Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kubinyi Annának fontosak a gyökerek

Makó - Makón született és Szegeden járt középiskolába a Prima Primissima Díj egyik idei kitüntetettje, Kubinyi Anna textilművész.
Meghatottan köszönte meg a budapesti Művészetek Palotájában a Prima Primissima Díjat Kubinyi Anna textilművész – idén ő volt a 10 kitüntetett egyike. Azt mondta, egy évtizedeken át otthon, magányosan dolgozó művésznek nagy dolog a rivaldafénybe kerülni és díjat átvenni, amiért hálás.

Kubinyi Anna 1949-ben született Makón, pedagógus szülők gyermekeként. Gyermekkorából egy évet a Maros-parti városban töltött, mert édesapja az egyik itteni diákotthon igazgatója volt, később azonban Szegedre költöztek. A középiskolát már a megyeszékhelyen, a Tömörkényben végezte, és onnan jelentkezett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára. Keramikus szeretett volna lenni, de egy véletlen folytán papírjai elkeveredtek, így került a gobelin szakra. Ma már azt mondja, ez eleve elrendelés volt.

Kubinyi Anna saját stílust teremtett. Fotó: MTI
Kubinyi Anna saját stílust teremtett.
Fotó: MTI

Saját műfajt, stílust teremtett, a térplasztikát, amelynek nemzetközileg is elismert művésze. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készíti, szegedi kendert használ, amelyet maga fest. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, az utóbbi évtizedben erdélyi utazásainak hatására az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozza fel. Munkásságát Magyar Művészetért díjjal is elismerték már.

A Prima Primissima díjas művész alkotásai közül egyébként egy, a Gyökerek sokáig a makói régi városháza épületében volt látható – a gyökerek a szülőföldet, a Maros-parti fákat szimbolizálják. Lapunknak elmondta, ez a munka új fejezet kezdetét jelentette számára. Azóta a gyökér, mint a származásra utaló motívum gyakran felbukkan munkáiban. Fontos neki Makó és Szeged, ahol máig is él két nővére.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át a díjat. Fotó: MTI
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át a díjat.
Fotó: MTI

A Gyökerek című alkotás most – felújításra várva – raktárban pihen, a majdani makói galéria egyik műremeke lesz. Szegeden egy éve rendezett kiállítást.

Demján Sándor alapította 7 éve

A Prima Primissima Díjat saját magánvagyonából az ismert vállalkozó, Demján Sándor alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával 2003-ban. Az évek során rangossá vált, civil és szakmai jellegű kitüntetésben a hazai tudományos, kulturális és művészeti élet, illetve a sport kiválóságai részesülnek 10 kategóriában. A díj összege kategóriánként évente 50 ezer euró. Az anyagi elismerés mellé a díjazottak a világ talán legismertebb és legsikeresebb versenylova, Kincsem porcelánszobrát, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész alkotását kapják.

Olvasóink írták

 • 5. viro 2010. december 19. 09:04
  „Engem meg az telt el örömmel,hogy ilyen tanult embereket hord a világ a hátán!Nem tudom tÍz emberből mennyi ismeri a Kubinyi Anna nevet???Nem az ő munkásságát akarom lenézni!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Takavaka 2010. december 15. 22:22
  „Nagy örömmel tölt el, hogy már olyan (önjelölt) Isten is van, aki makói születésű...
  Csak azt tudnám, mi a baj azzal, ha tényként leírják azt, hogy Kubinyi Anna Textilművész a Prima Primissima Díj kitüntetettje Makón született? Talán tagadni kellene neki, vagy kikaparni a személyi igazolványából? (Akkor meg az lenne a baj.)
  Egy normális közösség büszke azokra, akik kimagasló eredményeket érnek el és öregbítik szülővárosuk hírnevét.
  Gratulálok neki az elismeréshez és további sok sikert!
  Az önjelölt Istennek is hasznos munkálkodást, hogy mielőbb olvashassunk róla is valamilyen elismerés apropóján. De talán előbb nem ártana egy kis világosság a fejbe, mert most még olyanok a fényviszonyok, mint a bányában elektromos zárlat idején...”
 • 3. magyarok 2010. december 14. 21:24
  „Dodó és barátai fontosak Annának:)”
 • 2. 3évesférfi 2010. december 14. 19:26
  „Kit tartasz istennek?”
 • 1. viro 2010. december 14. 16:55
  „Miért tartunk mindenkit istennek aki legalább egyszer átutazott Makó városán????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi gyertyát loptak Makón

Makó. Ellopták az éj leple alatt a hétvégén az egyik nagyméretű gyertyát a kör alakú szökőkútra… Tovább olvasom