Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Királyhegyes a mezőgazdaságra építi a jövőjét

Királyhegyes - A 700 fős, Makótól 16 kilométerre lévő Királyhegyesről az jut elsőként az ember eszébe, hogy ez a megye legbékésebb faluja: szűkebb pátriánkban egyedüliként viselheti az igazságügyi és rendészeti minisztertől megkapott Biztonságos település címet, amit egyébként az egész országban mindössze 12 település kapott meg.
Ez azt jelenti, hogy lényegében itt nincs bűnözés. A királyhegyesiek múltja ugyanakkor viharos, a jövőben viszont bíznak: a mezőgazdaságra szeretnék építeni.

A ma 700 főt számláló község nevét a fellelhető írásos dokumentumok 1455-ben említik először. A török időkben többször is elpusztult, lakossága szétszéledt, de mindig újratelepült. Végül – véglegesen – 1843-ban éledt újjá kincstári birtokként; apátfalvi és Békés megyei dohánytermesztők népesítették be. Nyolc utcája és 350 háza van, ugyanakkor nem elöregedő település, és néhány éve megszűnt az elvándorlás is innen. A mai napig is költöznek fiatalok a faluba, és pillanatnyilag 132 tizennégy év alatti lakosa van, ami egyáltalán nem rossz arány. Jellemző persze a hagyománytisztelet is: a fiatalok a legszívesebben régi házakat vásárolnak és újítanak fel úgy, hogy azok küllemükben a régi időket idézve feleljenek meg a modern kényelmi igényeknek.

A fiatalok savanyú káposztával ízesítették a sertéspörköltet. Fotó: Karnok Csaba
A fiatalok savanyú káposztával ízesítették a sertéspörköltet.
Fotó: Karnok Csaba

A falu jelenét a legjobban minden bizonnyal a Királyhegyest 1994 óta vezető polgármester, Horváth Lajos ismeri. Ő azt mondja, bár most is 14-15 százalékos a munkanélküliség, a mélyponton azért már túl van a falu, az embereknek nagyjából biztos megélhetést nyújt a helyben hagyományos gazdálkodás, a zöldségfélék, főleg a vörös- és fokhagyma, illetve a petrezselyem termesztése. A mélypont egyébként 1994-ben volt; abban az évben 143 ember veszítette el az állását. A korábbi szövetkezeti keretek megszűnése után sokan váltak egyéni gazdálkodóvá, néhányan pedig vállalkozásba fogtak – ez utóbbi azonban nem nagyon jellemző a királyhegyesiekre. Aki nem maga gazdálkodik, az jobbára az itt tevékenykedő két agrárvállalkozás valamelyikétől kap munkát.

Mire építi jövőjét a falu? Mindenekelőtt természetesen a mezőgazdaságra – mondja Horváth Lajos, hangsúlyozva: szeretnék, ha az itteni hagyományos szorgalommal és szaktudással, tapasztalattal gazdálkodó földművelők terményei feldolgozva kerülnének a piacra. Megjegyzi, azért azt is, hogy az M43-as nem messze épül tőlük, és ha ennek köszönhetően valóban benépesül a makói ipari park, már csak egy új összekötő útra lenne szükségük, amivel 9 kilométeresre rövidülhetne az út a városig – akkor pedig akár oda is átjárhatnak majd a királyhegyesiek dolgozni. Azért a falu fejlesztéséről sem feledkeztek meg. A polgármester három pályázatot említ, amiben reménykednek: 50 millióból szeretnék megszépíteni a főtér közvetlen környékét, 24 millióból körforgalmat és buszvárót alakítanának ki a templom körül, 3 milliót pedig a legkisebbekre gondolva a játszótérre költenek a közeljövőben.

Mozgókép lapunk királyhegyesi megyejárójáról. A polgármester köszönti az iskolaudvar népét. Fotó: Karnok Csaba
Mozgókép lapunk királyhegyesi megyejárójáról. A polgármester köszönti az iskolaudvar népét. Fotó: Karnok Csaba

Királyhegyesi látnivalók

Szabályos utcáival, egyforma, nyeregtetőivel az utcára néző házaival – ez annak köszönhető, hogy telepes falu – Királyhegyes páratlan harmóniát, nyugalmat sugároz. A falu belterületén, a főtér tengelyében álló neogótikus stílusú római katolikus templom 1902-ben épült, átellenben pedig az I. és II. világháború hőseinek emlékműve áll. Ám a legkülönlegesebb látnivaló a falutól három kilométerre lévő, műúton megközelíthető csikóspusztai tájvédelmi körzet, amely igen gazdag élővilágáról, főként madarairól híres – például a túzokról. Gyakran keresik fel ornitológusok, természetbarátok, sőt természetfotósok is.

