Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Kövegy üdülőfalu szeretne lenni

Kövegy - Üdülőfalu szeretne lenni a Makótól 17 kilométerre fekvő Kövegy, Csongrád megye legkisebb faluja. A kicsiségnek előnyei is vannak: a település olyan, mint egy nagy család, mindenki ismer mindenkit, az emberek barátságosak.
Kövegyről az embernek elsőként az jut eszébe, hogy ez Csongrád megye legkisebb faluja. Csakugyan: mindössze 465-en lakják. Sorsa azonban igen változatosan alakult – volt története során nagyközség és egy másik falu társtelepülése is. A Makó és Csanádpalota között, Makótól 17, Csanádpalotától pedig csupán néhány kilométerre található település helyén 250 éve még puszta volt, nevének eredetére utal, hogy akkoriban még Kövek és Küveh néven emlegették a krónikák – lakott területté igazán 1843-ban vált, amikor a kincstár 120 katolikus, dohánytermesztő családot telepített ide a környező településekről. A ma elöregedőben lévő, csökkenő lélekszámú falu 1973-tól már Csanádpalota társközsége volt, egészen a rendszerváltásig, amikor is visszanyerte önállóságát – meséli a polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária. Önkormányzata mára már közös körjegyzőségben működik Királyhegyessel, óvodásai Palotára járnak be, iskolásai úgyszintén, illetve Makóra.

Kövegy nevezetessége az 1902-ben épült templom. Fotó: Miskolczi Róbert
Kövegy nevezetessége az 1902-ben épült templom.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kövegyről ugyanakkor nemcsak azt lehet tudni, hogy a legkisebb, de azt is, hogy Magyarcsanád után a megye második legszegényebb települése. A munkanélküliség 17 százalékos – aki dolgozik, többnyire Makóra vagy Palotára jár át. Miért jó mégis Kövegyen lakni? Például azért, mert itt tényleg mindenki ismer mindenkit, a hangulat családias, és a bűnözés is jószerével ismeretlen fogalom. S persze azért is, mert az aprócska falu vezetése – lehetőségeihez mérten – igyekszik a települést széppé, otthonossá tenni. Nemrég újították fel például pályázati támogatással a könyvtárat, és létesítettek mellé internet-hozzáféréssel is ellátott közösségi pontot, de a kultúrházat is sikerült felújítani. Folyamatosan épülnek a járdák, bővül a szilárdburkolatú úthálózat; idén is végeznek a munkával egy újabb utcában – a cél az, hogy néhány éven belül minden út járható, aszfaltozott legyen. Van rendszeres orvosi és gyógyszertári ügyelet, a művelődési otthonban gyakoriak a programok, és tájház is várja az érdeklődőket.

Katolikus hagyományok

A falu téglatemploma 1902-ben épült, és festett, aranyozott főoltáráról nevezetes. Szűz Mária tiszteletére szentelték fel, éppen ezért a falu búcsúnapja szeptember 12.

És hogy milyen lesz a kövegyi jövő? A falu vezetője szerint a holnapot arra érdemes építeni, hogy Makó hamarosan fürdőváros lesz. És ha ez így lesz, a tőle autóval alig negyedórányira lévő falu kiváló üdülő- és pihenőhely lehet. Bíznak abban, hogy a most még üresen álló, öreg házak ennek köszönhetően elkelnek, és a falu élettel telik meg. Ehhez persze tovább kell csinosítani az utcákat, tereket – de arra is gondoltak, hogy az egykori idősotthon épületében nyári diákszállót alakítanak ki.

Szerkesztőségi találkozó a faluházban

Kövegyen talán a makói térség legkedvesebb, leglelkesebb fórumán vettünk részt kedden. A faluházban közel harminc olvasónk gyűlt össze. A megjelenteket Galgóczkiné Krobák Mária polgármester asszony köszöntötte. Lapunkat Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes, Hocz Pál nyomdavezető, Pintér Melinda marketingvezető és a titkárságról Hír Beáta, valamint Miskolczi Róbert fotoriporter és Szabó Imre makói újságíró képviselte.

Szerkesztőségi találkozó a faluházban. Fotó: Miskolczi Róbert
Szerkesztőségi találkozó a faluházban.
Fotó: Miskolczi Róbert

A fórumon szó esett többek között az újság küllembeli megújulásáról, akcióinkról és új „csodatévő" nyomdagépünkről. Játszottunk is, így sokan térhettek haza ajándékokkal. Kövegyi olvasóink nem fukarkodtak a nekünk szánt észrevételekkel. Örömmel hallottuk egyiküktől, hogy lapunkat pártatlannak látja és jónak tartja, hogy elsősorban az emberek mindennapi gondjaival foglalkozunk. Felvetették, hogy a Nap szépe rovatban szerepeljenek néha kövegyi lányok is, mert igen csinosak.

Olvasóink írták

 • 5. Ludrew 2008. szeptember 26. 20:41
  „lalubohoc: Hol olvastál te másik vadasparkról? Egyébként ha gazdaságilag kivitelezető és megtérülhető, miért ne (azt viszont nem értem hogy jön ez ehhe a cikkhez...)”
 • 4. egyszerű vállalkozó 2008. szeptember 26. 07:50
  „Mondjuk fürdő is van Szegeden, Mórahalmon, Vásárhelyen. Akkor Makóra minek a Mkóvecz-féle?”
 • 3. lalubohoc 2008. szeptember 25. 17:18
  „De hát Szegeden is van vadaspark! Minek még egy a megyébe.”
 • 2. anyone 2008. szeptember 25. 13:23
  „"Felvetették, hogy a Nap szépe rovatban szerepeljenek néha kövegyi lányok is, mert igen csinosak. "

  Már láthatjuk is az egyetlen valamire való csajt.”
 • 1. neduddki 2008. szeptember 25. 11:56
  „Szevasz Veronka...D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csatornaépítés makói főpróbája

Makó - 200 millió forintból 7683 méteren újult meg és bővült a belvízelvezető árokrendszer Makón. A… Tovább olvasom