Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Közéleti elemző műsort szüntetne meg a makói tévé

Makó - A makói városi televízió szeretné megszüntetni a képviselő-testületi ülések közvetítését követő Döntés után című elemző közéleti magazint, mert úgy látják, mióta összefoglaló helyett élőben, teljes egészében közvetítik a tanácskozást, funkcióját vesztette a magazin. A jobboldali ellenzék ezt nehezményezi.
A makói városi televízió szeretné megszüntetni a képviselő-testületi ülések közvetítését követő Döntés után című elemző közéleti magazint, mert úgy látják, mióta összefoglaló helyett élőben, teljes egészében közvetítik a tanácskozást, funkcióját vesztette a magazin. A jobboldali ellenzék ezt nehezményezi, a televízió ugyanakkor csak úgy folytatná valamilyen formában a műsort, ha erről a pártok meg tudnak egyezni.

Vita bontakozott ki a legutóbbi testületi ülésen Makón, miután kiderült: a városi televízió azt tervezi, megszünteti az ülések élő közvetítését hagyományosan követő, kimondottan a tanácskozáson elhangzottakat feldolgozó Döntés után című elemző műsort. A magazin története sok évvel ezelőttre, arra az időre nyúlik vissza, amikor a tévé csak rövid összefoglalókban tudott beszámolni a városházán elhangzottakról – mondta el lapunknak Rácz Csaba, a televízió ügyvezető igazgatója. A műsort azért találták ki, mert az összefoglalóba értelemszerűen nem kerülhet bele minden.

Szegeden van hasonló magazin

Mint megtudtuk, a megye más városaiban, egy kivétellel, sehol sincs a makói Döntés után című magazinhoz hasonló elemző műsor. A csongrádi városi tévé felvételről, de teljes egészében sugározza a képviselő-testületi üléseket, ugyanakkor feldolgoznak a témák közül később többet is külön. Hódmezővásárhelyen ugyancsak rögzített testületi ülés kerül a képernyőre. A nagyobb közfigyelmet érdemlő témákat a Híradóban járják körbe. A Szentesen látható Civil Tv eddig szintén felvételről közvetítette az üléseket, ám már a következő élőben lesz látható. Itt sincs az ülést tárgyaló közéleti műsor, ugyanakkor a munkabizottságok tevékenységét bemutatják. A kivétel Szeged: itt az ülések után hasonló élő beszélgetést adnak, amihez egy-egy érdekesebb témához bejátszás is készül.

Az előző ciklusban a Döntés után úgy működött, hogy meghívták a stúdióba élő beszélgetésre az összefoglaló lejátszása után a polgármestert és a két alpolgármestert – ez utóbbiak egyike akkor jobboldali, ellenzéki volt – , ők beszélgettek a műsorvezetővel. Tavaly októberben viszont változott a felállás: már nincs ellenzéki alpolgármester, ezért aztán külön-külön tíz plusz húsz percben az ellenzék kisebb és nagyobb frakciója, illetve negyven percben a polgármester és a két alpolgármester kap szót. Erről a megoldásról viszont már megoszlottak a nézői vélemények, különösen azok után, hogy lassan egy éve élőben, teljes egészében közvetítik Makón a testületi üléseket. Miután az élő médiaszereplés lehetőségét amúgy is kihasználja sok képviselő, és az ülések talán emiatt is hosszúra nyúlnak azóta, sokan feleslegesnek érezték a Döntés utánt. A tévések már az élő közvetítések kezdete óta gondolkoztak ugyanezért azon, hogy megszüntetik és most, egyévi tapasztalat birtokában meg is hozták ezt a döntést.

A jobboldalnak viszont ez nem tetszik. A Fidesz-frakció több tagja a minap sajtótájékoztatón is kérte: maradjon meg ez a műsor. Ők úgy látják, ezzel a nyilvánosság és a demokrácia elve sérülne Makón, hiszen az ellenzék elesne egy megszólalási lehetőségtől, ami szerintük ellensúlyozhatná a polgármesteri üléseken megnyilvánuló túlsúlyt. Hogy lesz-e folytatás, egyelőre nem tudni. Rácz Csaba már a testületi ülésen kibontakozott vita nyomán felajánlotta: valamilyen hasonló, új elemző műsort szívesen indítanak – de csak akkor, ha erről a pártok meg tudnak egyezni. Az erről szóló egyeztetést a jövő hétre hívták össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre heti két napon ''rendel'' a Démász makói irodája

Makó - Jövőre már várhatóan heti két napot lesz nyitva az áramszolgáltató makói irodája, szemben a… Tovább olvasom