Bodaggal kínáltak bennünket

Megyét járó csapatunkat talán még sehol sem fogadták olyan szívesen, mint a hét végén Királyhegyesen. Asztalunkat ezúttal – rendhagyó módon – a hangulatos falunap forgatagában, a templom melletti parkban, szabad ég alatt ültük körül, fiatalok és idősebbek egyaránt. Eljött szakácskönyvünk fiatal társszerzője, Antal Bernadett, de a falu legidősebb polgára, a 91 éves Mátó Misi bácsi is. Lapunkat ezúttal Pintér Melinda marketingvezető, Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes, Hocz Pál nyomdaigazgató, Bakos András főmunkatárs és a makói tudósító, Szabó Imre képviselte. Szó esett lapunk történetéről, az új nyomdáról, aminek köszönhetően ősztől még szebb lesz az olvasnivaló, és természetesen nyereményakcióinkról, rendezvényeinkről. Természetesen ezúttal sem maradhatott el a játék sok-sok ajándékkal, miközben csapatunkat tárcsán sült hagymás-sajtos bodaggal (másutt lapcsánkaként vagy tócsniként ismerik ezt az fajta ételt) kínáltak meg a körünkben sütő-főző királyhegyesiek, mi több, Őrfi Ferenc a pörköltfőző verseny zsűrizésében is részt vehetett. A győztes Katona Mihály lett.

