Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Központi körforgalom épül Makón

Makó - Készen állnak Makó egyetlen rendőrlámpás csomópontjának átalakítási tervei, és immár bizonyos, hogy a megvalósításhoz szükséges forrás is rendelkezésre áll.
Immár bizonyossá vált: körforgalom válthatja ki Makó lámpás kereszteződését, a 110 milliós projekt ügyében megállapodást kötött a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a város önkormányzata – tájékoztatott tegnap Buzás Péter polgármester. Az átalakítás 70 százalékos támogatási intenzitás mellett valósulhat meg – ez 77 millió forintot jelent, míg a városnak 33 milliós önerővel kell hozzájárulnia a projekthez.

– Teljesen átalakul a Széchenyi tér képe, a körforgalom kétszer egy sávon bonyolítja majd le a forgalmat, hiszen gondolnunk kell az M43-as megépülését követő csekélyebb forgalmú időszakra is, amikor a funkcionalitás mellett esztétikai szempontokat is szolgálnia kell a rendszernek. A körök íve csaknem a szoborig húzódik, így elkerülhetetlen a jelenlegi díszburkolat érintése. Külön kertészeti terv készül a virágágyások esztétikus elhelyezésére, és a villamos közművek átrendezését is külön tervnek kell szabályoznia, ezek az engedélyeztetési eljárást követően valósulhatnak meg – fogalmazott Rigó Mihály, a megyei közútkezelő műszaki osztályvezetője, aki úgy számol: az engedélyeztetéssel és a közbeszereztetéssel együtt a munkálatok leghamarabb év végén, ésszerűen pedig a tél elmúltával kezdődhetnek meg.

Teljesen megváltozik a Széchenyi tér képe – csak a kétszer egy sáv marad. Fotó: Segesvári Csaba
Teljesen megváltozik a Széchenyi tér képe – csak a kétszer egy sáv marad.
Fotó: Segesvári Csaba

Buzás Péter elmondta: a tervek készen állnak, ami alapján egy-két hónapra tehető az átalakítás időszaka. Ez idő alatt nem tervezik a forgalom elterelését, hanem félpályás útlezárásokra lehet számítani – hasonlóan a 43-as főút korábban lezajlott felújítási gyakorlatához. Ez némi kellemetlenséget okoz majd a város közlekedésében, és időszakosan torlódó kamionoszlopokra lehet számítani.

Készek Lesi csatornái

Elkészült, és a műszaki átadásra vár Lesi városrész vízelvezető csatornahálózata, Makó önkormányzata a területfejlesztési tárcától nyert 14 millió forintot a mélyen fekvő, folyóhomokos altalajú, külterületi rész elvezetőinek rekonstrukciójára – az összegből a Tinódi utca útburkolatát is helyreállították.

– Nemcsak a forgalom lassítását, hanem a város fürdőkoncepcióját is szolgálja ez a befektetés, hiszen ennek eredményeképp korszerű, esztétikus, egy fürdőváros központjához méltó csomópont jön létre, hatalmas virágosított felületekkel. Mindemellett a város egész szakaszán egyenletesebb lesz a forgalom áramlása az M43-as elkészüléséig is – tette hozzá a polgármester.

Apátfalván lassítanak

Alkalmasak a jelenlegi jelzőlámpák a további használatra – állapították meg a közútkezelő szakemberei. Így a jelenlegi tervek szerint a Szegedi utca és a Széchenyi tér sarkán álló berendezéseket áttelepítik Apátfalvára, ahol a bevezető szakaszon nyomógombos üzemre átállítva szabályozzák majd a 43-as főút forgalmát.

