Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Kilenc év után újították fel a makói Hagymaházat

Makó - Különösen hangzik, de megérett a felújításra a kilenc éve épült makói Hagymaház. Az épület mozgásai miatt több helyen is összerepedeztek a hidegburkoló lapok és a falak is, ráadásul kiderült: akkor csak másodosztályú anyagokból tudták tartani a költségvetést. A felújítás négymillióba került.
Makói vállalkozó, Kiss Péter Pál nyerte el a Hagymaház felújításának munkálatait – ezzel újra teljes pompájában működhet Makovecz Imre egyik legszebb építménye. Kiderült: az átadás óta eltelt kilenc év alatt több probléma is felmerült, illetve a használat következtében is indokolttá vált a rekonstrukció.

– Az 1998 októberében átadott épület akkori költségvetését sajnos csak úgy tudtuk tartani, hogy volt, ahol másodosztályú anyagokat kellett beépítenünk. Ehhez járult az épület természetes mozgása, így az utóbbi évekre már sok helyen szemmel láthatóvá váltak a lépcsőknél, dilatációs részeknél kialakult repedések, amelyeknek a kijavítása immár halaszthatatlanná vált – foglalta össze Buzás Péter. Makó polgármestere elmondta: az idei CÉDE tenderére, a helyi önkormányzatok fejlesztési feladatait biztosító alaphoz nyújtották be pályázatukat.

Ennek eredményeképp 70 százalékos támogatás mellett, 1,2 millió forintos önkormányzati önerővel lehetővé tették, hogy megvalósulhasson az összesen 4 milliós felújítás.

Immár a felújított Hagymaház várja a közönséget. Az épületben keletkezett hibákat makói vállalkozó javította ki. Fotó: Segesvári Csaba

A műszaki átadásra a napokban került sor, összesen 500 négyzetméternyi padló- és lépcsőburkolatot, valamint falszakaszt javítottak ki.

– Ma már nem gyártják azt a burkolótípust, amit annak idején beépítettek, így csak nagyon hasonló gránitőrlemény-lapot tudtunk beépíteni, a színárnyalatot természetesen Bálint Mártával, a Hagymaház vezetőjével közösen választottuk ki. Persze, ez már első osztályú építőanyag. A gyengébb minőségű, '98-ban lerakott hidegburkolat gyengeségei épp a kijavítás során jöttek elő, hiszen ott, ahol szemre csak egy lapot kellett kicserélni, a felszedés közben több környező elem is összetört, hiszen feltehetően hajszálrepedések keletkeztek a szerkezetükben. Volt, hogy egy helyett öt lapot is újra le kellett rakni – mondta Kiss Péter Pál.

Olvasóink írták

 • 6. triatlonos 2007. november 06. 05:54
  „Tisztelt Hagymaházgyári Elemér!
  Ilyen vezetési jellegű témákban nem vagyok képben, ezért lehet, hogy Önnek van igaza.”
 • 5. Hagymaházgyári Elemér 2007. november 05. 23:24
  „"vezetési stílusában párját ritkítja" teljesen igaz, bár spec itt én inkább az inverzéről tudok:
  A főiskolán tanítják eme makói vezetési stílus néhány kulturális(?) megnyilvánulását, de mint rossz példát, ergo:
  HOGYAN NEM SZABAD CSINÁLNI”
 • 4. triatlonos 2007. november 05. 19:11
  „Másodosztályú burkolólap, és hozzá elsőosztályú ragasztó, ez igy nem jó, mert igy egy lap helyett ötöt kellett felszedni, de igy a vezetői elképzelések jobban megvalósultak. Ami az épület mozgását illeti, nem volt jó marketing fogás, mert akkor mit szóljanak a 43-as mellett lakók, mivel akkor az ő házukra sokszoros pénzt kellene költeni a kamionok károkozása miatt. Gyártunk ideológiát, no de maradjunk a realitásoknál. A nagyotmondás, a be nem váltott igérgetés, az bizony repeszti a falat, sőt a menyezetet is. Egy nagyformátumú makói politikus azt mondta, ha ő lesz a befutó, akkor a város négyszer annyi pénzt fog kapni! Arra kérdésemre, hogy akkor ki nem fog kapni, már 2002-ben sem tudott válaszolni, habár Mónika már azóta sejtetni vélte.”
 • 3. lord rotten 2007. november 05. 14:30
  „A tények makacs dolgok, nemkevéssé a gondolatjel, ami egyértelműsíti: a polgármester mondta, hogy másodosztályú volt. Túlkapás. Nyilván.
  Agyarorszááág!”
 • 2. triatlonos 2007. november 03. 17:02
  „A Hagymaház egy igazi oázis ebben a kulturszegény régióban. Úgy megjelenésében, mint funkciójában, mint vezetési stilusában párját ritkitja. A cél szentesiti az eszközt - szokták mondani -ennek az épületnek célja van, olyan, hogy sehol ne legyen hasonló, olyan egyedi. Az, hogy másodosztályú anyagból, másodosztályú technológiával épült bizonyára ujságirói túlkapás - akkor olyan vót! Mostmár lenne jobb anyag, meg jobb kivitelező is, de nem lenne rá pénz, tehát melyik megoldás a jobb?”
 • 1. Házgyári Elemér 2007. november 03. 16:35
  „Másodosztályú anyagok... köllett a pénz a kampányra anno, nomeg sietni kellött, hogy készlögyen, hogy lássák a nyugdíjas szavazók!
  A kultúra Makón, na az a másodosztályú!
  A város(?) meg lassan megyeegyes...
  Espersit, J.Gy., József Attila, stb. mit gondolnának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételt-italt kapnak a makói hajléktalanok

Makó - Már a télre készül a makói hajléktalanszálló: teát, kenyeret és melegíthető konzervet fog… Tovább olvasom