Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kitiltanák a diákok a kamionokat Makóról

Ki kell tiltani a kamionokat Makóról, Apátfalváról és Magyarcsanádról, ha megépül az M43-as – mondták a városban és a falvakban élő diákok egy közvélemény-kutatónak. A most felnövő generáció már az iskolában tanulja, hogy a közúti zaj terheli a mellette élő ember szervezetét, és aki biciklizik, nem csóró, hanem kíméli a környezetét.
Fotó: Karnok Csaba
Több mint kétszáz, Makón és a környező kistelepüléseken élő tanuló válaszai alapján felmérték, hogy a 13-14 éves korosztály milyen környezetvédelmi problémák iránt érdeklődik leginkább. A kutatást a Terra Stúdió végezte. Makón a belvárosi, a kertvárosi és a Szent István Egyházi Általános Iskola 119 tanulójának véleménye alapján kiderült: a víz és a levegő tisztaságának kérdése foglalkoztatja leginkább a tanulókat, legkevésbé számukra a műemlékek védelme a fontos.

Apátfalva és Csanádpalota diákjai a legmagasabb prioritást a tiszta levegő védelmének adták, míg Királyhegyes fiataljai a talaj és az élővilág védelmét tekintik a legfontosabb környezetvédelmi feladatnak. A magyarcsanádiakat a vízminőség érdekli.

A felmérések jóval megelőzték az idei áradásokat, ezért érdekes, hogy az árvízvédelmi biztonság fokozása Makó és Apátfalva esetében merült csupán fel. Sokan jelölték meg kiemelten fontos feladatként a környezetbarát közlekedési megoldások bevezetését, a kerékpárutak fejlesztését.

A zaj- és rezgésterhelés miatt a Makón, Apátfalván és Magyarcsanádon élők tartják fontosnak a védekezést, ami érthető, hiszen ez a probléma a 43-as főút kamionforgalma miatt napirenden van. A tanulók az elkerülő út megépítésével egyszerűen kitiltanák a kamionokat erről a szakaszról.
A legtöbb diák nagyon fontosnak tartja a helyes és korszerű hulladékkezelést: a kérdőívekből kiderül, hogy a tanulók nap mint nap szembesülnek a szemeteléssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétért ajándék

Már délelőtt megteltek a konténerek tegnap Makón, a Teleki utcán, ezért újakat kellett hozni a… Tovább olvasom