Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kiállítás a makói Hadik-hagyatékból

A két esztendeje elhunyt makói születésű szobrászművész, Hadik Magda hagyatékából nyílt kiállítás a napokban a József Attila Múzeumban.
Halmágyi Pál múzeumigazgató egy Hadik-alkotással. Fotó: Szabó Imre
A szobrászművész édesapja – aki állomásfőnök volt Ópécskán – a trianoni döntést követően telepedett meg Makón. Hadik Magda itt végezte el iskoláit, itt kezdte művészi karrierjét. Bár élete később, férjhezmenetele után Csurgóhoz kötötte, mindig szeretettel emlékezett vissza a Maros-parti városra, ahol mindmáig élnek rokonai. Mivel gyermekei nem voltak, úgy döntött: fennmaradt alkotásainak zömét megosztva a csurgói, illetve a makói múzeumra hagyja.

A makói gyökereit sosem felejtő alkotó 1952-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán. Pátzay Pál, Barcsay Jenő és Ferenczi Béni tanítványára ezt követően nehéz idők következtek: a szocialista realizmus korszakában nem találta a helyét, jobbára a maga kedvéért alkotott – a hetvenes-nyolcvanas években azonban kiteljesedett művészete, melynek középpontjában méltatói szerint az ember áll és kiegyensúlyozott, keresztyén perszonalista szemléletet tükröz. Készített érméket, kisplasztikákat és szobrokat is. Köztéri alkotásai közül Makón is látható kettő: az egyik a görög katolikus temető hősi emlékszobra, a másik Erdei Ferenc portréja, mely a nevét viselő középiskola udvarán áll.

Hadik Magda halála után 2004 októberében Halmágyi Pál múzeumigazgató vette át a múzeumra a művésznő akaratának megfelelően hagyott alkotásokat. Az intézmény képzőművészeti gyűjteménye ennek révén kilencvenkét szoborral, kisplasztikával és plakettel, valamint százhetven ceruza- és tusvázlattal gyarapodott. Az anyagból összeválogatott kiállítás július végéig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Makó új evangélikus lelkésze

Cserháti Sándor mellett új lelkésszel gyarapodott a szegedi–makói evangélikus gyülekezet: a… Tovább olvasom