Tíz kilométernyi bicikliút

Hamarosan 10 kilométernyi kerékpárút építését kezdik meg 330 millió forintból Makó belterületén – tájékoztatott tegnap Buzás Péter polgármester, aki hozzátette: 10 százalékos önerő mellett valósulhat meg a projekt. A hálózat fejlesztése 18 utcát, gyakorlatilag a teljes belvárost érinti, a kivitelezés várhatóan októberben zárul. A város vezetői kérik az érintett szakaszokon lakók türelmét az esetleges kellemetlenségek miatt.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. E-Kritikus 2008. július 14. 22:39
  „Az nem baj, ha fürdőváros leszünk. De miért akarjuk megszerezni a "nekünk van a legtöbb körforgalmunk" címet? :(”
 • 23. greencat 2008. július 13. 10:46
  „fenéket! Az a baleset a Kossuth L. utcán volt nem a Just Gyulán! Az iskolai téli szünet után januárban volt, mindjárt az első tanítási nap reggelén! Ismertem a lányt!”
 • 22. fenéket 2008. július 13. 04:16
  „a zsaruk csak leszartak, ennyi - de megbüntizhettek volna.
  az meg szar duma hogy biztonságosabb kint, köbö 10 éve azért ütöttek el a jushtgyulán egy tini csajt mert kint binyózott. ha a kp-úton tette volna még ma is élne szegény”
 • 21. fenéket 2008. július 13. 04:12
  „szerintem ez faszság macska! a démonnak van ebben igaza”
 • 20. greencat 2008. július 10. 18:50
  „mailerdaemon ! Sem a Just Gyulán, sem a Vásárhelyi útról nincsenek kitiltva a kerékpárosok!! Az igaz, hogy van kijelölt kerékpárút, aki akarja használhatja, de az útról akkor sincsenek kitiltva!! Nem egyszer láttak már a rendőrök ott közlekedni, nem csak engem másokat is és még sem büntetnek, nem is tehetik, hisz tábla nem tiltja!! Mint már egyszer megírtam, kint biztonságosabb közlekedni, mint a kerékpár úton, mert az autósok egyszerűen nem akarnak elsőbbséget adni a kerékpárosoknak!! A kerékpárút állaga meg egyszerűen katasztrófális mindkét utcában!!! Azokat kellene felújítani előszőr is!!!
  Az idősebbeket meg egyszerűen letiltanám az elektromos bringáról, azt hiszik, hogy segédmotorkerékpár, és úgy is közlekednek vele!!”
 • 19. eagle 2008. július 10. 12:41
  „magyarok én soha semilyen pártnak nem voltam tagja ezért pártfüggöségröl az én esetemben nem lehet szó.de a véleményemet leirhatom még ha zavar is téged. és ha te valakire szavaztál a választásokrol az nem azt jellenti hogy akkor azzal minden kérdésben egyet kell értened föleg ha az 1 nagyobb volumenü beruházás.igenis meg kell kérdezni a város lakoit hogy mi a vélemémyük mert nem csak a kiválasztotak élnek makón hanem még kb 30ezer makói ember és az ö véleményük is számit na ez a demokrácia!”
 • 18. mailerdaemon 2008. július 09. 20:21
  „Nem kell kitiltani a kp-t a főútról, ugyanis, ha van kerékpárút, akkor tilos a főúton közlekednie. Körforgalomba pedig tilos bringával behajtani, de ezt is letoy-ják sokan.”
 • 17. magyarok 2008. július 09. 20:14
  „Eagle... Tévedés! Nem vagyok elégedett én sem, csak te vagy az az ember aki pártállásától függően elégedett vagy nem... A város fejlődését nem az állampolgárok határozzák meg hanem az általuk választott vezetőik, mert ez a többség akarta... Ez Demokráciának hívják, mert jól néznénk ki, ha minden nap minden ember mindenről szavazna.. :) És kedves eagle azzal, hogy gúnyolódsz, azzal nem azt éred el, hogy felnéznek rád, hanem épp az ellenkezőjét... Mellesleg ha elmégy Franciaországba ott sok ilyen kis és nagyvárost találsz, ahol 5km-en 5 körforgalom van, mert az haladósabb biztonságosabb... Pusztán ezért...

