Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Kié lehet a szag, a DNS, a kerékpár?

A 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta megölésével vádolt Kurai András védője úgy véli, vannak, akik ismerik a válaszokat az egész országot felkavaró bűncselekmény máig megválaszolatlan felvetéseire, de valami miatt hallgatnak. Bene Zoltán reméli, hogy a még ismeretlen tanúk jelentkeznek, és elmondják, mit tudnak. A szegedi ügyvéd közben bizonyítási indítványt nyújtott be a bírósághoz.
– Még a tárgyalás megkezdése előtt, de már a nyomozati iratok áttanulmányozása közben kételyek merültek fel bennem, s ezek a tárgyalások után is megmaradtak. Sőt még jobban megerősödtek – nyilatkozta lapunknak Bene Zoltán, aki ezzel magyarázta, hogy hét pontból álló bizonyítási indítványt, továbbá egy észrevételt terjesztett elő a Csongrád Megyei Bíróságra. A 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta meggyilkolásával vádolt Kurai András ügyvédje azt mondta, álláspontja szerint számos körülményt kell tisztázni, és választ kell kapni a nyomozás több hiányosságára is.

Négy tanú hiányzott

Eddig két tárgyalási napot tartottak a tavaly július 20-án hajnalban felgyújtott és három héttel később meghalt 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta büntetőperében. Február 5-én és 6-án a bíróság a nyilvánosságot kizárva meghallgatta az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettével vádolt 16 éves makói fiút, a vádlott édesanyját, az áldozat barátját és három szakértőt. A barátnak alibit biztosító, sokszor magával is ellentmondásba keveredett idős makói férfi, valamint az a két férfi és egyiküknek a felesége, akitől a súlyosan összeégett lány segítséget kért, illetve a rendőrorvos már nyílt tárgyaláson válaszolt a bíró, a vád és a védelem képviselőjének kérdéseire. Négy tanú a szabályos idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, ketten betegségre hivatkozva kimentették magukat, Henrietta barátnője és egy benzinkutas azonban nem közölte a bírósággal miért marad(t) távol. Április 17-én az ő meghallgatásukkal folytatódik a büntetőper.

A kirendelt védő megemlítette, hogy szerinte a vádlott nem követhette el úgy a bűncselekményt, ahogy azt a rendőrségi beismerő vallomásában állította, és amivel egyébként a vádat képviselő ügyész sem azonosult. A fiú a nyomozóknak azt mondta, csak rá akart ijeszteni Henriettára, véletlenül, öngyújtója szikrájától lobbant be a lányra locsolt benzin gőze, ami meggyújtotta az áldozat ruháját. Bene Zoltán szerint ha így történt volna, akkor Kurai Andrásnak is meg kellett volna sérülnie, de rajta nem találtak égésnyomokat. Ezért kérte tűzvédelmi szakértő kirendelését.

A szegedi ügyvéd ugyancsak szakértőkkel szeretné tisztázni, hogy kitől származnak a bűncselekmény helyszínén talált szagnyomok vagy a robogó kormányáról rögzített DNS-minták. A nyomozás nem tért ki arra sem, kié vagy ki használta azt a kerékpárt, aminek nyomait a helyszínen megtalálták. Kiegészítő szakértői véleményt kér egy, a vádlott nadrágján talált vércsepp miatt, amiről egy hemogenetikus szakértő azt állapította meg, hogy az a sértettől és Kurai Andrástól egyszerre keletkezett.

A védő pontosabb, egyértelműbb információkat vár a lány makói barátjának, S. Norbertnek a telefonjával kapcsolatos hívásadatokról is.
Bene Zoltán a zárt tárgyalásra hivatkozva kitért az elől a kérdés elől, hogy véleménye szerint a vádlott, a tanúk és a szakértők meghallgatása gyengítette vagy erősítette-e a vádat.

– A Csongrád Megyei Bíróságnak benyújtott bizonyítási indítványból kiderül, hogy számos kétely fogalmazódott meg bennem, azokra szeretnék megnyugtató válaszokat kapni, ennél többet nem mondhatok – mondta Bene Zoltán, aki nem tartja valószínűnek, hogy a bíróság a következő tárgyalási napon, április 17-én már ítéletet fog hirdetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patthelyzet a törvény miatt

Patthelyzetbe került a száz százalékban rokkant, már kerekes székkel is nehezen közlekedő makói… Tovább olvasom