Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kiürülnek a pénztárcák Makón

Makó - Mélyen a zsebébe kell nyúlniuk a makói távfűtéses lakások tulajdonosainak és a központról fűtött intézmények fenntartóinak a decemberi fűtés díjának kifizetésekor. A város távfűtése a harmadik legdrágább az országban. Találkoztunk olyan fogyasztóval, aki a 42 ezer forintos számla láttán úgy döntött, fölad egy lakáshirdetést.
Sok makói távfűtéses lakásban élőnek okozott keserű újévi meglepetést a decemberi időszakra kiállított melegvíz- és fűtésszámla. A decemberi zimankó, a gázárnövekedés bizony súlyos ezrekbe fáj, és még vége sincs a télnek.

– Egyszerűen irreálisnak tartom a decemberi számlát. Míg novemberre alig kellett többet fizetni 30 ezernél, most 42 ezer forint áll a számlán, és nem hiszem, hogy tízezer forintot jelentett az a néhány hétnyi hideg. Ez így nem sokáig tartható, elkezdtük árulni a lakásunkat – osztotta meg lapunkkal keserű tapasztalatát a Kecskeméti utcában lakó olvasónk. Aki a lakáshirdetése miatt kérte: ne írjuk le a nevét. Az érintett házban egyébként megtudtuk: a napokban lakógyűlést szerveznek, hogy megoldást találjanak az egyre nyomasztóbb helyzetre, hiszen úgy tűnik, alig ér valamit a termosztatikus szelep és az új nyílászáró.

Tartós mínusz 20-ig gond nélkül bírják a makói fűtőművek. A fogyasztókat viszont a kisebb hideg is padlóra küldi. A szerző felvétele

– Mérhetően több gázt fogyasztottak a makói fűtőművek 2007 utolsó hónapjában, mint 2006 decemberében, hiszen egyrészt tavaly a tél kifejezetten meleg volt, míg most karácsonyig folyamatosan 0 és mínusz 5 fokos hidegekkel kellett számolni, az ünnepekre pedig még ennél is zordabbá vált az idő – foglalta össze Németh Gábor, a Makó-Therm Kft. üzemvezetője. – A tavalyi fogyasztásnál hozzávetőlegesen másfélszer több gáz fogyott, ennek megfelelő növekedéssel kalkulálhatnak az ügyfeleink is.

A kft.-nél arra számítanak, hogy a jelentősen nagyobb összegű követeléseket többen nem teljesítik be azonnal.

Az intézmények is magasabb számlákkal kalkulálnak. Almási Pál, a városi általános iskola igazgatója elárulta: lejjebb szabályoztatta a belvárosi épület fűtését, így nem számít a tavalyinál drasztikusan nagyobb számlára. Mindemellett évente milliókra rúg a távhőköltség, a többi, egyedi fűtéses épület fogyasztása töredéke a belvárosiénak.

Mínusz 20-ig jól bírja

A tartós mínusz 5-8 fokos hideget még könnyedén kiszolgálja a makói fűtőműrendszer, kapacitásának határt a tartós, heteken át stabil mínusz 15-20 fokos zimankó szab – ennél nagyobb hideg kárt tehet a rendszerben – tudtuk meg a Makó-Therm Kft. üzemvezetőjétől. Az önkormányzat nemrég jelentős, százmilliós termálfejlesztésre szerződött egy szolgáltatóval. Ígéret hangzott el: jövő októbertől a jelenleginél legalább 16 százalékkal olcsóbb lesz a távfűtés Makón – ami jelenleg az ország harmadik legdrágábbja.