  Cirmos cica haj igazat írsz de nem kell aggódnod a húgod miatt mert délelőttönként a és a csúcsforgalom idején minden zebrán lesz egy polgárőr aki segíti az átkelést....”
 • 16. Vaziboy 2008. július 09. 11:06
  „Hihetetlen. Emberek, attól, hogy önök itt sírdogálnak, gyűlölködnek, miben jobbak, mint az(ok), ak(ik)ről beszélnek? Semmiben. Biztos vagyok benne, hogy itt mindenki gazdasági-műszaki zseni, de kicsit szánalmas, hogy ennyire. Kerékpárút is minek? De, ha meg nem élt volna ezzel a lehetőséggel a város, akkor meg az lenne a baj.”
 • 15. donteshozok! 2008. július 09. 10:28
  „Szerintem egy LAKOSSAGI FORUM lenne a legjobb megoldas ebben az ugyben. Meg mielott a rosszat is megrosszabbra rontjak. Ott aztan mindenki elmondhatna a velemenyet, legyen az elegedetlenkedo, vagy epp elegedett. Miert nem lehet a nepet is meghallgatni egy "demokraciaban"?!”
 • 14. Cirmos cica haj 2008. július 08. 23:33
  „A hugom kisiskolás, és egyedül jár biciklivel iskolába, mivel át kell kelnie a főúton, a legbiztonságosabbnak az tűnik, hogy a jelzőlámpánál menjen át, hiszen akkor egyértelműen tudhatja, hogy mikor szabad mennie. Szerintem nem szabad megszüntetni az egyetlen biztos átkelési pontot! Vajon miért nem gondolnak a gyerekekre és családjaikra???”
 • 13. eagle 2008. július 08. 22:28
  „magyarok az a baj hogy te mindenel elégedett vagy ezért tartunk itt a béka sege alatt mert neked igy is jó .ell kellene már jutni arra a szintre hogy az adóból befolyt pénzt arra költsék amire az állam polgárok akarják és ne a fejük felett döntsenek. ha a os kocsmához is tesznek körforgalmat meg a lámpa helyére is5 km-en belül 5 körforgalom lesz hol láttál ilyet 1 európai kisvárosban magyarok?szerintem te összekevered a szerpentinel,de gondolom neked a 43-as aszfalt minösége is megfelelö , de ha megépitik a körforgalmat irok ecleston urnak hogy hozza ide a forma-1et,bár amilyen minöségüek az utak inkább jöjjön a dakar rali”
 • 12. greencat 2008. július 08. 21:23
  „Gerzson! Addig amíg a kerékpáros nincs kitiltva a főútról, addig bizony szabályosan közlekedik az a kerékpáros! Amúgy végig ment már a kerékpárúton?? Olyan rossz rajta a közlekedés, hogy jobban jár az ember ha kimegy az útra! Télen különösen rossz mikor elolvad a hó, vagy esik az eső megáll rajta a víz alig lehet kikerülni, mert annyi ész nincs hogy a két szélét az útnak "legyalulják", hogy lemenjen a víz róla! A Just Gyula utcai meg egyenesen katasztrófális!! Amúgy már engem többször akartak már elütni a kerékpár úton, mert az autós nem a kerékpár út előtt akarja lassítja az autóját, hanem az után!! Úgyhogy inkább kimegyek az útra akárhogy is szid az autós, mert ott!! érzem magam biztonságban!:)”
 • 11. magyarok 2008. július 08. 20:48
  „A 7 hozzászólással értek egyet. eagle meg hozza a formáját soha semmi nem tetszik neki...
  Mond jártál te már Nyugat -Európában? Ha nem nézd a Tour de franc-t és meglátod, hogy egy fejlett országban a körforgalom a megoldás nem a lámpa... de úgyis mindegy, mert neked semmi nem tetszik semmi nem jó :)
  az vigasztaljon, hogy nem csak te vagy ilyen végig lehet olvsni a mindig elégedetlenkedőket...”
 • 10. Flórcsi 2008. július 08. 16:21
