Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kétszázötvenöt méteres lett a fokhagymafüzér

Világrekordnak számító füzért font öt szorgos makói szerdától tegnapig: a 255 méteres hagymafonat hitelesítésével kezdődött tegnap a XVI. makói nemzetközi hagymafesztivál. A látogatókat kiállítás, szarvasgulyás, zene fogadta, Gráf József miniszter pedig azt mondta, a magyar mezőgazdaság nem reagálhat a kihívásokra úgy, hogy visszafogja a termelést.
A világ leghosszabb fokhagymafüzére: 255 méter. Fotó: Segesvári Csaba
255 méteres lett a füzér, ezzel Makó lett a rekorder – jelentette be tegnap reggel a hagyma fővárosá- nak főterén Bálint Márta a közművelődési kht. igazgatója, a város történetének első Guinness-rekordkísérletét lezárva. Szerda reggeltől tegnap délelőtt 9 óra 43 percig öt szorgalmas hagymafonó keze munkája nyomán megdöntötték a norvégok által felállított korábbi fokhagymafüzér-rekordot, az előző, 130 méteres fonatnak csaknem a dupláját készítették el. A világelső fonat csaknem 6800 hagymafejet tartalmaz, súlya meghaladja a három mázsát. A rekord bejelentésével egyben meg is nyílt a hagymafesztivál.

A látványosságok idén sem maradtak el, a menet a zászlórúdtól tegnap reggel a Széchenyi térig jutott, a hagymamintás pólóba öltözött gyereksereget gólyalábas akrobaták kísérték, a sort a lovas szakosztály zárta. Már a rekordkísérlet végére odaért Gráf József földművelési miniszter. Buzás Péter polgármester, majd az agrártárca vezetőjének beszédével kezdődött meg a szakmai programsorozat a Galamb József szakiskolában.

Kiosztották a fesztivál díjait is, a földművelési tárca elismerését a Statívum Bt. kapta, vezetője, a Guinness-rekordkísérlet ötletadója, Mágori Józsefné vette át a serleget. A Hagymáért Alapítvány díját a Mezőker Kft. nyerte el, az Aranyhagyma-díjat idén Füleki Lászlónak, a hagyma terméktanács korábbi titkárának ítélték. A szokásos fesztiváli hagymapucoló verseny első helyezettje Balázs Lászlóné lett.

Hagymácskák. Fotó: Segesvári Csaba
Idén is a korábbi években megszokott, színes standok fogadják a látogatókat, a kézművesek pavilonjában most élő citerazene is vonzza az érdeklődőket és látványos a mezőgazdasági gépkiállítás is. Délben Frank Sándor mesterszakács alkotását, a szegedi halfesztivál óriásbográcsában főtt szarvasgulyást kínálták az első délelőtt több mint ezer résztvevőjének, délután pedig Palcsó Tamás koncertje és Makó élő panoptikuma szórakoztatta a fesztiválozókat. A Koronában délután francia résztvevőkkel nemzetközi fokhagyma-szimpóziumra invitálták a szakma művelőit.

– Nagyon tetszik ez a város, és érdekes a fesztivál is, korábban még sosem láttam ennyi fokhagymát együtt – mondta a rendőrségi csereprogram keretében Németországból megyénkkel ismerkedő Volker Kleinert, akit honfitársával, Uwe Kendellel együtt Oszvald Imre, a megyei rendőrkapitányság gazdasági igazgatója kísérte el a fesztiválra.


Gráf: Meg kell duplázni a zöldségexportot

A magyar mezőgazdaság nem reagálhat a kihívásokra a termelés visszafogásával, ezért öt év alatt meg kell duplázni a jelenlegi zöldségexportot is – mondta a tegnapi hagymafesztiválon Gráf József mezőgazdasági miniszter. Azt mondta, vissza kell térni a hagyományos – így az orosz – piacokra is, és nem szabad visszafejleszteni a termelést. A tárcavezető szerint a nyugat-európai országok mezőgazdasága szinte elérte a termelési lehetőségeinek csúcsát, ez lehetőség a magyar agráriumnak, hiszen mi csupán a kapacitásaink 60 százalékát használjuk ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos munkahelyi baleset Nagylakon

Munkahelyi balesetben meghalt a nagylaki kendergyár egyik dolgozója tegnap délelőtt. A középkorú… Tovább olvasom