Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kolozsvári János makói edzőként és tanárként is sikeres

Makó - A pedagógusnap egyik kitüntetettje, Kolozsvári János azt mondja: a testnevelő hivatása manapság sokkal nehezebb, mint pályakezdése idején volt.
Huszonhat esztendeje a Galamb József nevét viselő szakképző iskolában kezdte pedagógusi pályáját, és mind a mai napig ott tanít Kolozsvári János, aki kiváló tanári munkájáért – tizenhét kollégájával együtt – a legutóbbi pedagógusnapon kapott elismerést a városházán. A kitüntetésre egyébként kollégái javasolták, hasonlót eddig még nem kapott. Makóra szinte véletlenül került: bajai születésű, ám Szegedre járt középiskolába és főiskolára, majd ugyanitt focizott. Makóra azért jött szintén pedagógus feleségével, mert itt biztos egzisztenciát ígértek nekik, ráadásul a labdarúgással is foglalkozott. Öt-hat évet tervezett itt eltölteni, ehhez képest ma már makóinak vallja magát. Testnevelői munkáját fémjelzi: országos bajnok ökölvívó, karatés és triatlonos is került ki tanítványai közül, ráadásul az iskola focicsapata is eljutott az országos bajnokság 12. helyéig.

Kolozsvári János huszonhat esztendeje tanít első munkahelyén, a szakközépiskolában. Fotó: Frank Yvette
Kolozsvári János huszonhat esztendeje tanít első munkahelyén, a szakközépiskolában. Fotó: Frank Yvette

Ehhez kapcsolódik: Kolozsvári János portréját lehetetlen megrajzolni a labdarúgás nélkül. Másfél év kihagyást leszámítva húsz esztendeje edzője a megyei első osztályból indult makói focicsapatnak, amely mostanság kimagasló sikerével vétette észre magát a másodosztályban – a városnak utoljára az ötvenes években volt ilyen erős együttese. Azt mondja, hogy a labdarúgás olyan plusz sikerélményekkel ajándékozta meg, amelyek jól kiegészítik mindazt, amit pedagógusként
elért.

Amikor arról kérdeztük, tanári vagy edzői sikereire-e a büszkébb, azt mondta, nem tud választani. Ugyanakkor, hogy mennyire összefonódik életében a két dolog, azt jelzi: a fociedzéseken olyan játékosokat is dirigál, akiknek a szülei valamikor az ő középiskolai diákjai voltak. A legfontosabbnak azt tartja, hogy nagyon sok emberrel szerettette meg a mozgás örömét – és azt is sikerként könyveli el, hogy tanítványai közül néhányan már a kollégái.

Nehéz a dolga a testnevelőnek

Kolozsvári János azt mondja, ma sokkal nehezebb a testnevelőnek, mint amikor tanítani kezdett. Ma már szentimentális jelentése van az olyan szavaknak, mint a tisztesség, a hűség, a kitartás. Mi több, a fegyelem is hiányzik a mai fiatalokból, enélkül pedig nagyon nehéz tornaórát tartani. Ami pedig a mindennapi testedzést illeti: a gyerekeket már inkább leköti a számítógép meg a bulizás, mint a sport.

Olvasóink írták

 • 17. triatlonos 2008. június 21. 20:18
  „Tisztelt Magyarok!
  Köszönöm azt az egy szót, amit a 16.-ban irt! Ez volt a pedagógiai alapelvem mindig: először megadni a tiszteletet a tanulónak, amit aztán vagy visszakapok vagy nem, de legalább nem rajtam múlik. Remélem ezután Tisztelt Magyarok, hogy vitapartnerekből barátok leszünk! De ha nem, az se baj, mert van 10000!”
 • 16. magyarok 2008. június 21. 19:58
  „BOOOOOOOOcs”
 • 15. triatlonos 2008. június 21. 19:42
  „Nem, hanem "Egy másik-11./" - aki a partvonal mellől beszól a "HARVARDI VITÁBA"”
 • 14. magyarok 2008. június 21. 07:58
  „Eza mint ő én lennék triatlonos?”
 • 13. Teacher 2008. június 21. 01:36
  „Noh...Triatlonos !!!!