  „A Kálvin utca melletti fás, bokros terület helyén lesz a bicikli út. Egyáltalán mi szükség van a Kálvin-Batthyány utcára bicikliútra? Nnem forgalmas a két utcán ez a szakasz, a motorosok, autósok versenypályának is tudják időnként használni! A nagy forgalom a körforgalomtól a Hold utcáig van, persze ott nem lesz bicikliút! Miért lesz jobb egy beton csík, mint a jelenleg meglévő szép zöld terület? Kinek az érdekeit szolgálja ez a rengeteg árnyékot adó fa és bokor kivágása?”
 • 9. eagle 2008. július 08. 14:41
  „szerintem a lámpa jó megoldás és biztonságosabb,minek súlyos milliókat költeni hiszen 1 utcával elötte és utána is ki lehet hajtani a főutra.bekerülünk a gueniss rekordok könyvébe mert makón az utobbi idöbe csak körforgalom épült.több körünk van már mint a forma 1es versenyzöknek!röhej ezt a föutat ennyi lóvéért átalakitani ha valoban jön az autópálya ha jön meg mikor ,talán ezt buzás úr tudja csak vagy ö sem csak a magyarok istene !”
 • 8. makói 2008. július 08. 13:49
  „A 43-ason már így sem lehet egyik oldalról a másikra átjutni, a másik oldalra már "születni kell"!!! De legfeljebb átrendezzük az életünket valamelyik oldalra, csak az a kérdés, hogy melyiket válasszuk? A fürdő meg már úgysem a makóiaké, kár ezen keseregni, majd jönnek a románok. Még az idén használjátok ki az 50 m-es medencét, mert jövőre késő bánat lesz, le lesz bontva. Igaz lesz majd welnesz, csak nem nekünk!!!”
 • 7. mirci 2008. július 08. 13:02
  „Szerintem a 6-os kocsmánál is lehetetlen a közlekedés, lámpa ott is elférne. A kamionos feneke még az egyik körforgalomban, az eleje meg már a másikban. A gyalogos meg vár-vár-vár, majd csak átengedi valaki.”
 • 6. Dyo 2008. július 08. 12:59
  „Kar, hogy ennyire tamogatjak a 43-on a korforgalmakat. Mi ertelme van? Mar nem lehet kerekparral, ne adj isten gyalogosan atkelni a fouton, mert nem lassitanak, nem allnak meg az autosok, kamionosok. Az egyetlen lampanak legalabb volt eddig annyi ertelme, hogy ha csak pillanatokra is, de megfogta a forgalmat. Ha resen voltal at lehetett slisszanni ket kamion kozott. De mi lesz ezek utan mondjuk a Hajnal utcanal, vagy a jeggyarnal? Vagy oda is korforgalamat epitenek? Azt mar meg se merem kerdezni mennyibe is kerult a szobor elotti diszburokolat, amit majd a caterpillar fol fog turni? Gondolom nem ingyen kerult oda. Nem kene ennyire eszetlenul tamogatni azokat a franya korforgalmakat. Lampas keresztezodeseket epitsenek abbol a 110 milliobol. Lehet meg olcsobb is lenne, vagy: tobbet lehetne lenyulni belole! Erdemes lenne ezen is elgondolkodni.”
 • 5. Gerzson 2008. július 08. 12:08
  „Egy újabb körforgalom! Végigmegyek a 43-ason teljesen beleszédülök. A gyalogos meg tanuljon meg repülni. De jó hogy ez a beruházás is kapcsolódik a fürdő fejlesztéshez így már is jobban fest a dolog. Miért kell szétverni a pár éve készült díszburkolatot? Nincs még elég virágágyás?
  Bicikli utat nem kellene építeni úgyse használja senki ahol van. Pl. a vásárhelyi utcán ha rádudálsz mert az úton biciklizik és alig bírod kikerülni még te vagy a szemét autós!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc gyökeret eresztett Brazíliában

Földeák - Gyökeret eresztett Brazíliában a 27 éves földeáki Szarvas Ferenc, aki három évvel ezelőtt… Tovább olvasom