Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kint maradt a Marx tábla a makói Marczibányi téren

Makó - Bár már rozsda marja, valahogy a helyén maradt az egykori Marx teret jelző tábla Makón, a Marczibányi téren. A német filozófus nevét tizennyolc éven át viselte – mai névadója egy kétszázötven éve Makón született főnemes, aki húsz évvel Széchenyi előtt tett felajánlást az akadémia megalapítására.
Harmincnyolc éven át, egészen a rendszerváltásig viselte a makói fürdő előtti tér Karl Marx nevét, akire azonban még mindig emlékeztet egy utcanévtábla a mai Marczibányi téren. Mint Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatótól, a város történetének avatott ismerőjétől megtudtuk, maga a tér nem régi: 1944-ben nyitották ki a mai Szép utcát a főtér irányába egy épület lebontásával, a kommunizmus szükségszerűségét hirdető német filozófusról pedig 1969-ben nevezték el. A lakóházak által határolt, parkkal, játszótérrel ékesített téren járva a minap figyeltünk fel arra: bár már rozsda marja, tizenhét év múltán még mindig ott látható az egyik épület falán a Marx tér tábla. Hogy miért épp az ő nevét kapta és hogy kinek az ötletére, annak ma már nincs nyoma – mondja Tóth Ferenc.

Rozsda marja, de a helyén van: Marx utcanévtáblája a makói Marczibányi téren.
Fotó: Frank Yvette

A rendszerváltás idején egyébként éppen ő javasolta, hogy a bő kétszázötven esztendeje Makón született kultúrát pártoló, szegényeket bőkezűen istápoló főnemes, Marczibányi István nevét viselje az addigi Marx tér. Ő volt az első budai kórház alapítója, ő létesítette a fővárosban az első nyilvános játszóteret azon a téren, amely ugyancsak az ő nevét viseli ma, legnagyobb tette azonban az volt, hogy már húsz évvel Széchenyi előtt javaslatot tett, s pénzt ajánlott fel az akadémia alapítására. Ebből akkor még nem lehetett semmi, az összegből azonban végrendeletében létrehozta a Marczibányi Alapítványt, melynek díja a maga korában a mai Kossuth-díjéval lehetett egyenrangú. Egészen 1944-ig adták ki, akkor az infláció tette tönkre, kitüntetettjei között pedig olyan kiválóságok voltak, mint például Vörösmarty, Petőfi vagy Arany.
Tóth Ferenc örül, hogy ma már tér őrzi szülővárosában Marczibányi István emlékét – azt viszont sajnálja, hogy szobrot mindmáig nem állítottak neki a városban.

Elfelejtettük-e Marxot?

Karl Marx (1818–1883) a múlt rendszerben gyakran hivatkozott német filozófus, szociológus, közgazdász, politikai gondolkodó volt. Filozófiájában először a baloldali hegelianizmust követte, majd miután megismerkedett Feuerbach nézeteivel, megalkotta a materialista dialektikát. Történelem- és társadalomfilozófiájában alapvető szerepet szánt a gazdasági viszonyok tanulmányozásának, politikai filozófiájában pedig központi szerepet játszik a hatalom erőszakos úton, forradalom révén való megragadása, amelynek a munkásosztály uralmához, proletárdiktatúrához kell vezetnie.

Olvasóink írták

 • 3. kovi 2007. november 20. 16:57
  „Miért nem fényképezik az új munkahely szalag elvágását?,,,”
 • 2. Bíró Mária 2007. november 20. 12:17
  „Csak csavarhúzó kellene!


  iNKÁBB A KIVILÁGÍTATLAN KERÉKPÁROSOKKAL KELLENE FOGLALKOZNI!


  üdv (egy autós)”
 • 1. nagy zoltán 2007. november 19. 12:07
  „Munkahely teremtéssel is foglalkozni kéne :”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patthelyzet a makói Rudnayn

Makó - Patthelyzettel zárult a vita a makói Rudnay-lakótelepen egy panelház egyik lakója, illetve… Tovább olvasom