ELBOCSÁTANI ÉS HÁNY ÚJABB KÓRHÁZAT ZÁRNAK BE?

  Kérem továbbadni, mert végső soron a mi bőrünkre megy a minden mértéket meghaladó aljasságuk!

  A több-biztosítós törvénytervezet diszkrét bája:
  Azt eddig is gyaníthatta mindenki, hogy az idősebb, krónikus betegség(ek)ben szenvedő ügyfelekért nem fognak kapkodni a profitorientált magánbiztosítók (a mellékelt cikk szerint Hollandiában ´Arany Kézfogással´ - egy nagyobb összeggel - veszik őket rá, hogy feladják a biztosításukat. Ezzel az erővel akár el is altathatnák őket...), de nehogy az képzelje bárki is, hogy az aktív korosztály sorsa nem lesz ugyanígy megpecsételve.

  A cikk szerint nyilvánosságra került törvénytervezet szerint a magánbiztosítók csak természetbeni betegellátást fognak finanszírozni, táppénzt nem fizetnek. Ezt lovagiasan áthárítják a munkáltatókra! Vagyis a táppénzt, amit eddig a társadalombiztosítás fizetett a szép, új szadeszes világban a munkáltatónak kell fizetnie.

  (Csak halkan kérdezem: - akkor mi a fenének kellenek a magánbiztosítók?)

  Gondoljátok meg, proletárok, mi következik ebből! Egy olyan országban, ahol a munkavállalók többségét a magánszektor foglalkoztatja. Meddig is? Amíg egészséges. A lehetséges következményeket mindenkinek a fantáziájára bízom.
  A magánbiztosítók extraprofitját tehát a munkáltatók fogják megtermelni. Képzeljük csak el, mi történik egy kis vagy közepes vállalkozásban egy kiadósabb influenzajárvány idején? Nem elég, hogy kiesik az a bevétel, amit a lebetegedett alkalmazottak nem tudnak megtermelni, és ebből a negatív bevételből még táppénzt is fizessen nekik. Munkahelyi balesetről, tartós betegségről már ne is beszéljünk. És vajon milyen létbizonytalanságba taszítja ez a tervezet azt a rengeteg magánvállalkozót, aki önmagát foglalkoztatja? Ez a réteg eddig kapott táppénzt, ha lebetegedett, ezentúl majd magának fizet. Miből is? És egyáltalán akkor miért is fizetünk TB-t?

  Ez az egyik olyan Achilles-sarka a magánbiztosítós rendszernek, ahol a legsikeresebben lehetne megtámadni. Ez a megoldás ugyanis csak maguknak a biztosítóknak lenne bomba üzlet, magánemberként még a legdoktrinérebb liberálisoknak sem lehet érdeke, az MSZP sakkban tartott képviselőiről nem is beszélve. Őket leszámítva lényegében az egész társadalom véd-és dacszövetségbe állhatna, hiszen végre volna egy olyan kérdés, amiben a munkaadók és a munkavállalók is egy oldalra kerülnének.

  A rendszer ajándéka - legtöbb, mi adható - a totális létbizonytalanság az egész társadalomnak. Ez bizony a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás halálos ítélete. Nem érdemli meg a homo sapiens nevet az, aki ezt az embertelen, ördögi tervet kieszelte: nem hiszem, hogy anya szülhet ilyen kreatúrát, csak a sátán klónozhatta azokat, akik az emberi kiszolgáltatottságból akarnak profitot termelni. Csináljon a Szabad Demokrata Romboló Páholy saját tagjainak olyan Magánbiztosító rendszert, amilyet akar, de nekünk nem kellenek sem ők, sem embertelen rendszerük. Ideje lenne őket véglegesen leszázalékolni!
  Terjesszétek, proletárok! Már nemcsak a láncaitokat veszíthetitek! Az Életetekről van szó!

  Alkotmányellenes biztosítási reform:
  Az SZDSZ az általa a holland rendszer mintájára megvalósítani szándékozott egészségbiztosítási reformot már részben végrehajtatta az MSZP-t képviselő pártelnök-kormányfővel és egészségügyi tanácsadóival, akik szintén inkább liberális, semmint szociális beállítottságúak. A kormányfő és a kisebbik koalíciós párt által elképzelt társadalombiztosítási reform egyik részét, a kórházi kezeléshez kötött egészségügyi szolgáltatásokat érintő kórházreformot a kórháztörvény módosításával még a nyáron a társadalom és az egészségügyi szakma, valamint érdekvédelmi szerveik megkérdezése nélkül oldották meg. Mára egyértelművé vált, hogy rosszul.