Olvasóink írták

 • 18. Nagymama 2008. június 21. 10:15
  „1.Lovasinak nincs diplomája.
  2.Nem ül egész nap egy hűvös irodában.
  3.Csak egy unatkozó irígy nyugdíjas majom.
  4. (mellesleg nem is lovasi a neve)”
 • 17. anonim 2008. június 15. 21:47
  „Még valami :alkalmi vállakozók nincsenek a mezőgazdaságban és tudtommal sehol , Lovasi csak ALKALMI MUNKAVÁLLALÓ.
  de ezt önnek tudni kellene hiszen olyan tájékozott.”
 • 16. anonim 2008. június 15. 21:39
  „" Kedves "Lovasi!!
  Nem értem mi a baja a Királyhegyesiekkel. Mert úgy veszem észre önnek komoly gondjai lehetnek,ha az embereket a hátuk mögött pocskondiázza. Lehet,hogy ön most a közszférában dolgoik,de még ön is lehet meőgazdasági munkás bár szerintem kikészítené a munka. könnyen beszél az aki egésznap a hűvös irodában dolgozik ,de próbáljon már meg csak egyetlen napot eltölteni a 40 fokban a tűzőnapon és meglátnám utána hogyan vélekedne.
  Amit kell azt mindenki befizeti nem a kisembereken kell az adót keresni hanem a "nagyokon". Csak azt senki nem meri mondani.
  Vasn egy mondás Ha a paraszt(ahogy ön mondta) nem szarik a többi nem eszik.ezen ellehet egy kicsit merengeni mert van benne igazság. Attól,hogy valakinek nincs vagy 5 diplomája az nem azt jelenti,hogy hülye lenne. Lehet,hogy értékesebb ember ,mint az akinek van. Üdv mindenkinek
  (egyébként,nem nyelvtan ótán ülünk,hogy osztályozni kellene a helysírást.... )”
 • 15. mamma 2008. június 14. 17:45
  „Igazad van Orsikám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ez egy Bunkó lehet hogy Apád ezen segített a legtöbbet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Irigy ez a világ !!!!!!!!!!! De a segitsége jol jön mindenkinek Légy BÜSZKE apádra !MERT Ő EZT NAGYON MEG ÉRDEMLI!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. V.Ors.KH 2008. június 13. 19:00
  „Nem tudom hogy hogy jönn ide a VANCSÓ a kútfúrásával de egyáltalan ki meg milyen jogon meri azt mondani hogy adócsaló?kiváncsi lennék arra a parasztra aki ezeket irta ,de biztos egy elbaszot szar élete van hogy nem tudot mást kifogni magának csak egy olyan embert akinek nincs szüksége az ilyen buzik pénzére mint ennek a fasz Jancsinak... üdv:a lánya remélem elfogja olvasni ez a szerencsétlen buzi, igazán kiváncsi lennék erre az embere mert biztos vagyok benne hogy nem merné szemtől szemben ezt elmondani hogy Apám milyen adócsaló paraszt mit a tőbbi”
 • 13. mamma 2008. június 11. 17:06
  „Kedves Lovasi! Nem a helyesírásról témáztunk ugye?????? De lehet hogy nem tudok irni mert már örweg vagyok de a lényegen nem változtat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! puszi és boccs!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. Termelő 2008. június 11. 11:57
  „Ó egy-két hibajavítás (még mielőtt ezzel kezdesz el kötöszködni)
  bepoznád=bepofáznád
  néz=nézz
  szétt=szét”
 • 11. Termelő 2008. június 11. 11:52
  „Ja nem fizet adót mi,tán ezt mondta a Győzzüke-shaw? :-)
  Még mielőtt nekem bepoznád a szánalmas parasztfóbiás sablonszöveged,nekem MG. Vállalkozó végzetségem is van úgyhogy had nem mondjam már,hogy miket kell fizetni! Azért jár már az őstermelő is könyvelőhöz,mert "nem fizetnek adót" ugye! :-O
  Inkább néz szétt a városodban (élőhelyeden),hogy mennyi minimálbéres vállalkozó van,és nem mezőgazdasági vállalkozók ők sem!
  :-O
  Tudod,ha én nem vagyok járatos valamely témában akkor kussolok és nem szólok hozzá,nem mint a fajtád,hogy ti akarnátok kioktatni a a parasztokat a mezőgazdaságról,mikor gőzötök sincs róla (neked sincs)! Ismeretes a mondás,hogy nem mindegy ha az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik! :-)”
 • 10. Termelő 2008. június 11. 11:32
  „Drága Lovasi barátom szerintem először nézz szét a saját házad táján,ott is sokan kibújnak ám az adófizetés alól Tele van a város luxusautós lumpennel! Ja nektek azt lehet már?
  "Ugyanolyan adócsaló mint a többi paraszt szinte egytől-egyig. Legyen az gyökeres vagy hagymás." Ja tényleg,te mint Agrármérnök, paraszt mondod ezt ugye? :-) Nem ártana ha a magadfajtája nem okoskodna bele ebbe a témába inkább ha már közszférai dolgozónak vallod magadat nézz már szét a vezetőid körében! ADÓCSALÓ,LUXUSAUTÓS,ADÓNEMFIZETŐ LUMPENPROLIK! Na és még a "tisztelt kisebbség"-nél is szétnézhetnétek! Szánalmas alak vagy te PARASZTFÓBIÁS!”
 • 9. Lovasi 2008. június 10. 20:39
  „Nah...akkor...

  Először is mély tisztelet a hozzászólóknak !!!
  Másodszor pedig: se kútfúró nem akarok lenni, se hagymát, se gyökeret és semmilyen növényt sem akarok termelni.Sőt APEH munkatárs se vagyok. Node.
  Egy szó: feketemunka. Én a közszférában dolgozom, és az állam a fizetésem közel 50%-át lerabolja havonta. Kérdem én. A mezőgazdasági dolgozók, vállalkozók rendesen és tisztességesen befizetik az összes járulékot (és nemcsak azt amit a muszály kategóriába sorolhatnánk) amit a ténylegesen befolyt havi jövedelmeik alapján kellene ??? És most nem kell félremagyarázni, hanem a kezüket a szívükre téve konkrétan IGEN-el, vagy NEM-el felelni!!! És a válasz (feltéve, hogy becsületes) szerintem kimeríti az adó- és TBcsalás fogalmát.
  Mert ugyebár az alkalmi vállalkozóknak is rendesen ragasztják a kiskönyvükbe a bélyegeiket a mezőgazdasági vállalkozók (nem konkrétan személyekre vetítve, hanem általánosan)...Hmmm...Hát persze...
  Amúgy ez csak egy csepp a tengerben (példa volna még nem egy nem kettő), amit a mostani mezőgazdasági (átláthatatlan és eleddig szinte szabályozhatatlan) rendszer eredménye.

