Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Közösségi térrel bővült az újvárosi plébánia

Makó - Kápolnával, játszószobával, könyvtárszobával lett gazdagabb a makói újvárosi Szent László Templom plébániája. Az új teret a nagycsaládosok, cserkészek és természetesen a hívek veszik majd birtokba.
Vasárnap délután adták át az újvárosi katolikus plébánia felújított épületrészét és egy új közösségi teret. A bővítést európai uniós pályázati és egyházi forrásokból finanszírozták, mintegy negyven millió forintból. Az 1936-ban épült plébánia ennek köszönhetően újulhatott meg: új közösségi tér és kápolna épült, korszerűsödött az iroda, de található itt étkező, játszószoba és egy négy számítógépet tartalmazó könyvtárszoba is. Az építkezés egy éve kezdődött el és idén márciusban fejeződött be.

Az ünnepséget Pálfai Zoltán, plébános nyitotta meg.
Az ünnepséget Pálfai Zoltán, plébános nyitotta meg.

Nemcsak külcsínben, hanem belbecsben is gazdagodott az épület. Az egyházvezetőség célja, hogy élettel teljen meg az új épületrész, ennek érdekében már dolgoznak a programokon. Tervben vannak a gyerekek tanulását elősegítő foglalkozások, korrepetálások, testi-lelki egészségre nevelés, fogyatékosok segítése, de lenne igény egészségügyi előadásokra, sőt kommunikációs tréningekre is. A fentiek mellett szeretnének a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek, valamint az idősebb korosztálynak is a segítségükre lenni a plébánia lehetőségeihez mérten. A ház már korábban is különböző civil szervezeteknek adott otthont. Mostantól a tágasabb, szebb környezetben folytathatja munkáját a Makói Nagycsaládosok Egyesülete, a Szent László Cserkészcsapat, valamint a Jézus Szíve Karitász Csoport. Már idén színes programokkal várják az érdeklődőket a plébániára. Múlt héten ért véget az itt megtartott nyári tábor, később lesz hittanos találkozó, filmvetítés, és ősszel itt rendezik meg az Egyházmegyei Régiós Karitász Találkozót. A Szent László Templom a jövő tanévtől még szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a Makói Katolikus Általános Iskolával; az intézmény felső tagozatos diákjainak prevenciós előadásokat tartanak majd.

Az ünnepséget Pálfai Zoltán, plébános nyitotta meg. Hangsúlyozta, legyen ez a tér egy menedék mindenkinek. A házavató ünnepségen részt vett Buzás Péter, polgármester is, aki a megnyitón kiemelte, örül, hogy az itteni egyházközösségben jelentős és értékes munka folyik, aminek következtében a felújított plébánia a város értékét emeli. Varga Attila, esperes korábban szolgált itt, ezért pontosan tudja, milyen fontos volt, az új rész megvalósítása. Az egykori plébánosnak sokat köszönhetnek a hívek: az atya ideje alatt kezdődtek meg a közösségi foglalkozások, amelyek az új épületrészben új értelmet is nyertek.

A házavató szentmisével zárult, valamint bemutatták a Szent Lovag Király Táborban készült alkotásokat, míg a cserkészek fogadalomtételére is sor került.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. július 03. 14:48
    „Természetesen a hívek adományából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön fuvarozott a roma önkormányzat elnöke

Nincs semmilyen konfliktusa a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak a városi képviselő-testülettel. Tovább olvasom