  Az egészségjog sérül, Kórházakat zártak be vagy a korábbi gyógyító jellegüket elvonva elfekvő intézményekké alakították át, ahelyett hogy a gyógyító intézmények változatlan fenntartása mellett csak a felesleges ágykapacitást vonták volna el, és így a kórházbezárásokkal kialakuló új körzetbeosztás miatt a betegek túlnyomó többségét messziről kell a körzetének megfelelő kórházba szállítani. Az ezzel járó hosszabb szállítási idő a beteg állapotának rosszabbra fordulását okozhatja, sőt életét is veszélyeztetheti. Részben a kórházak és a kórházi ágyak csökkentése és az egészségügyi személyzet radikális leépítése miatt nemcsak a késedelmes kórházba kerülés veszélyeztetheti a beteg életét és egészségét, hanem a műtéti várólisták idejének jelentős meghosszabbodása is. Mindez egyértelműen sérti az alkotmány 70/D. paragrafusába foglalt, az egészséghez való jogot.
  Ugyanez a helyzet a szűkebb értelemben vett egészségbiztosítás terén is. Azzal, hogy a társadalmi szolidaritás és kockázatközösség elvén nyugvó állami egészségbiztosítási rendszert - holland és szlovák mintára - profitorientált egészségbiztosítássá akarja átalakítani a kormány az SZDSZ nyomására, ugyancsak durván sérül a szövegében már gyökeresen módosított, valamint az EU-konform magyar alkotmány előbb már hivatkozott szakasza.
  Nézzük, mi történt Hollandiában!
  Egy rókáról két bőrt Hollandiában azzal, hogy 2006-ban megszüntették a szolidaritás elvén alapuló kétpilléres - államilag szervezett, de az állam, a munkáltatói és a munkavállalói, valamint a biztosítotti oldal részvételével önkormányzati alapon működő - egészségbiztosítást, átadva azt a nyereségorientált magánbiztosítóknak, a korábbi harminc euró összegű havi biztosítási járulék száz euróra emelkedett. Korábban a harminc eurós járulék fizetése a munkáltató és a biztosított munkavállaló között feles arányban oszlott meg. Most a munkáltató a járulékfizetésben nem vesz részt. Ezért a munkavállaló és a vállalkozó egyaránt száz euró hozzájárulást fizet. Az új rendszerben a biztosítótársaságok betegségi és szülési segélyt, azaz táppénzt nem fizetnek. Ezt a munkáltatók kénytelenek fizetni maximum két éven át, az összeg az átlagkereset hetven százaléka. A táppénz kifizetése alól a munkáltató csak akkor mentesül, ha erre biztosítási szerződést köt. A magán biztosítótársaságok így egy rókáról két bőrt húznak le. A rendszer bevezetése után a biztosítótársaságok közölték, hogy a felemelt járulékfizetés ellenére sem rentábilis nekik a betegbiztosítás. Ezért állami hozzájárulást is igényeltek.
  Ugyanakkor a járulékösszegek több mint háromszoros emelése miatt mintegy háromszázezren maradtak ki a biztosításból. Ezért az állam rászorultság igazolása ellenében átvállalja tőlük a járulékfizetés egy részét. Az állam tehát duplán terhelődik. Hollandiában sem az állam versenyez a biztosítottakért.
  A magánbiztosító csak az egészségeseket fogadja szívesen, míg az instabil egészségi állapotúakat igyekszik távol tartani magától. Sőt az öregeket és a krónikus betegeket egy nagyobb összeg kifizetésével, úgynevezett ´arany kézfogással´ veszik rá biztosításuk megszüntetésére. Ugyanezt teszik a szlovák magánbiztosítók is. Nem véletlen, hogy az új szlovák kormány a régi, szolidaritási alapú biztosítás visszaállítására törekszik.

  Titkos tárgyalások:
  Az egészségbiztosítás tervezett magyar reformja csak annyiban különbözik ettől, hogy a felállítandó biztosítótársaságokban 51 százalék lesz az állami és 49 százalék a magántulajdon aránya. Ez azonban csak porhintés, mivel a tulajdonosi arány ellenére az irányítási jogosítványok a magántulajdonosi szférába csúsznak át. A helyzet így ugyanaz, mint Hollandiában vagy Szlovákiában. Sőt a kormány titkos tárgyalásokat folytatott már a magánbiztosítókkal, amelyek a kiszivárgott hírek szerint ´megdöbbentően´ magas követelésekkel álltak elő - a kormányváltás esetére is - a működésbiztonsági igényen felül. Ezzel a reformmal nálunk is megszűnne a szolidaritási alapú egészségbiztosítás, és a hollandhoz és a szlovákiaihoz hasonló antiszociális vonások jelennének meg. Ez szintén sérti az alkotmány 70/D. paragrafusát. Mindezt alátámasztja a közzétett törvénytervezet, mely szerint az új pénztárak zrt.-ként működnének, és csak természetbeni betegellátást finanszíroznának, ´táppénzt´ viszont nem. Ennek fizetését a kormány nálunk is a munkáltatókra hárítaná. Ezért, ha a tervezetből netán ebben a formában törvény lenne, azt az egészségügy átszervezésével kapcsolatos előírásokkal együtt az Alkotmánybíróság elé kell vinni.

