Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Közlekedésre veszélyes tolvajok Makón

Makó - Míg átlagosan évente három-négy esetben lopnak közlekedési táblákat és fényjelző vezetékeket, az utóbbi két hétben hét esetben kezdett nyomozást a makói rendőrség. A hatóság szerint megélhetési bűnözésről van szó – ám súlyosan pórul jár
a rendőrkézre kerülő tolvaj, ugyanis,
a közlekedés veszélyeztetése miatt börtön fenyegeti.
A közlekedés biztonságát is veszélyezteti egy feltehetően makói tolvajcsoport, amely az utóbbi hetekben „rászállt" a közlekedési táblákra, illetve a vasúti átkelők mellett könnyedén felszedhető alumíniumvezetékekre. Megtudtuk: az anyagi kár esetenként csupán néhány tízezer forint, ám az okozott veszély miatt komoly bűncselekménynek minősülnek ezek a tettek.

– Míg hosszú ideje évente 3-4 hasonló ügyben kell eljárnunk Makón és térségében, csak január utolsó két hetében hét olyan lopás miatt kellett nyomozást indítanunk, ahol veszélyeztették a közlekedésbiztonságot. Minden bizonnyal megélhetési bűnözésről van szó, az elkövetők talán nem is tudják, hogy mennyire súlyos következménye lehet tetteiknek – fogalmazott Neparáczki László, a makói kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az igási vasútátkelőnél rendszeresek a lopások, rongálások.
Fotó: Illyés Szabolcs

Szász József bűnügyi osztályvezető az eset kapcsán elmondta: míg egy ilyen értékű „átlagos" lopás fejében a jogszabály szerint enyhe büntetés jár, a táblákat, jelzőberendezésekhez tartozó vezetékeket eltulajdonítók három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Az elkövetési érték egyébként esetenként nem több húszezer forintnál.

Szabott árak

A makói MÉH-telepen a színesfémek közül a legkevesebbet az alumíniumért adják, a tiszta anyagok kilója után 270, a szennyezetteké után pedig kilónként 240 forintot fizetnek. A sárgaréznek a kilónkénti átvételi ára 500, míg a vörösréz minden kilója után 700-800 forintot fizetnek – szintén az állag és a minőség függvényében.

A táblákat rövid időn belül pótolták, és megjavították a sérült vezetékeket is – ezeknek a többsége a MÁV saját, belső telefonvonalához tartozó vonal volt, de korábban volt rá példa, hogy a lopás miatt sötét maradt a vasúti átjáró fénysorompója is. Egyébként az újvárosi vasútállomás és az igási átkelő közötti területet fosztogatják rendszeresen.

Kiderült: valószínű, hogy az elkövetők nem Makón passzolják el az árut, viszont túl messzire nem szállíthatják – hiszen így az üzemanyagköltség egyszerűen több lehet, mint amit a felvásárlótelepen kaphatnak. Éppen ezért a rendőrség a környező települések, városok színesfém-felvásárlóit „zéró toleranciával" fogja átvizsgálni a következő napokban – tudtuk meg a bűnügyi osztályvezetőtől.

A makói MÉH-telep munkatársaitól megtudtuk: évek óta nyitott szemmel járnak, ha valaki nagy mennyiségű, vagy gyanús árut hoz, azonnal értesítik a rendőrséget. Makón nem gyakoriak a lopott árut kínálók, tavaly egy-két esetben jeleztek a rendőröknek, ám most nem találkoztak táblákkal, gyanús vezetékekkel.

Olvasóink írták

 • 7. luólou 2008. február 07. 19:41
  „...a sok gennyládától... teszem hozzá!”
 • 6. Én is 2008. február 07. 19:15
  „Megélhetési bűnözés? Ezz is csak a nagy Magyarországon fordulhat elő. Más országokban ugyan is úgy sittre vágják az ilyen genyládát, hogy ott rohad meg a börtönben.De sajna nagy hazánk kis rendőrsége nem tud foglalkozni ezen dolgokkal mert meg kell védeniük a parlamentben ülő legnagyobb embereket.”
 • 5. Én 2008. február 07. 14:00
  „Na igen! Nem csak 1 MÉH-telep van Makón! Vagy tényleg éppen azért nem tudnak róla, mert engedély nélküli? Felháborító, hogy az emberek ennyire semmibe veszik, azt, hogy ezzel életeket veszélyeztetnek.
  Mennének inkább dolgozni!!!”
 • 4. anonim 2008. február 07. 13:44
  „A szomszédunkban is nyílt tavaj egy MÉH telep.Nem tudom,hogy egyáltalán van-e engedélye rá?Mivel ugy tudom,hogy a szomszédok beleegyezése is kellett volna ehhez.Had ne mondjam,hogy milyen alakok hozzák ide a gyanus helyről származó fémet.Az utcában földút van amit teljesen tönkretettek.El kell viselnünk a zajt a kétes alakokat,még nyáron sem tudom kiteregetni a ruhákat,mert mindíg égetnek valamit.És az ilyen helyen biztosan meglehet találni,pl.a jelzőtáblákat,aknafedeleket,amiket ellopnak,nem átgondolva,hogy emberéletkkel játszanak.Persze ezek az emberek nem hiszem,hogy egyáltalán tudnak gondolkodni.”
 • 3. THK 2008. február 07. 09:00
  „+vasúti berendezések rongálása terrorizmusnak kellene számítson - hiszen tömegkatasztrófához is vezethet”
 • 2. Heffalump 2008. február 07. 08:58
  „Pontosan! Ez a felvásárlók bűne is, legalább annyira.”
 • 1. joy 2008. február 07. 08:52
  „Kérdés.

  Mikor akarja a hivatalos szerv megállítani ezt a 18 éve folyó bűnözést?
  Addig, amíg az orgazdák -színefém fölvásárlók, földolgozók büntetlen maradnak soha nem fog megszünni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogátkelőhely híján: életveszélyben a klárafalviak

Klárafalva - Nincsen kijelölt gyalogátkelőhely Kárafalván. A járművek a hatvanas tábla ellenére is nyolcvannal-százzal robognak a településen, ám helybelieknek naponta át kell kelniük az életveszélyes útszakaszon. Tovább olvasom