Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Lábra kaphat a termesztés

Makó - A rendszerváltás óta negyedére esett vissza a makói hagyma termesztése. Van kiút: a minőségi magyar árut védő törvény.
Honnan lehet felismerni a makói vöröshagymát? Gömbölyded alakú, bronzvörös héjazatú, fehér húsú, csípős ízű – megríkat! –, jól tárolható, magas beltartalmi értékű.

– Főzésnél feleannyi kell belőle, ahogyan az itt termesztett fokhagymából is – adta meg a zöldség „személyleírását" Gazdag János, a makói Hagyma Terméktanács elnöke.


– A rendszerváltás óra nem kötelező az adatszolgáltatás, nincsenek pontos statisztikai adataink, mekkora területen és mennyiségben termesztik a makói hagymát. 30–40 cég és ugyanennyi magánszemély foglalkozik hagymával, a rendszerváltáshoz képest negyedére esett vissza a termesztés – foglalta össze a híres makói hagyma helyzetét az elnök. Pedig levéltári adat szerint már 1760-ban is nagy mennyiségben ültettek itt hagymát dugványozós technikával. Idén ráadásul kevesebb a termés, mint tavaly: a betakarítás idején nem jött jókor az eső. Sok hagymát ki kellett dobni, a fokhagymán gyakori az elszíneződés – bár csak esztétikai értékéből veszít, nem viszi a kereskedő. Sajnos egyébként sem kapkodnak érte, és a válság mellett a multik is kihasználják a termesztőket a hatvannapos, olykor be sem tartott fizetési határidővel.

– Az ágazatért felelős államtitkártól a hagymafesztiválon megtudtuk: törvényjavaslatot dolgoznak ki, amely megvédi a jó magyar árut. Nem lehet megtiltani a külföldi termékek behozatalát, de azt igen, hogy a legrosszabb minőséget adják el nálunk olcsón. Ha sikerül, újra lábra kaphat a termesztés – magyarázta bizakodva a makói hagyma jó ismerője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan kész a T-modell

Megyei összefogással épül az a Ford T-modell, amelyet vázként 8 éve adott ajándékba a műszaki múzeum a Makói Oktatási Központnak. Tovább olvasom