  Prugberger Tamás, egyetemi tanár"


  31. Pártkatona 2008.02.10 11:02
  Köszönjük Brigittának az idézetet!
  Sajnos a sok MSZP-s "pártkatona" a józan paraszti ész ellenére is a megélhetéséért fog szavazni és a sok "balos" képviselő - ahogyan eddig is tették - kinyalja Feri és a szadesz fenekét. Ők az igazi megélhetési politikusok! Ez a magyar "demokrácia" sajátossága! Egyébként teljesen egyetértek Prugberger tanárúrral.

  30. Cc 2008.02.10 10:45
  anonym, te vagy a második faék a hozzászólók közül, elég kevesen vagytok.”
 • 17. szegedi 2008. február 10. 09:06
  „Fórumoztak és tüntettek
  Gonda Zsuzsanna
  2008.02.09. 04:00

  Szeged -
  Cser Ágnes szerint meg kell győzni a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt. Lakossági fórum és tüntetés volt pénteken Szegeden. A körülbelül hatvanfős csoport előtt Cser kijelentette: az állampolgárok feladata rábírni a képviselőiket arra, hogy ne szavazzák meg a törvényt
  - Meg kell győzni a kormánypárti parlamenti képviselőket, hogy ne a frakciófegyelem, hanem a választópolgárok akaratának megfelelően szavazzanak február 11-én - közölte Cser Ágnes. Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke pénteken Szegeden az Alsóvárosi Művelődési Házban az egészségbiztosítási törvényről mondta el véleményét. Rajta kívül Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, Kalmár Ferenc KDNP-s önkormányzati képviselő és Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke is részt vett a tájékoztatón.
  Szócsővel erősítették föl hangjukat a tiltakozók Szegeden.

  Fotó: Karnok Csaba Magyar Anna szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek a kis kórházak - így a makói is -, mert a törvény nem kötelezi a pénztárakat, hogy szerződjenek velük. ,,Csongrád megye egésze pezseg a téma körül" - mondta, majd mindannyian átvonultak a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermébe, ahol lakossági fórumot tartottak. A színpadon fenntartottak helyet a kormánypárti megyei országgyűlési képviselőknek is, akik közül senki nem jelent meg a rendezvényen. Sándor Klára (SZDSZ) közleményben tudatta lapunkkal: tegnap a sajtó képviselőitől tudta meg, hogy az ellenzék újból vitára hívta, ő azonban frakcióülésen volt Debrecenben.

  Este 7 óra körül a fórumozók egy része - köztük Cser Ágnes, Kalmár Ferenc és Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő - átvonult a Széchenyi térre, ahol a korábbi szegedi kormányellenes tüntetések résztvevői demonstráltak. A körülbelül hatvanfős csoport előtt Cser kijelentette: az állampolgárok feladata rábírni a képviselőiket arra, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

  1. maci52 2008.02.09 06:02
  Azért tisztelt szerkesztők,miért nem merik leírni:a szabály szerű meghívás ellenére:Botka-Ujhelyi és még két jellemtelen elvtársuk lesza**ta a választóit,pedig saját párttársaik várták őket.Egyébként zsúfolásig megtelt a Kapca,pont ő miattuk jött el a sok "hívőjük".Ennyi a nagypofájúakról.

  2. VCrash 2008.02.09 08:05
  Látva a mellékelt fotón látható embereket, nem tartom valószínűnek, hogy ´ők´ konkrétan tudnák, hogy miről is van szó, mi ellen/vagy mellett kell ´szócsövet´ emelni. Kik küldték oda/és mennyiért ezeket az embereket? A politika. Csak emlékezek pl. az 56´-al kapcsolatos októberi zavargásokra, hogy ott is olyan emberek (fiatal, munkanélküli suhancok) alkották a tüntetők nagyréséz, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi/vayg ki ellen tüntetnek, törnek, zúznak...Kik küldték oda/és mennyiért azokat az embereket is? A politika. A nép, az istenadta (magyar) nép, olyan birka, hogy festeni sem lehet különbet...

