Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kincset őriznek a makói fürdő pincéjében

Makó - Mivel idén nem öntötte el hosszú időre az árteret a Maros, a fürdő pincéjében, szárazon, tömbökben tárolt iszapot használják a gyógykezeléshez a makói fürdőben.
A készlet három évre elég. A Maros ajándéka egyre népszerűbb, más fürdők is mázsaszámra vásárolják, kilóját 145 forintért.

Az előrelátó gazdálkodásnak köszönhetően nem kell aggódniuk a város betegeinek, többévnyi készlet – többtonnányi anyag – áll a pakolást igénylők rendelkezésére. Pőcze Lászlóné fürdővezető bemutatta a kibányászott, ásványiakban gazdag matéria eredeti formáját: a kiszáradt iszapot ugyanis kőkemény formában tárolják, és csak különleges kezelés eredményeképp kerülhet a fürdőben a betegekre.

– Nem mindegy, honnan származik az iszap, a lelőhelyet tudományos szempontok alapján határozzák meg – mondja a fürdővezető. – Kiszáradt állapotban, kézzel, vagy nagyon nagy mennyiség esetén géppel szedjük fel, de a feldolgozást a fürdőben végezzük. Az anyagot rostáljuk, megtisztítjuk a szennyeződéstől, majd egy darálógépben finom szemcsésre őröljük. Ezt követően por alakban vihetjük fel a kezelőbe, ahol egy főzőüstben termálvíz hozzáadásával fertőtlenítjük, így jön létre a kezelésre alkalmas iszap, amit a beteg testrészekre helyezünk.

Kezelés marosi gyógyiszappal. Az anyagot termálvízzel forrázzák, az ásványok hatnak benne. A szerző felvétele
Kezelés marosi gyógyiszappal. Az anyagot termálvízzel forrázzák, az ásványok hatnak benne.
A szerző felvétele

A korábbi években tapasztaltnál alacsonyabb vízállás ellenére egy kis mennyiséget most is kitermeltek, hiszen a zöldár visszahúzódását követően hagyott hátra némi iszapot a folyó.

Reumára, sérülésre

A makói iszap gyógyítja a reumás megbetegedéseket, nőgyógyászati problémákat, ideggyógyászati és belgyógyászati betegségeket, sőt egyes bőrbetegségekre is jótékony a hatása.

A fürdőben a kezelés ingyenes, előtte azonban orvoshoz kell menni, a makói reumatológiai szakrendelésen rendelvény kérhető. Az önkormányzat az így kiírt kezelés árát visszatéríti a betegeknek. Ez a lehetőség különösen az új létesítményben jelent majd nagy előnyt az itt, illetve a környező településeken élőknek, hiszen a Makovecz fürdőben különleges szerepet szánnak ennek az iszapnak – többek között kozmetikumot szeretnének készíteni belőle. Engedélyezésre vár egy iszapmedence is.

Országszerte is egyre népszerűbb a gyógyhatású matéria – a gyulai várfürdőben és Tótkomlóson is rendszeresen használják, de más városokból is érdeklődnek. Legutóbb két fürdő vett 5-5 mázsát, kilónként 145 forintért.

– Nagyon jó a marosi iszappal dolgozni, mert kiváló a víztartó képessége, nem csöpög a felfőzött anyag. 38-40 fokosat használunk, ami kellemes a betegnek is – mutatta be a kezelés fortélyait Bárdosné Kis Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 6. béna 4 2008. július 02. 04:17
  „4!
  Ezt Én is hallottam,szerencsétlen gyermek...”
 • 5. GD 2008. május 18. 21:38
  „Már (!) jöttek a holland meg minden egyéb turisták hogy megnézzék a Makovecz fürdőt, pedig ha bbeadjuk, ha nyerünk, ha minden oké akkor is min. 2 év. Gondoljunk már bele, hogy mi lesz itt ha megnyílik. Ha valami megdobhatja Makót, ha valami csinálhat munkahelyeket, ha valamiben van jövő, akkor az ez. Hogy Medgyesi Pál urat idézzem: érdemes meggondolni tehát azt a kockázatot is, ami a beruházás elmaradásával jár.”
 • 4. béna 2008. május 17. 15:42
  „Nem tán valakinek a hulláját?Ja azt kivitték az erdőbe???
  Kedves Vilmos!
  Sajnos ez így van semmi fejlődés.

  A fönti megjegyzést,csak hallottam annak idején!De nem zörög a haraszt....”
 • 3. Vilmos 2008. május 15. 08:24
  „Egytért-e Ön azzal,
  hogy a demokrácia nem él még ma sem Magyarországon?

  Egyetért-e Ön azzal,
  hogy a szegénység Makón az országos átlag felett van?

  Egyetért-e Ön azzal,
  hogy a munkanélküliség Makón az országos átlag felett van?

  Egyetért-e Ön azzal,
  hogy Makón nincs gazdasági fejlődés már évtizedek óta?”
 • 2. András 2008. május 15. 00:23
  „Egyetért-e Ön azzal, hogy értemes, magyar mondatokat fogalmazzanak meg azok a város fejlődését hátráltató "jóakarók", akik minden áron meg akarják fúrni az egyedüli feljlődést biztosító fürdőberuházást?”
 • 1. Zoli1122 2008. május 14. 08:36
  „Idemásolva
  ,,www.marosnet.hu"
  ,,Makó"
  ,,Első helyi népszavazás"

  Az első makói helyi, kibővített népszavazási kérdések, 2008.05.13.-án benyújtott:

  1.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a mai többmilliárdos fürdőberuházás azonnal le lesz állítva?

  2.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a város új, területünk- és anyagi lehetőségeinknek megfelelő, sokkal olcsóbb fürdő fejlesztési tervet készíttet?

  3.Egyetért-e Ön azzal, hogy az új tervet a makói lakosság népszavazással megerősítse?

  4.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi népszavazási kampányolásnál a makói nép és az Önkormányzat egyenlő anyagi- és médiatámogatást kapjon a város terhére?

  !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói vita a megszűnő játszóterekről

Makó - Bár az önkormányzat százmilliót költ játszóterek felújítására, a tervnek nem mindenki örül, a program ugyanis húszat fejlesztésre, tizennégyet felszámolásra ítélt. Tovább olvasom