Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb mezőőr

Bár az ellenőrzésre szoruló terület nagysága nem csökkent, idén a megszorítások miatt a tavalyinál eggyel kevesebb, összesen három mezőőr járja a Makó körüli 17 ezer hektárnyi földterületet.
– Az utóbbi hónapokban három esetben is tetten értünk termény-tolvajokat, de a lopással okozott károk már nem olyan nagyok, mint évekkel ezelőtt – mondta Garai János, a makói mezőőrök irányítója. A szolgálat működésének kezdetén olykor három láncon is felszedték a termést az éj leple alatt, ezzel volt, hogy 5-6 milliós kárt okoztak a termelőnek. Ma a legmagasabb kártételek 3-400 ezresre tehetőek. Tehát volt hatása a mezőőri munkának. Épp ezért a szolgálat tagjai szomorúan vették tudomásul, hogy a megszorítások jegyében januártól egy kollégájuktól meg kellett válniuk.

A termelőket is érinti a mezőőrökkel kapcsolatos megszorítás, hiszen a makói képviselő-testület döntése értelmében ettől az évtől 10 százalékkal többet kell fizetniük a szolgálat támogatásáért: eddig hektáronként 600 forintos járulékra kötelezték évente a gazdákat, ez az összeg most 660-ra módosult. Ez a pénz azonban nem elegendő a szolgálat működtetéséhez Makó térségében. A kifizetett támogatások mértéke nem állandó, ezért kényszerült a város leépítésre – mondta lapunknak Nagy-György József, az önkormányzat mezőgazdasági tanácsnoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kern András kapja idén a Páger-díjat

Kern András kapja idén azt a színészdíjat, amelyet a makói önkormányzat a város szülötte, Páger… Tovább olvasom