  3. Oszi 2008.02.09 09:06
  A 60 főben már benne volt Kalmár is?

  4. joy 2008.02.09 09:13
  Cser Ági az egykori TB főpémztárnok, kigolyózott kommunista őskövület.
  Neki igazán érdeke lenne a változatlanság!

  5. horvathagi www.halapenzhu.blogspot.com/ 2008.02.09 09:17
  Ez az! Maradjon a hálapénz! Az legalább nem kötelező, de elvárt!

  6. stan 2008.02.09 09:42
  Örülök a fórumnak és a tüntetésnek!
  Igen, most harcolni kell!
  Csak igy tovább!

  7. southwind 2008.02.09 09:43
  kedves horvatagi, a halapenzt most sorrakerulesi penznek fogjak hivni, ugye? igy is ugyis fizetni fogd az extrat, ha azt akarod, hogy bejuss egy mutetre mielott kinyifassz,ugyhogy hagyjad mar ezt a halapenz maszlagot, ne nyeljel le mindent agikam amit a szadba tesznek ;)

  8. Cc 2008.02.09 10:03
  VCrash! elolvasva az írásodat, kb. 6 osztályt végeztél el 12 év alatt a kisegítő iskolában, vág az eszed, amelyhez képest egy faék logikai feladvány. egyszerűbb dolgokkal foglalkozzál ne terheld magad.

  9. Dongó 2008.02.09 10:33
  Érdekes módon Ágika elfelejtette, hogy az OEP-nak volt évekig a vezetője. Akkor más levest fújt. Mindegy neki csak beszéljenek róla. Nem jó a törvény, nem jó az egészségreform, de ezeknek a Cser Ágiknak az a lényeg, hogy reflektorfényben legyenek. Sajnos az ö szájukból nem igaz a szó. Vonulni, élreállni, csinálni a semmit de rohadt látványosan. Egyszer hagynák, hogy a nép önállóan döntsön

  10. radikalis 2008.02.09 10:46
  Vcrash, ezzel egyetértek, az október 23-án lakásokba könnygázgránátot lövő, autókat rongáló, embereket megnyomorító egyenruhás állatoknak valószínüleg fogalmuk nem volt, mit tesznek.

  11. Dio 2008.02.09 11:08
  60 ember. Az új többség. Talán ha össszadják az egysejtjeiket kijön belőle egy birka ész. A képen állók mit tudnak a reformról? Vagy az eü. finanszírozásáról? Beszari alakok akik Állam Bácsiban hisznek...20 éve Kádárt éltették, most Orbánt mert éppen ő igéri meg demagóg módon hogy nem kell törődni semmivel, majd ha együtt maradunk akkor az állam biztosítja az ingyenes, legjobb, nívós, mindenre kiterjedő ellátást - persze ilyen soha nem volt, de mindegy, a félős, öngondoskodásra képtelen ember szereti az ilyesmit hallgatni. Öröm, hogy egy ekkora városban 60 ilyen van csak.

  12. radenkó 2008.02.09 11:25
  Valóban igaz, hogy egyes emberek nem tudják miről szól az egészségügyi reform. De az már bizonyos, hogy azok sem akik csinálják.Egy azonban bizonyos pár fél eszű zsidó milliárdosnak akarják átjátszani a több milliárd forintunkat.Aki ezt a tőrvényt megszavazza az bűnt követ el választói ellen, vagyis ezeket a képviselőket meg kell regulázni de szigorúan , ha kell tettlegesen is, vagyonuk elvételével .
  Egyszer és mindenkor vállalják a felelősségüket amit tesznek vagyonukkal , önmagukkal , hogy megtudják azt mit is cselekedtek.

  13. Puccéran 2008.02.09 11:33
  Az 1% -os SZDSZ-ből korábban kilépett Bauer Tamás közgazdász - aki egyébként ismét az SZDSZ által képviselt több-biztosítós rendszer egyik támogatója- kilépésekor ezt nyilatkozta:

  ,,fontos politikai kérdések egész sorában vált számomra elfogadhatatlanná a jelenlegi pártvezetés (SZDSZ) álláspontja és gyakorlata"

  ,,A párt vezetőit, korábbi és jelenlegi kormánytagjait súlyos felelősség terheli azért a gazdaságpolitikáért, amely az előző ciklusban a pénzügyi csőd közelébe juttatta az országot. A párt vezetői mindmáig nem látják be, hogy hibáztak. (...) Az SZDSZ részese annak, hogy a magyar politikai osztály elszabotálja a közélet megtisztítását a rendszeres anyagi visszaélésektől"

  Bauer Tamás (SZDSZ) általánosításával az egész magyar orvostársadalmat megvádolta azzal a kijelentésével, hogy az orvosok általában különbséget tesznek a betegek között aszerint, hogy azok korrupcióval megváltják-e a szükségletüket meghaladó minőségű terméket vagy szolgáltatást.