  Ezek szerint Te is pedagógus vagy ???”
 • 12. triatlonos 2008. június 20. 16:10
  „Ha szükséges, akkor "Magyarok"-tól ismét elnézést kérek, de egy másik nem várhatja el tőlem, hogy táblával a nyakamban sztároljam magam, 25 néven beirjak a fórumba, és közben Buzást szidjam, és azt, aki nem irja alá a tiltakozást! /mint ő/
  Mivel az esélytelen nyugalmával várom a kitüntetést, azt azért elárulom, hogy sokszor valóban örültem, hogy nem kaptam - a társaság miatt -, de mostmár nem érdekel!”
 • 11. Egy másik 2008. június 20. 09:48
  „Tiszteletre méltó, hogy a triatlonos elnézést kér a következő hibája után. Ez igen! Tény az is azonban, hogy nagyobbnak képzeli magát - még mindég -, mint aki valójában. Jó úton halad azonban a realitás felé. Csak így tovább!”
 • 10. eagle 2008. június 20. 00:03
  „vannak nála jobb pedagogusok akik sosem kapják meg ezt a dijat.ö a dijazotak minösitik a díj értékét! harmatos szinvonal szerintem”
 • 9. triatlonos 2008. június 19. 15:19
  „T. 8!
  Megértettem, hibáztam, elnézést!
  Nem gúnynak szántam, hanem poénnak, nem jött be! Nem volt meg a fogadókészség, van ilyen.
  Valószinű, hogy a kevesebb tapasztalatom miatt van, mivel minden bizonnyal fiatalabb vagyok, de én az Ön helyében oda áltam volna Jani elé, és a szemébe mondtam volna, hogy: Emlékszel Janikám....! Nekem kb. 10000 tanitványom volt a "HARVARDON", de gondolom, hogy egy se tenne velem ilyet, mert mindig az volt a jelszavam, hogy:rend, fegyelem, TITOKTARTÁS! Világgá kürtölni titkokat nem sportszerű!
  Ismételten elnézést kérek!”
 • 8. magyarok 2008. június 19. 14:34
  „Kedves tritlonos...

  Természetesen nem értetted, hogy miről beszéltem, úgy hogy fogalmam sincs miért írtad, hogy érted hiszen ez tisztán és világosan kiderül az előző írásodból ... :)
  Nem, nem kellett lasszószni abban az időben, kb 18an mentünk és még azon kivül voltak vagy 50en akik szerettek volna....
  Csapat játéknál nincsenek ismereteid, de azt megengedet magadnak, hogy ennek hiányában is a másikról gúnyosan nyiltakoz...
  JA és még valami, nem, ha elmondja a taktikát akkor sem mi játszunk most az Eb-n, kár is ezen gúnyolódni, viszont nem tudom lehet, te triatlonos vb vagy olimpiai bajnok voltál, esetleg kajakban tetted meg????
  Csak mert akkor arcal annyira gúnyosan beszélsz mintha lennél valaki, de az írásaidból sajna nekem nem úgy jön át, sőt...
  Minden jót...”
 • 7. 3 2008. június 18. 20:52
  „Tisztelt Magyarok!

  A személyes élmény és véleményalkotás fontosabb, mint kívülálló(k) véleménye.
  Ilyen értelemben maradjon csak nyugodtan a személyes élményénél és véleményénél,
  még akkor is, ha az a DV és 1-2 szubjektív fórumozó mást irogat.

  Kis város ez.
  Ennek megfelelően sokfajta véleményt hallhat az ember úgy diákoktól, mint tanárkollégáktól.

  Az ,,igazság" ezek után összeállhat a saját élményből, a mások tapasztalataiból és végül a saját véleményalkotásból.”
 • 6. triatlonos 2008. június 17. 22:15
  „Tisztelt Magyarok!
  Természetesen értem, hogy játszottak, és a délterületi döntőt, de az is lehet, hogy lasszóval kellett a 860 tanulóból összeszedni a csapatot.
  Mellesleg nem fociztam, csak néhány másik sportot próbáltam ki - atlétika, kézilabda, kajak-kenu, tenisz stb- de ezekben az volt a közös, hogy a sportoló soha nem szapulta az edzőjét, hanem elismerte annak a munkáját.
  Őszintén bevallom, hogy a csapatjátékról nincsenek ismereteim, csak azt tudom, hogy a CSAPAT több, mint a 11 játékos. Kritikai hangvételéből arra következtetek, hogy Önnek talán a társaival kellene először megbeszélni ezt problémát, de erre nincs lehetőség, mert öket a közeljövőben nem fogják kitüntetni!
  Most nézem az olasz-francia meccset /67. perc 2:0/, és ha ez a Jani egy kicsit komolyabban veszi ezt a DÉLTERÜLETI DÖNTŐT, akkor talán a "magyarok" játszanának?!”
 • 5. magyarok 2008. június 17. 20:12
  „Gery miért mivel nem értettél egyet????

