Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Kidőlnek a víztornyok: ha a 2 közül megtartanák a régit, az sokba kerülne az önkormányzatnak

Furcsa a látvány, ami néhány Makó környéki községben mostanában fogadja az arra járókat: nem messze egymástól két víztorony is áll. Mindkettőre persze nincs szükség hosszú távon - ám szerencsére a feleslegessé válót nem az önkormányzatoknak kell majd lebontani.
Nemcsak ivóvizet adnak, de tájékozódási pontként is szolgálnak, olykor még nevezetességszámba is mennek a falusi víztornyok. A Makó környéki falvak némelyikében most az a helyzet, hogy kettő is van belőle – egy régi és egy új, akár közvetlenül egymás mellett. Utóbbit a helyi ivóvízminőség-javító program keretében állították fel, és megfelel a legújabb előírásoknak, előbbi pedig emiatt hamarosan feleslegessé válik. Hogy mi lesz vele, miután a szolgáltató cégnek nem lesz rá szüksége, az jog szerint már az illetékes önkormányzat gondja.

– A régebbi torony még a kilencvenes években épült. Ha úgy döntöttünk volna, hogy ragaszkodunk hozzá, onnantól bennünket terhel a karbantartás, az őrzés minden költsége – mondta Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere. A testület ezért úgy határozott, ők sem tartanak rá igényt. Le fogják bontani, akkor, amikor az ivóvízminő- ség-javító program sikeresen lezárult, és már az új rendszer adja a lakosoknak a vizet. Szegváriné úgy becsüli, ez valamikor a jövő év elején lesz. Hangsúlyozza: a bontás költsége nem a falut fogja terhelni, ez benne van az ivóvízminőség-javító projekt költségvetésében.
A királyhegyesi ikertornyok madártávlatból. Fotó: Madár János
A királyhegyesi ikertornyok madártávlatból. Fotó: Madár János
Ugyancsak két víztornya van jelenleg a jóval kisebb, nagyjából hatszáz főt számláló Királyhegyesnek. Horváth Lajos polgármestertől megtudtuk, a régi 75, az új 100 köbméteres, magasságuk pedig 25, illetve 30 méter. A különbségre persze van magyarázat: az új a közeli Makó-Rákost is el fogja látni. Hogy mibe került volna, ha az önkormányzat bontatja le a régi tornyot, azt csak megbecsülni tudja a falu első embere; milliós tételre tippel. Hasonló a véleménye ferencszállási kollégájának, Jani Jánosnak is.

– Nálunk felmerült, hogy ezt a munkát mi végeztetjük el, aztán a fémet értékesítjük. Szakembereket megkérdezve azonban hamar kiderült, nem érné meg – mondta. Az új torony egyébként sajátos reklámerővel is bír: az önkormányzat elhelyeztetett rajta egy 2×2 méteres matricát, amelyen a 43-as főút felől a község címere látható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolgár embercsempészt tartóztattak le Nagylaknál, meglepő módon bukott le

Bolgár embercsempészt tartóztattak le Nagylaknál, meglepő módon bukott le
Először csak az általa szállított körözött autó miatt tartóztatták fel, ezután jött a meglepetés. Tovább olvasom