  14. catroot 2008.02.09 11:39
  12. Zsidózz csak, nem is vártam mást! Ettől biztos jobb lesz!

  15. Megszavazták 2008.02.09 11:44
  Az önmagát hivatalosan ,,baloldalinak" tartó MSZP sem különb.
  Az Orbán kormány idején 1999. június 16-án az MSZP Országos Elnöksége állásfoglalt az egészségügy átalakításáról. Ugyanaz a Kökény Mihály volt az előterjesztő, aki jelenleg is az MSZP egészségpolitikájának ,,szakmai" képviselője.

  Részletek az MSZP 1999-es állásfoglalásából:

  ,,A kormány a háziorvosi rendszer teljes privatizációját hirdette meg, a miniszterelnök (már mint Orbán Viktor) egyik legutóbbi nyilatkozata szerint már a teljes rendszer privatizációját is fontolgatja, jóllehet a kormányprogram - helyesen - még csak a non-profit alapon működő szervezetek létrehozását célozta."

  ,,A szolgáltatói privatizáció javíthatja az ellátás minőségét, hatékonyságát, a vásárlói oldal (a biztosító) privatizálása azonban növeli az összköltségeket, ronthatja a hozzáférés esélyeit."

  ,,A biztosítók nem a betegekért, a bevételekért versengenek. Ettől nem lesz jobb a betegeknek, de nem csökkennek, sőt nőnek az egészségügyi kiadások, igaz, hogy elsősorban a magánkiadások"

  ,,A versenyző több-biztosítós rendszer egy éve lebegtetett különböző variációinak közös hibája, hogy elkerülhetetlenül aláaknázzák az esélyegyenlőséget és a társadalmi szolidaritást."

  ,,Tekintettel arra, hogy az egészségügyben uralkodó viszonyok jelentős mértékben befolyásolják a lakosság életminőségét, csak rendszerű, következetes, kiérlelt koncepción nyugvó, társadalmi közmegegyezéssel szentesített korszerűsítésnek van létjogosultsága."

  ,,széleskörű szakmai és társadalmi egyetértésre alapozva"

  ,,Az egészségügy érdekei nem rendelhetőek alá pártpolitikai szempontoknak."

  ,,az egészségbiztosítással kapcsolatos állásfoglalás nem lehet egy kormányzati csoport, vagy egy párt belügye"

  Ehhoz képest éppen az ellenkezőjét szavazták meg az MSZP-s képviselők 2007. december 17-én. Vajon mire szavaznak majd holnap után az MSZP megélhetési politikusai? Szembe mernek-e menni ismét saját baloldali választóik akaratával?

  16. Albino 2008.02.09 12:00
  .
  17. mute 2008.02.09 12:01
  Cser Ágnes a tüntetőknek: ne tessék kiabálni!
  http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/cser_agnes_tuntetoknek_ne/107242/

  18. Bábszínház 2008.02.09 12:28
  Az SZDSZ 18 évvel a rendszerváltás után olyan politikai frázisokat kerget, mint pl. az orvosi kezelés a szocializmusból örökölten ,,ingyenes". Csak azt felejtették el hozzátenni, hogy 10 éven át az MSZP-vel közösen dédelgették a szocializmus örökségét.
  Az SZDSZ a több-biztosítós (több pénztáras) egészségbiztosítási ,,reformot" már részben végrehajtatta az MSZP-t képviselő pártelnök-kormányfővel, annak egészségügyi tanácsadójával, akik szintén inkább liberális, semmint szocialista beállítottságúak.
  Hétfőn újból bábszínházi előadás lesz!

  19. Gergő 2008.02.09 13:29
  Ez a két szócsöves idióta minden ilyen eseményen jelen van. Végigülik/állják a rendezvényt, majd a végén szócsöveznek egy kicsit, azután hazamennek.

  Egyetértek dióval, én is örülök, hogy a kedvenc városomban 60 hasonló idiótát érdekel a kérdés. Azok, akiket valóban érdekel, azok nem ilyen, a helyi ellenzékek által szervezett, provokatív, egyoldalú, csak a saját köreiknek szóló fórumokon vesznek részt, hanem egy kicsit gondolkodnak, utánaolvasnak, és nem engedik magukat agymosni az egyértelműen a hatalomra készülő, és ennek érdekében mindent elkövető fidesz demagógiájának.
  Meggyőződésem, hogy a nagypolitikusait a 3 népszavazási kérdés, valamint az egészségpénztárakról szóló törvény messze nem érdekli.
  Lehet kontraérvelni.