  triatlonos, azt hittem ha elolvasod az előző hozzászólásomat akkor világosan kitűnik az írásomból, hogy ez személyes élmény volt... nézd csak: "mikor egyszera 601-el játszottunk egy Dél területi döntőt" a játszottunk szón van a hagsúly.. :))))
  Ja és nem mellesleg ha fociztál valaha akkor tudod, hogy egy meccs előtt (amikor ez történt az ifiben játszottam és még páran) hogy azért illik elmondani ki hol játszik, ki mit csináljon mennyre védekezzen vagy támadjon, továbbá minden egyes játékosnak illik elmondani, hogy mit vár tőle esetleg kinek paszoljon bizonys szozuációkban...
  Nos a mi Jánosunk ehelyett mondott annyit, hogy kékben vagytok... Aki focizott az tudja, hogy egy edzőnek kutya kötelessége feltüzelni a játékosokat meccs előtt bíztatni önbizalmat mártani beléjük, akkor is ha csak egy Dél terülti döntő, nem Vb... Legalább is annak az edzőnek aki komolyan veszi, ha meg nem veszi komolyan ne várja el, hogy bárki is szétszakadjon neki meccs közben... Szóval erről ennyit kedves triatlonos... Bár Gerynek a hozzászólását nem igazaán értem miért van :)”
 • 4. gery 2008. június 16. 23:16
  „magyarok!
  ..0-a vagy mint gondoltam..de legalább hosszabban is tudsz írni!”
 • 3. triatlonos 2008. június 16. 15:09
  „Nagyon bátortalanul veszem pártfogásba Janit, - mert a végén még én is megkapom- de abban reménykedem, hogy ezt az ünneprontó stilust nem a "HARVARDON", hanem a pályán szerezte a Tisztelt Hozzászóló.
  Ha szakmai szemmel nézem, akkor az életkori sajátosságnak, és a játékosok sport iránti alázatának megfelelő alapvető taktikai utasitást megadta a mester: KÉKBEN VAGYUNK! Erre mondaná méltán hires kollegája - most nem ugrik be, valamilyen Tibor -hogy kerüljük a felesleges közléseket!
  Azt viszont számtalanszor hallottam iskolák közötti meccsen, hogy Kolozsvári kiabálta a pályán levő játékosnak: Ha nem csinálsz semmit, csak állsz, akkor legalább hangosan mond, hogy hajrá 601! Valószinű, hogy ezek az élmények csökkentettek a lángon!”
 • 2. magyarok 2008. június 16. 14:21
  „Jani

  Igazából mindent egybe veteve pozitív is lehetne a véleményem rólad, ha nemismernélek olyan jól, ha nem tanitasz 3 évig és ha nem találkozunk a pályán évekig...
  De Jani azé valljuk meg a tesi órákon le sem szarta az osztályát, ha meg rosz kedve volt futtott azegész osztály amig az óra tartott...
  Aztán mikor egyszera 601-el játszottunk egy Dél területi döntőt, akkor sme nagyon izgatta magát, hogy vaj mi is lesz most, hanem a kezdés előtt 10 percel bejött az öltözőbe és csak nézett, aztán valki megkérdezte nem akar-e mondani valamit, mire ezt mondta, Gyerekek, kékben vagyunk...
  Azt gondolom Janinak kicsit nagyobb a füstje mint a lángja, mert nem sok tűz égett benne az iskolában...”
 • 1. triatlonos 2008. június 16. 08:53
  „Jani egy igazi sportember, és nagyon tényszerű a helyzetértékelése. Ma már egyre nehezebb pedagógusnak lenni, a testnevelőkre pedig ez halmozottan igaz.Öszinte szivvel gratulálok a kitüntetéshez, és azt kivánom, hogy a hátralevő szakmai munkájában ne legyenek a körülmények rosszabbak, habár nem arra haladunk. Ami a MAKÓ FC-t illeti, ott adott az elvárás, legalább ennyit. Jani bizonyitotta, hogy a hosszútávon tervezett céltudatos munka meghozza az eredményt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akiket megcsípett a dongó

Makó - Negyven-ötven dongómotor- tulajdonos érkezett meg pénteken a háromnapos, még ma is tartó… Tovább olvasom