Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Kövegy: a falu, ahol már két éve nincs kocsma

Kövegy - Nem sok település létezik ma Magyarországon, ahol nincs kocsma. Kövegyen két éve zárt be a vendéglátóhely. Az emberek megszokták, nem is bánják. Ami miatt mégis hiányzik többeknek, hogy most nincs olyan hely, ahová kicsit be lehetne ülni megváltani a világot.
– Szerintem nem baj, hogy nincs a faluban se kocsma, se dohánybolt. Aki cigarettázni meg inni akar, annak el kell menni másik településre. A távolság talán egy kicsit le is szoktatja az embereket a káros szenvedélyről. Így legalább nincs éjjel hangoskodás, mint volt korábban, amikor hazafelé mentek olyanok, akik többet ittak, mint kellett volna – mondta Bíróné Flórián Magdolna. A megye legkisebb településén, a 400 lelkes Kövegyen 2016 őszén zárt be a kocsma. A település polgármesterének fia üzemeltette.

– A fiam mezőgazdasággal is foglalkozott, és a kocsmát is működtette. Családtagként én is sokat segítettem neki. Sok volt a két tevékenység együtt, úgy döntött, hogy a mezőgazdaságot viszi tovább – tudtuk meg Galgóczkiné Krobák Máriától. Nem egyik napról a másikra történt a bezárás, tudták az emberek, hogy ez bekövetkezik. Megszokták, hogy nincs italbolt. Más településeken is van ez így. Régebben, 15-20 évvel ezelőtt még közösségi hely volt a kocsma. Onnan szerezték be az információt. A technika segítségével ez napjainkban házhoz megy. A mai fiatalok jó része a Facebookon beszélget. Egyre kevesebben jártak az italboltba, találkozás céljából is. Viszont van két bolt a faluban, ahol bevásárlás közben is meg-megállnak az ismerősök beszélgetni egy kicsit. Az egyik bolt előtt padokat helyeztek ki, oda is lehet ülni.
 
Kocsma már nincs Kövegyen.  Vannak, akik nosztalgiával gondolnak vissza az ottani világmegváltós beszélgetésekre. Fotó: Kovács Erika
Kocsma már nincs Kövegyen. Vannak, akik nosztalgiával gondolnak vissza az ottani világmegváltós beszélgetésekre. Fotó: Kovács Erika

– Önkormányzatunk is tervezi több pad kihelyezését a közterületekre. A játszótér is jó találkozóhely a szülőknek, nagyszülőknek. Most van egy pályázatunk, ha nyerünk, akkor felnőtteknek készül a játszótér mellett egy szabadtéri fitneszterem. Vannak olyan tereink, ahol mód nyílik a találkozásra – véli a település vezetője.

A polgármesteri hivatalnak hatalmas kertje van, virágokkal, örökzöldekkel, padokkal. Ott is lehetne találkozni, ha jó az idő. Ám megtudtuk, csak kevesen használják ki a lehetőséget.

– Nekünk hiányzik a kocsma. Nem inni jártunk oda, hanem beszélgetni, találkozni másokkal. Korábban voltak itt bulik és főzések is. Mivel helyben kevés a munkalehetőség, sok fiatal elköltözött, és szétszakadtak a társaságok. Kevesebb lett a vendég, ez vezethetett a bezáráshoz – vélte Kálló Renáta.

– Itt nem az ivás volt a lényeg, hanem a közösség. Sokan inkább csak beszélgetni jöttek. Voltak átutazó törzsvendégeink is, akik menet közben mindig megálltak egy kávéra – emlékezett vissza Kálló Tímea, aki korábban a kocsmában dolgozott. Szerinte jó lenne leülni most is. Akik eddig a kocsmába jártak, most a bolt előtt ülnek le a padra, de az nem az igazi.

– Ebben a kocsmában mindent megtudott az ember, akár földeladásról volt szó, vagy ha valakinek megbetegedett a jószága, még azt is ott tudtuk meg – mesélte a 19 éves Juhász Gábor. Hozzátette: voltak olyanok is a kocsmában, akik szinte reggeltől estig ott voltak, nem sokat ittak, hanem beszélgettek. De voltak olyanok is, akik megitták a magukét. Ők valószínűleg nem szoktak le az italról, hanem beszerzik máshol, például a boltban. – Azért jó lenne egy olyan hely, ahol le lehetne ülni, beszélgetni. Telefonon meg Messengeren az nem az igazi... – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy felnőttet és két gyereket próbált Németországba csempészni a bolgár férfi, vádat emeltek ellene

A csanádpalotai átkelőnél vette volna fel az iraki és szír állampolgárokat, de az útlevélkezelő… Tovább olvasom