Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kollégiumi szigorúság

Négy iskola diákjainak ad szállást szeptember eleje óta a makói Pulitzer-kollégium. A tanulók tartottak tőle, hogy a sulikból fakadó különbözőség miatt lesznek súrlódások, de igazi közösség kezd formálódni a falak közt.
Makó egyetlen kollégiumában szigorúan szabályozzák a ki- és bejárást is. Fotó: DV
Kora délután, ebédidőben nagy a zsivaj az új makói kollégium épületében, hiszen hét közben a város négy középiskolájának százhatvannyolc tanulója lakik itt szeptember elseje óta. A modern épületben egyébként rend és fegyelem uralkodik, erről tettek tanúságot az itt lakó diákok is.

– Szigorúan fognak minket, több a szabály, mint korábban, de belátjuk, hogy ez a mi érdekünk is – foglalja össze első benyomásit az együttlakásról a József Attila Gimnázium nyolcadik osztályába járó Tatár Zoltán. „Kollégája", a tizenkettedikes Csányi László hozzáteszi: kis feszültséggel várták az évkezdést, tartottak attól, milyen következménye lesz, ha mind a négy középiskola kollégistái együtt laknak. Szerencsére azonban a csetepaté elmaradt, sőt egy összetartó közösség kezd szárnyat bontani a diákszállón.

– Sokkal felszereltebbek a szobák, mint az előző koleszban, sőt mondhatjuk: kényelmesebb itt az élet. Minden szobában van például hűtőszekrény, ami nagyon hasznos, de jó ötlet az ebédlőbe kihelyezett nagyképernyős plazmatévé is, hiszen délutánonként nagy mozizásokat rendezhetünk, mindenki hozhat filmeket – fűzte hozzá Zoltán.

– Összesen 168 diákunk van, néhányan már az év első heteiben elmentek, mert iskolát váltottak, volt olyan szegedi tanulónk is, akit a megyeszékhelyen vettek fel valamelyik intézménybe – foglalta össze az első hetek tapasztalatait Molnár László, a kollégium igazgatója, aki kiemelte: a rendkívül nagy létszámot csak szigorúan és következetesen lehet helyesen nevelni. Tilos például a dohányzás, akit rajtakapnak, már szedheti is a sátorfáját, hiszen a tűzgyújtással veszélyeztette lakótársai életét. A vezetőség nem engedte az épület területére az ital- és csokiautomatákat sem, hiszen mindenkinek lehetősége van mindennap bevásárolni a boltokban.

– Az egyik teremben szeretnénk helyet adni a diákönkormányzatnak is, de az új diáklap szerkesztése is ebben az épületben folyik majd, hiszen mégiscsak ez az ország egyetlen, Pulitzer József szellemiségét magára vállaló kollégiuma – összegezte az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlattal tért haza Hofecker Angéla

Első önálló kiállítását a művészi szárnybontogatás városá- nak, Makónak ajánlotta a jelenleg… Tovább olvasom