Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kevesen nevelnek állatot Makón

Nagyon kevesen nevelnek ma már disznót, birkát Makón. Gyakorlatilag a makói nagyüzemi nagyállattartás is megszűnt. Rákoson is azt fontolgatják, hogy bezárják a gazdaságot, ahol néhány száz marhát nevelnek.
Míg néhány éve sokan éltek állattartásból, a szakemberek ma néhány százra teszik a városban nevelt sertések és tehenek számát.
– Azt lehet mondani: napról napra csökken a Makó területén nevelt sertések és marhák száma. Míg néhány éve több idős ember tartott tehenet a városban is, és barátoknak, ismerősöknek adtak a tejből, ma egy ilyen háztartásról sem tudok a belterületen. A nyugdíjasok közül néhányan, valószínűleg megszokásból tartanak még egy-egy sertést a régi ólakban, hiszen néhány helyen szokás a távolban élő gyerekek, unokák számára disznóvágást tartani, de ez is elenyésző és egyre ritkább lesz – összegzett Dán János makói hatósági állatorvos.

Szigorú rendelet

Az olcsó importhús-árak és a hizlalás egyre növekvő költségei mellett a szigorú szabályozás is hozzájárult a most kialakult helyzethez. A 2003-ban elfogadott helyi állattartási rendelet értelmében tilos a játszóterek, parkosított terek, sétányok és üdülők területén, valamint a telekhatáraiktól számított ötven méteres körzetben haszonállatot tartani. Ugyanez a tiltás érvényes a közintézmények, temetők, sportpályák, a fürdő és a piac telekhatárától számított 50 méteres körzeten belül, de ekkora védőtávolságot kell tartani minden élelmiszert forgalmazó bolt, azok előállításával foglalkozó üzem, raktár és üzemi konyha, vagy vendéglátóegység körül.

Az általunk megkérdezett városlakók sem igen tudtak mondani konkrét háztartást, ahol legalább egy-két sertést nevelnének, bár ólak szinte mindenütt találhatóak. Az Újvároson lakó, nyugdíjas Nagy Istvánné portáján is volna hely állattartásra, de elmondta: évek óta nem is gondolnak arra, hogy malacot vegyenek, hiszen egyszerűen nem éri meg felhizlalni és levágni – a takarmánykukorica mázsájának ára négyezer forintba is belekerül.

Gyakorlatilag megszűnt a makói nagyüzemi nagyállattartás is, pedig egykor három, országos szinten jegyzett nagyságú telepen nevelték a bikát, hizlalták a sertést. Egyedül a Makó-Rákoshoz tartozó egykori téesz-telephelyen található 3-400 szarvasmarha, de a cég tulajdonosai komolyan fontolgatják, hogy kiszállnak az üzletágból.

– Át kell gondolnunk, hogy megéri-e a tejelő tehenet vagy hízott bikát tartani – summázta Seres Gyula, a telepet működtető cég ügyvezetője. – Mivel összevesztek a lengyel termelők és a felvevőpiacként működő Oroszország képviselői, térségünket is elárasztotta az olcsó lengyel marhahús, 60-80 forintot is esett a kilónkénti felvásárlási ár, ami gyakorlatilag gazdaságtalanná teszi a termelést. Nem áll jobban a tejpiac sem, az uniós országokból érkező olcsó termékek miatt nem emelkedett a tej ára, míg az előállítás költségei folyamatosan nőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem utazik Tamás Daryl Hannah filmcsillaghoz

Bár meghívták, mégsem utazik Amerikába Daryl Hannah filmcsillaghoz és barátjához a makói születésű… Tovább olvasom