Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Leadható a használt gumi

Megelégelte Makó képviselő-testülete, hogy a város körül egyre több az eldobált autógumi: ezentúl a volt VGV-telepen le lehet adni a felesleges abroncsokat – ingyen. A hulladékot elszállítják, s újra földolgozzák.
Fotó: Schmidt Andrea
A Makó körüli utak mentén sokfelé szomorú látvány fogadja az utazót: van, ahol kupacokban állnak az illegálisan lerakott, vagy szétdobált autógumi-abroncsok. A város önkormányzata szeretné fölszámolni a szemétlerakókat. A képviselők a napokban úgy döntöttek, hogy a magánszemélyek ingyen leadhatják a feleslegessé vált gumiabroncsokat.

A makóiak az önkormányzat Aradi úti telepén – a volt VGV-telephelyen – szabadulhatnak meg a használhatatlanná kopott kerékgumiktól. A telepen minden abronccsal érkezőtől megkérdezik nevét, lakcímét, a gumiabroncs típusát, sőt még annak a gépkocsinak a rendszámát is, amin az elhasználódott kerekek futottak.

– Elsősorban a bordázatukat már elveszített abroncsok ártalmatlanítása jelent komoly környezetvédelmi problémát – mondta el lapunknak Nagy Tamás környezetvédelmi szakmérnök. – A súlyos és terebélyes kerekek természetes lebomlása rendkívül lassú, de számos mechanikai problémát okozhatnak, ha a természetes növényzet közé, vagy szántóföldbe kerülnek. Ilyenkor a károsítottak legtöbbször összeszedik a területre szétdobált kerekeket, és jobb híján felgyújtják a gumit, aminek a sűrű, mérgező anyagokat tartalmazó füstje már közvetlen környezetkárosodást okoz. A szakszerű ártalmatlanítás rendkívül költséges és munkaigényes folyamat.

A szakembertől még megtudtuk: egyre több feleslegessé váló gumiabroncs található az utak mentén, ugyanis megszűnt egy korábban bevett gyakorlat, az újrahasznosítás. Néhány évvel ezelőtt még sokfelé kínáltak úgynevezett „újrafutózott" kerekeket, amelyek szintén elhasználódott autógumik voltak, csak új futófelületet képeztek ki a felszínükön – ám több baleset oka is az volt, hogy ez a réteg levált, így beszüntették az újrahasznosításnak ezt a formáját. A makói telephelyről is – hasonlóan a gumiforgalmazó cégek gyakorlatához – teljes újrafeldolgozásra szállítják tovább a hulladékot, amely számos termék alapanyagaként hasznosítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futottak a Mikulás kedvéért

A Hagymaház előtti téren zenés gyermekműsorral és a hagyományos Mikulás-futással kezdődött meg a… Tovább olvasom