Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Lantos Péter kötettel tért haza Makóra

Makó - Jó szívvel gondol vissza a Makón töltött gyermekkorára a Londonban élő Alzheimer-kutató professzor, Lantos Péter (képünkön) – pedig akkoriban és innen deportálták őt a bergen-belseni haláltáborba. Miután kutatni kezdte múltját, gyökereit, élményeiből könyvet írt. A Sínek és sorsok című kötet Angliában most tart a harmadik kiadásnál, magyarországi bemutatója a hét végén volt a szerző szülővárosában.
Nagy sikert aratott Angliában egy makói születésű orvosprofesszor, akadémikus önéletrajzi ihletésű regénye, a Paralell lines. Az 1939-ben született Lantos Péter a könyvben gyermekkorát írta meg, amelynek meghatározó élménye volt a bergen-belseni haláltábor – de a sok-sok utólagos kutatómunkát követően megírt kötet arról is mesél, hogyan kezdte újra életét a borzalmak után, és vált nemzetközileg elismert kutatóorvossá. Egyébként eredetileg nem akart regényt írni, csupán szembesülni a múltjával, ám jegyzeteiből, naplójából végül kikerekedett egy kézirat.

Műve a harmadik angol nyelvű kiadást követően Sínek és sorsok címmel jelent meg magyarul. Érdekesség, hogy fordítója Kulka Eszter volt, Kulka Frigyes szegedi professzor felesége, Kulka János színművész édesanyja. Ami nem véletlen: Lantos Péter már egyetemista korában jó barátságot kötött a családdal.

Túlélte a holokausztot – Alzheimer-kutató lett
Túlélte a holokausztot – Alzheimer-kutató lett.

Lantos Péter könyvének országos bemutatóját szülővárosában, a József Attila Könyvtárban tartották a hétvégén, beszélgetőtársa Urbancsok Zsolt történész, holokausztkutató volt. A szerző lapunknak elmondta: a gyermekfejjel átélt szörnyűségek ellenére jó szívvel tér haza Makóra, ahol mindmáig élnek barátai, rokonai. Az országot 1968-ban hagyta el, és 1989-ig nem is jöhetett vissza, azóta viszont két-három évente hazalátogat. Bár a család Teleki utcai házát azóta átépítették, a Maros-parton szívesen sétál, és jó érzésekkel tekint a gimnáziumra is, ahol nagyszerű tanárai voltak.

Jól ismeri például Kertész Imre Sorstalanságát – a Nobel-díjas íróval Londonban kétszer is találkozott – vagy a szintén makói születésű Bárdos Pál könyveit. Saját könyvéről ugyanakkor azt mondta, szerinte más, mint a holokausztirodalom körébe sorolt egyéb kötetek. Áthatja egyfajta optimizmus – hiszen ő maga is optimista, mert megtapasztalta, hogy a rossz valóban jóra fordulhat.

45 éve orvos
Lantos Péter nemcsak a könyv miatt utazott most Magyarországra, hanem azért is, mert orvossá avatásának 45. évfordulóján is köszöntötték a szegedi egyetemen. A Nemzetközi Alzheimer Társaság elnökeként sok magyar kutatóval, többek között Komoly Sámuellel és Kovács Gyulával is szakmai kapcsolatban áll.

Olvasóink írták

  • 3. Kócos 2009. szeptember 16. 14:46
    „Ezek szerint igen, elkerülte és nagyon sajnálom. Köszönöm a válaszát.”
  • 2. SzaboImre 2009. szeptember 15. 16:39
    „Valószínűleg azért nem tudtak róla előbb, mert elkerülte a figyelmüket a lapban csütörtökön megjelent előzetes hír.”
  • 1. Kócos 2009. szeptember 15. 15:48
    „Miért nem tudtunk erről előbb? Szívesen meghallgattam volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makóiak 3 napon át ünnepelték hagymájukat

Makó - A hét témájában ezúttal a makói hagyma áll a középpontban. Három napig ünnepeltek a makóiak a… Tovább olvasom