  MAMMA: mielőtt másokat lebutázol, előtte tanulj meg helyesen írni. Iskolában erre kettest kapnál!”
 • 8. triatlonos 2008. június 10. 20:03
  „Nincs itt semmi baj MAMMA! Lovasi is bizonyára kútfúró szeretne lenni, de ő csak lyukat fúr, de a viz nem jön. Gyökeret is szeretne termeszteni, de nem kel ki, a hagymáját meg elviszi a peronosz. Ezért inkább az APEH csapatát erősiti. Ott tud kaszálni.”
 • 7. MAMMA 2008. június 10. 19:24
  „NEM ÉRTEM A SOK BUTA HOZZÁSZOLÁST!!!!!!!!!!!! NEM HISZEM HOGY MÁS FALUBA KOLBÁSZBOL VAN A KERITÉS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!JA ÉS MELLESLEG KEVÉS OLYAN EMBER VAN MINT VANCSÓ ANDRÁS!! AKI HÜLYESÉGET ÍROGAT RÓLA AZ NEM ISMERI !!!!!!!!!!AKI ISMERI AZ TISZTELI ABBAN BISZTOS VAGYOK”
 • 6. lányka 2008. június 10. 17:17
  „Nem tudom miért kell fikázni Királyhegyest, és annak lakóit!!!
  Igenis egy jó település!!!!Akinek meg csak bunkó megjegyzései vannak, az mi a fenének írogat! Akkora szád van Lovasi, pedig állítom a lakók 20%át nem is ismered!!!!!”
 • 5. triatlonos 2008. június 10. 16:12
  „Tisztelt Lovasi!
  Amit ön csinál az vihar egy kanál vizben. Szerintem az mindenképpen szakmai tudás, ha valaki kb. 30 km-es körzetben tudja, hogy lehet kutat furni, vagy nem. Ugye nem az APEH-től tetszik lenni? Ezek az emberek - a kútfúró, a gyökeres, a hagymás és a többi királyhegyesi - nem adócsalók, hanem alkalmazkodnak a megváltozott közgazdasági környezethez. Ugye tisztelt Lovasi a törvényeket a makulátlan képviselők hozzák - a tisztakezűek - mig ezek az egyszerű - többségében jó szakmunkások - pedig csak adaptálják a királyhegyesi viszonyokra! Amennyiben higgadtan, tényszerűen, a másik sértegetése nélkül tudunk vitatkozni, akkor állok elébe.”
 • 4. Lovasi 2008. június 10. 12:06
  „Jah. VANCSÓ A KÚTFÚRÓ. Rohadt nagy büszkeség. Ugyanolyan adócsaló mint a többi paraszt szinte egytől-egyig. Legyen az gyökeres vagy hagymás.”
 • 3. triatlonos 2008. június 10. 06:05
  „Mindenesetre van vendég bőven. Csak van rá igény.”
 • 2. Magyarok 2008. június 09. 21:33
  „triatlonos, ami Herzsánnál van az ignyes szórakozás??? :)”
 • 1. triatlonos 2008. június 09. 21:07
  „Királyhegyes büszkesége VANCSÓ A KÚTFÚRÓ, aki tudja, hogy hol érdemes, mert Ő csak ott fúr, ahol van viz! Csak lyukat pedig fúrjon a konkurencia, de abban nincs viz! Boros Gabi pedig gyökérben a legjobb, de a Herzsán -Művek is tudja, hogy mi kell a királyhegyesieknek -igényes szórakozás! Kozma Sanyi is az újitás hive, és sokat tud a szakmáról, de Nagy Jancsinak szólhatna, hogy a restanciát rendezni kellene! Érdekes emberek élnek Királyhegyesen, kedvelem Őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyiba kerülnek a maroslelei ingatlanok

Maroslele - Felpezsdítette a maroslelei ingatlanok forgalmát a hír: immár bizonyos, hogy indul az M43-as építése. Tovább olvasom