  20. Puccéran 2008.02.09 13:37
  Ez kontraérv volt? Nem úgy tűnik!

  21. maci52 2008.02.09 16:23
  A félreértések elkerülése végett:Amikor Cser Ágnes és az Őt kisérő képviselők oda értek,ezek az urak már réges-rég ott voltak,és kiabáltak.Ágnes asszony kérte őket meg az ujságírók előtt hogy hagyják abba,ezzel a viselkedéssel nem szabad provokálni senkit,ez nem a demonstráció része.Nyugodtan,higgadtan kell viselkedni.Ezt meg is értették.Aki nem hiszi,legközelebb jöjjön el,vagy halgasson.

  22. S.Grandpierre Cecília 2008.02.09 18:37
  Szócsőves idíótának nevezni olyan embereket, akiket nem ismer? Nem kellene magába néznie, mielőbb kritizál valakit. Mindenkinek, mindig ott kellene lennie, minden tüntetésen! Mert semmi sincs rendjén ebben az országban! Vagy talán Önnek minden tetszik és otthon ülve várja a jó szerencsét, vagy már ott is van? Igenis harcolni kell, ki hogyan tud. Ha maga nincs ott, honnan tudja, hogy a szócsőves értelmes emberek mindig! ott vannak? És maga, melyik bokorba bújva figyeli az eseményeket? És az "okosak", mint aminek Ön nagyon szerényen sejteti magát, mit tesz annak érdekében, hogy valami változzon? Internetezik és figyel a szobából? De, akkor hogyan látja mégis a szócsöves tüntetőket? És azt, ami ebben az országban közpénzen a nép ellen folytatódik?

  23. anonym 2008.02.09 21:04
  Stan!
  Most itt béke van, de ha harcolni akarsz ,fogj össze Cecíliával .Jelentkezzetek katonának ,menjetek Afganisztánba ! Egyáltalán te voltál katona?
  Egyetértek VCrash-al.
  Cc
  Te olyan okos vagy ,hogy nem látsz a tudományodtól ! Már túlterhelt vagy !
  Radikális!
  EMBEREK vagyunk !EMBEREK !Te vagy az állat ,radikális ,aki ilyet ír

  24. bumeráng 2008.02.09 21:33
  Megszavazták!
  Olvasd már el az 2001. június 8. -i DÉLVILÁG számát ! Ebből megtudod mit akart Mikola a FIDESZ idejében tenni az egészségüggyel !A cikk címe: Az egésszségügy súlyos örökségei .Tehát ,már ő is látta ,hogy tenni kell valamit .Nyilatkoztamég ,hogy eladhatóvá kell tenni a többlépcsős programot !
  Aztán beszélj ha már elolvastad !

  25. nickboy 2008.02.09 23:04
  Gergő és társai elég furcsán értelmezik a demokráciát!

  Felróják az ellenzéknek, hogy "egyértelműen a hatalomra készül". Emberek!!! Egy működő demokráciának ez a lényege: aki kormányon van, egyértelműen a hatalom megtartására törekszik; aki ellenzékben van egyértelműen a hatalomra készül.

  Ha ez nem így működik egy országban, ott igen nagy bajok vannak a demokrácia állapotával! (lásd: Oroszország) Nem szeretnék olyan országban élni, ahol az ellenzék nem akar kormányra kerülni! Ez azt jelentené, hogy nincs demokrácia, vagy csak formálisan működik.

  26. n 2008.02.09 23:21
  Többen használták az agymosás kifejezést! -azokra célozva, akik nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel.

  Hát, kedves kormánypárti polgártársaim, az Önök helyében én óvatosan bánnék ezzel a kifejezéssel! Ugyanis önök azok, akiket a Böszme Királyfi és udvari bolondjai erősen megvezettek (már-már: agymosást hajtottak végre önökön)!

  Emlékezzünk csak: Dübörög a gazdaság! Nagy a jólét! Pannonpuma! Minket irigyel Franciaország, Németország! stb.

  És mi volt igaz ebből: SEMMMMI!!!! Kedves kormánypárti polgártársak, SEMMI!! (forrás: Öszöd :))

  Ezek után kicsit elgondolkodnák, hogy ki az agymosott és ki nem! Talán rájönnek a helyes válaszra :)

  27. anonym 2008.02.09 23:30
  nickboy !
  Egyetértek. De ez a hatalomra való törekvés , itt nagy erőszakkal ,másik ember gyalázásával stb. párosul .Kultúráltabban kellene! Hiába : a demokréciát tanulni kell . Soknak az anyázásig terjed !Majd ha megtanuljuk a másik emberbert a "más elgondolást "tisztelni ,nem agyonütni ,az lesz az igazi " demokrácia " ! !

