Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Költözik a makói kutatóállomás

Harminc évi működés után Kiszomborra teszi át telephelyét a makói hagymatermesztési kutatóállomás.
Hatalmas tábla hirdeti a makói hagymatermesztési kutatóállomás kerítésén: az épület eladó. Az intézmény fenntartója, a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. azonban csak az épületen adna túl, a fejlesztőmunkát a cég egy másik telephelyén folytathatnák a makói hagymafajták nemesítői.

– Makótól néhány kilométerre, Kiszombor mellett van egy telephelyünk, ahol folytatódhat a kutatómunka. Azért döntöttünk az értékesítés mellett, mert rendkívül gazdaságtalanná vált az ingatlan fenntartása, és ezzel a megoldással jelentős költségeket takaríthatunk meg – mondta lapunknak Proksza János. A kht. igazgatóhelyettese kiemelte: az új telephely is alkalmas lesz a jelenleg folyó kutatások elvégzésére és az eredmények kipróbálására.

A makói hagymatermesztési kutatóállomást 1976-ban építették, azóta gyakorlatilag nem hajtottak rajta végre komoly felújítást. A szigetelés és a nyílászárók szinte teljesen tönkrementek, télen a legtöbb helyiség használhatatlan. A kétemeletes, több száz négyzetméteres ingatlan nagyobb részét ma már nem használják.

– Bár egyre csökken a térségben a vöröshagymával és fokhagymával bevetett területek nagysága, amíg csak néhány tízhektárnyi földön is termelnek, indokoltnak tartjuk az intézet működését. Ezért személycserékre sem kell számítani az állomás átköltözésével. A kutatások célja a fajtafenntartás és a dughagymás termesztés hatékonyságának növelése – fogalmazott az igazgatóhelyettes. Proksza elmondta: eddig még nem jelentkezett vevő az épületre. Az ingatlan árát komoly érdeklődés esetén árulják el, ám nem szabnák meg, hogy kiköltözésük után milyen célra hasznosítják az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is megússzák a makói fecskék?

Könnyen lehet, hogy idén sem történik semmi a makói Bérpalota eresze alatt fészkelő védett, az… Tovább olvasom