Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kilábalóban a súlyos bajból

Egy kékfény-lámpát és egy különleges vérnyomásmérő műszert kapott századik születésnapjára a makói kórház, amely tudományos üléssel, kiállítással és emléktábla-avatással ünnepelte a centenáriumot a hét végén. Baráth Lajos főigazgató elmondta: hallottak különféle listákról, amelyeken állítólag a megszüntetés előtt álló osztályok szerepelnek, de konkrétumokat nem tudnak. Reméli, hogy a makói kórházat nem zárják be.
Az ünnepségsorozat kórháztörténeti kiállítással kezdődött a Hagymaházban. Baráth Lajos főigazgató (jobbról) és Pásztor István gazdasági igazgató az ünnepségen. Fotó: Segesvári Csaba
Közel kétmillió forint összegű gyógyító-diagnosztizáló eszközzel ajándékozta meg a Magyar–Skót Baráti Társaság a százéves születésnapját ünneplő makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- és Rendelőintézetet a hét végén. Steve Johns, a társaság alapítványának kurátora a centenáriumi megemlékezés kapcsán elmondta: felmérték, mire van szüksége az intézménynek, és úgy döntöttek, hogy az újszülött osztály felszereltségét gyarapítják egy olyan kékfény-lámpával, ami egyedülálló a térségben. Bálint Péter, az osztály vezető főorvosa elmondta, hogy a műszer a sárgaság miatt vércserével fenyegető állapotba kerülő csecsemők szervezetében segít gyorsan lebontani a problémát okozó vegyületeket. A kórház még egy különleges, vérnyomást és szívfrekvenciát diagnosztizáló berendezést is kapott a nemzetközi alapítványtól.

– A centenárium kapcsán sem feledkezhetünk meg a jelenlegi egészségügyi racionalizációról, ami nem szabad, hogy leépítésként érintse a makói kórházat, hiszen a megye délkeleti sarkának összesen több mint 53 ezer lakóját érintené hátrányosan bármiféle további megszorítás. Hallottunk listákról, amelyeken állítólag a megszüntetés előtt álló osztályok, szolgáltatások szerepelnek, de konkrétumokat nem tudunk, és nagyon reméljük, hogy a makói kórház nem szerepel a kiszemeltek között – mondta Baráth Lajos. A kórház főigazgatója hangsúlyozta, az intézménynek szinte minden évben szembe kellett néznie valamilyen gonddal-bajjal, anyagi bizonytalansággal. Annak idején már a kórház építésének befejezése is csúszott.

Az intézmény működésének első évtizedében rendeletben tiltották meg, hogy szegény betegeket felvegyenek az osztályokra, de nem enyhült a helyzet az utóbbi fél évszázadban sem. A rendszerváltást követően a bezárás réme közvetlenül fenyegette az intézményt. Az utóbbi években a csőd széléről sikerült stabilizálni a kórház gazdasági helyzetét, a több százmilliós adósságállományt 300 milliós hitellé formálta az új vezetés. A jelenlegi fejlesztések eredményeképp pedig már a külföldi betegek gyógykezelésére is felkészültek a frekventált osztályok. A tervekben pedig egy mozgásszervi rehabilitációs központ kidolgozása is szerepel.

Bakos Gáborné, a kórház orvosigazgatója a százéves évforduló kapcsán elmondta: az összes dolgozót emléklappal lepték meg, és átadták a műszereket adományozó alapítvány munkatársának a kórház erre az alkalomra készített emlékplakettjét, amelyet Kiss Jenő szobrászművész alkotott. Hivatalosan is birtokba vehették az orvosok az intézmény konferenciatermét, ahol a hét végén már tudományos konferenciát is tartottak. A tudományos ülés a Hagymaházban folyatódott szombaton, amelynek aulájában kórháztörténeti kiállításon szemlélhette meg minden érdeklődő többek között a névadó, Dr. Diósszilágyi Sámuel személyes eszközeit tartalmazó orvosi táskáját, az intézmény első röntgengépét, vagy a háborús időket idéző hordágyat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó térségében tizenhat faluból hat változtatott

Ekkora változás nem volt 1994 óta Makó térségében, a tizenhatból hat község új polgármestert… Tovább olvasom