  28. nickboy 2008.02.10 00:03
  Ez oda-vissza igaz, ugye?”
 • 16. Könyvelő 2008. február 09. 20:31
  „Még egy gondolat.

  A biztosító 20 milliót a cégalapításra befizet, de 3 milliárdot be is kell fektetni.

  Nos ha a 3 milliárdot be is fektették és utána csődbe mennek,
  akkor is még 7-13 milliárdot keresnek, hiszen csőd esetén a magyar állam 10-20 milliárd kártéritést ad a biztositóknak fejenként.

  Tehát így is megéri nekik.
  Tuti üzlet.

  Üdvözlettel”
 • 15. Holdfény 2008. február 09. 18:08
  „Mind azt értem kedves könyvelő, amit ír, csak nem akarok vele egyet érteni!”
 • 14. konyvelő 2008. február 09. 12:20
  „Kedves Holdfény

  Szociális érzelmű lehet, ahogy ír.

  Valóban, ha az ember lenne az első, akkor vissza lehetne forgatni a hasznot. Én ezen a véleményen vagyok.

  Azonban itt hatalomról van szó.
  Akié a milliárdok, azé a politikai és gazdasági hatalom.
  Ez egy politikai, gazdasági harc, nem pedig egészségügyi harc.
  Ez egy osztályharc, azaz a gazdagok még gazdagabbak akarnak lenni, a szegények, betegek hátán.
  Ezt ott is lehet látni, hogy egy un. demokráciában nem bocsátják népszavazásra a népet érintő kérdést: a TB-t.

  Kérem Kedves Holdfény, próbáljon kilépni a saját nézeteiből és próbálja legalább intellektuálisan (ha nem is emocionálisan) megérteni, hogy a világ nagy része a (végtelen)egoizmus terhe alatt szenved, a szociális érzékek helyett.

  Én is az Ön oldalán vagyok, annak ellenére, hogy látom a másik oldalt is.”
 • 13. Holdfény 2008. február 09. 11:43
  „Köszönöm a felvilágosításokat!
  De hadd legyek értetlen! Miért kell ezeket az óriási összegeket profit gyanánt, az amúgy se szegény emberek zsebébe jutattni? Ahelyett, hogy visszaforgatnák az egészségügybe, valóban növelnék vele az eü ellátás színvonalát és lehetőséget adnának sok szerencsétlen ember gyógyulásának? Ha valakinek komolyabb betegsége van és meg akar gyógyulni, de pénze nincs hozzá, kénytelen a nyílvánosság előtt koldulni, mert a biztosító már most sem ad egy fityinget se neki. Van aki elhiszi, hogy ez a helyzet csak jobb lesz? Mert én nem!”
 • 12. rebellis 2008. február 09. 07:01
  „Sokan nem mézik a hir tv rejtett kamerás felvételeit.orvosok első kérdése nem az lesz mi a panasza hanem van-e biztosítása?Az idös emberek 30000ft nyugdijasok rokantnyugdijasok25000ft munkanélküliek menjenek aNaphoz?A szakma miért elenzi az eüreformot?”
 • 11. egyetemista 2008. február 09. 00:11
  „Jelenlegi biztosítási rendszerünk a szocialista idők hozadéka,tehát a mai piacgazdasági körülmények között alkalmatlan betölteni szerepét!Tehát változtatni kell,ezzel szerintem minden magyar ember egyetért,aki nem az vagy nagyon hülye vagy nagyon rosszat akar magának és az országnak.Hogy majd az új elképzelés beváltja e a hozzá fűzött reményeket majd meglátjuk,mindenesetre már jóval hamarabb hozzá kellett volna nyúlni a rendszerhez!”
 • 10. könyvelő 2008. február 08. 22:39
  „Majd elfelejtettem:

  az előző adatok évenként értetendők - természetesen -!”
 • 9. könyvelő 2008. február 08. 22:35
  „Üdvözlet Holdfénynek
  **************************

  A haszon valóban 2%.
  Ehhez jön még a 4% üzemeltetési költségből megspórolt 2%, hiszen ma is 1-2% az OEP üzemeltetési költsége. Dr. Horvát Ágnes írását olvastam a fenti profitról és az üzemeltetési költségről.

  Tehát 1´600 milliárd 4%-a 64 milliárd profit országosan.