Olvasóink írták

 • 9. triatlonos 2008. január 26. 23:50
  „Lassan oda jutunk, hogy az egyedi fütés jelentős értéknövelő tényező lesz egy lakáson. Mivel nem mindenki fizet, azért azokon hajtják be, akit még le lehet húzni!”
 • 8. 123 2008. január 24. 21:44
  „72 négyzetméteres lakás december havi fűtés- és használati melegvíz számlája: 89 389 Ft.
  A lakásban 19-20 fok van. Azért lakom panellakásban, mert soha nem volt - és ilyen számlák mellett nem is lesz - annyi pénzem, hogy családi házat építsek/vegyek. A rendszerről leválni csak a lakók legalább ötven százalékának beleegyezésével lehetne - de ez újabb beruházást igényel, amire m á r n i n c s p é n z.”
 • 7. bégike 2008. január 24. 18:17
  „Valami nagy gáz van ebben a rendszerben!
  Valakinek ott benn az irodában ,nem kellene tennie valamit?
  Hova száll a meleg? Addig még Ő nem fázik nem érdekli!”
 • 6. bégike 2008. január 24. 18:17
  „Valami nagy gáz van ebben a rendszerben!
  Valakinek ott benn az irodában ,nem kellene tennie valamit?
  Hova száll a meleg? Addig még Ő nem fázik nem érdekli!”
 • 5. jani 2008. január 23. 08:51
  „Negyvenezer?
  A király egyedi távhős új lakásomban novemberre küldtek ki ötvenháromezret, és még nem az én számlám volt a legtöbb. Az igazsághoz még az is hozzátartozik hogy ezért a pénzért jó ha néha kb. 19 fok volt a lakásomban, és a hőközpont a szomszédban van.”
 • 4. triatlonos 2008. január 22. 23:17
  „Az egész történet arról szól, hogy segits magadon, és az Isten is megsegit. Néhány évvel ezelőtt korszerűsitettem a szülői ház fütését, és nyilászárókat is cseréltem a legjobbakra. Majd jelentkeztem a Dégáz pályázatra, mivel a padlófűtés legalább 40%-os megtakaritást jelentett, de nem fogadták be a pályázatomat, mert csak a "közterületi parkokra" lehet pályázni! Először azt gondoltam, hogy rosszul hallok, de később kiderült, hogy azért, mert az "olyan embereket" érint. Észbontó!
  Majd áttértem a padlófütés mellett a kandallós fatüzelésre - gázár támogatással - de gázt nem használok, mert igy 30 Ft egy köbméter, de gondolkodom a bálásszalmám, ahol 5 Ft egy köbméter, de ebben a metropoliszban egy kicsit macerás. Mivel a szomszédok nem foglalkoznak velem, lehet, hogy én sem teszem! Szurkolok a panallakóknak, de kiváncsi leszek, hogy a kopogtatót kinek adják.”
 • 3. Panel lakó 2008. január 22. 22:20
  „Minden panelben élő sír, hogy milyen drága a fűtés számla, de az ellen senki nem tesz, hogy akár egy panel program keretében korszerűsítse a lakását. Sajnos megszüntek azok a közösségek ahol bátran belefoghat egy nagyobb beruházásba egy közösség lásd pl.:Deák Ferenc utca ahol egy közösség megmutatta, hogy összefogással mindent el lehet érni.A távhő díj emelésének szavazásakor nem láttam az ülésen egy közös képviselőt sem, aki képvisete volna egy adott tömbb közösségét, pedig a juttatások amit a képviseletért eltesznek 10.000 Ft vagy több pedig a kisujukat sem mozdítják a lakók érdekeiért.A táv fűtő csöveket télen meg lehet találni ugyanis a havat teljesen elolvasztja a földet pedig lassan felszárítja. De ezt sajnos ey képviselő sem veszi észre. De a lényeg az, hogy a főtér gyönyörű legyen makón másra úgysem fog költeni az önkormányzat.”
 • 2. Jo Bacsi 2008. január 22. 08:27
  „Mi a picsaert fizetitek a futes szamlat. vagjatok le a vezetekeket es tegyetek be sajat kazant. Sokkal olcsobba kijottok es ti kontrollaljatok mennyit koltotok futesre szamlara. vagjatok el a vezetekeket. Vessetek veget ennek a monopolianak.”
 • 1. Elemer Laux 2008. január 22. 08:12
  „Feladja a hirdetést a fűtésszámla miatt, de pont ezért nem lesz vevő. A reklámot a délszittya biztosítja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszéd, hang nélkül - egy év kell hozzá

Makó - Tavaly óta Makón is meg lehet tanulni a jelbeszédet, amelynek révén a siketekkel, nagyothallókkal is kommunikálhat az ember. Tovább olvasom