Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Környezetkímélő gazdák

Makó térségében közel ezer gazdálkodónak jelenthet kitörési pontot a természetbarát növénytermesztés, illetve állattartás. Egyikük, Nagy-György József, az önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke most szeretné megszervezni az Agrár-környezetgazda Egyesület helyi csoportját – ha sikerül, Makón lehet az országos egyesület dél-alföldi központja.
Makó térségében, a környező falvak némelyikét is érintő Rákoson túli területen mintegy három-négyezer hektár tekinthető természetvédelmi szempontból értékesnek. Található itt jó néhány tanya, de megművelt földek is, melyek közel ezer gazdához tartoznak. A régóta gazdálkodó Nagy-György József, aki mellékesen önkormányzati képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke, ugyancsak rendelkezik itt jelentős területtel. Ő hívta fel lapunk figyelmét arra, hogy ezen a részen kitörési pontot jelenthet a földek gazdáinak a természetbarát állattartás, illetve növénytermesztés, amely természetesen több figyelmet, ráfordítást igényel az érintettektől, ám plusztámogatást is hozhat a számukra. Mint elmondta, az úgynevezett agrár-környezetgazdálkodási célprogramhoz való csatlakozás a környezetkímélő technológiák, például vegyszerek alkalmazását, a környezettudatos termelést jelenti elsősorban. Ez az, amit a magasabb költségek miatt külön támogatással honorálhat a Vidékfejlesztési Hivatal – természetesen pályázat alapján.

Erre mások is rájöttek már, sőt több százan idén is pályáztak – közülük azonban alig három-négyszázan nyertek. Nagy-György József ezért most azt fontolgatja, hogy megszervezi az érintett gazdák informálásával, érdekvédelmével és – szükség esetén – jogi képviseletével foglalkozó Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület helyi csoportját. Mint mondja, az összefogással egyszerűen azt szeretné elérni, hogy gazdatársai tájékozottabbak legyenek, szakszerűbb pályázatokat írjanak, és ha kell, együttesen, egyenrangú partnerként tárgyaljanak a különböző hivatalos szervekkel.

Nagy-György József szerint már csak azért is érdemes lenne megalakítani a makói csoportot, mert ígéretet kapott arra: ha ez sikerül, Makón lehet az egyesület dél-alföldi regionális központja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozott a Létalap Párt Makón

A Kisbagoly vendéglőben tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a napokban a Létalap Párt Makón.… Tovább olvasom