  Ha csak 20 biztosítót veszünk országosan, akkor biztosítónként 3.2 milliárd profit jut. Ez azt jelenti, hogy pl. a Csongrád Megyei Biztosító Igazgatótanácsában ülő 6 tulajdonos fejenként 3.2 osztva 6-tal, azaz kb. 500´000´000 millió forintot kap az ölébe (ötszáz millió).

  Országosan tehát 20 pénztár x 6 tulajdonos/pénztár, azaz 120 milliárdos lesz még gazdagabb.

  Ezekért van az új TB-törvény.

  Nos ezért akik ennyit kapnak a TB pénzből (személy, párt(ok), jogi személyek - biztosítók -), azok örökre ,,hálásak" lesznek az MSZP-SZDSZ kormánykoalíciónak.

  A fentiekre magam is rájöttem, de Nógrádi Zoltán - Fidesz - országgyűlési képviselő is kiszámolta hasonlóan és terjeszti az előadásain. S még többet is terjeszt. Pl. azt, hogy az igazgatótanácsban, Csongrád Megyében elképzeli, hogy a szegedi SZDSZ-es Sándor Klárának, képviselő, biztos helye lehet.

  Csodálkozik ezen? Hiszen Dr. Horvát Ágnes- SZDSZ - egészségügyi miniszter tanít minket: a világ elsősorban a pénzről és profitról szól.

  Nem emberekről.”
 • 8. Higi 2008. február 08. 22:07
  „Holdfény abból lesz a haszon,hogy a
  pazarlást megszüntetik
  A kórhzi vezérek nem birnak annyit "lopni"
  Hamís kezelés stb. Mert megy ám ott is a biznisz nem csak a politikába A haszon 2%-a pedig a biztositóké.”
 • 7. Árpi 2008. február 08. 21:09
  „Radenkó: indoklás?”
 • 6. radenkó 2008. február 08. 18:45
  „Akik megszavazzák az egészségügyi tőrvényt így ahogy van azokat el kell altatni mint a kutyákat.”
 • 5. Holdfény 2008. február 08. 17:12
  „Én sajnálom Németh urat, mert sok munkát fektetett abba, hogy létre jöjjön ez a Fórum. Legalább egy köszönetet kaphatott volna érte, lehurrogás helyett!
  Egyébként én még mindég nem értem, miért van szükség pénztárakra? Az OEP nem pénztár?! Az nem végez felügyeletet, érdekvédelmet, stb? Miért nem annak a háza tályán tesznek rendet? Miért kellenek a pénztárak, hogy lefölözzék a hasznot? Miből lesz a hasznuk? A biztosítónak befizetett, de fel nem használt pénzből? Az ő hasznukkal, fenntartásukra fordított költségekkel, még inkább csökkenni fog az a pénz mennyiség, amit egyébként a gyógyításra lehetne felhasználni. Azt meg mesének tartom, hogy az ellátások színvonala mindenki számára egyformán elérhtő módon magasabb lesz, miközben a befizetések összege nem változik! Miből lesz magasabb? Magasabb színvonalhoz több pénz kell! A befektetők nem csődbe akarnak menni, hanem magas nyereségre akarnak szerttenni. De miből?! Erről nem beszélt senki.”
 • 4. vélemény 2008. február 08. 15:35
  „Németh gyenge volt nagyon!Én nem is tudom minek okoskodott bele:)Amúgy a véleményem annyi hogy az egészségbiztosító a jelenlegi formában nem maradhat mert nem életképes,kb. mint a mezőn fekvő haldokló tehén!Nagyon nagy mellétrafálás a többiztosítós modell emlegetése mert nem helytálló.Én úgy tudom hogy marad egy biztosító és több pénztár.Ugyanúgy az OEP osztja majd szét a pénzeket.”
 • 3. Heffalump 2008. február 08. 09:09
  „Tényleg "jó" kép!”
 • 2. triatlonos 2008. február 08. 08:20
  „A kép lehetne az "év fotója", mert ez a két sugárzó tekintet mindent elárul.”
 • 1. M@M 2008. február 08. 07:55
  „A fotón jól tükröződik Búzás véleménye az egész hajcihőről!! Mélyen lenézi, megveti, sőőőőt gyűlöli a "plebs"ilyetén megnyilvánulásait! Legszívesebben hibernálná a választókat a két kampány között! Még jó,hogy nincs módja ilyesmire, mert megtenné!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedésre veszélyes tolvajok Makón

Makó - Míg átlagosan évente három-négy esetben lopnak közlekedési táblákat és fényjelző vezetékeket, az utóbbi két hétben hét esetben kezdett nyomozást a makói rendőrség. Tovább olvasom