Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Leghamarabb márciusban látnak pénzt

Hiába talált már fél éve új gazdára a makói Háziipari Kft. legértékesebb vagyona, a Szegedi utcai gyárépület, a dolgozóknak még mindig várniuk kell elmaradt végkielégítésükre. Az ötven dolgozó leghamarabb márciusban jut pénzhez – méghozzá az állami bérgarancia-alapból.
Az épületnek fél éve új gazdája van – a dolgozók mégsem kaptak még végkielégítést. Fotó: Segesvári Csaba
– Több mint két éve várunk a végkielégítésünkre, már oda a türelmünk – panaszolta a napokban lapunknak az egykori Háziipari Kft. egyik dolgozója, Sári Antalné. Ő vár az alkalmazottak közül a legtöbb pénzre, ötszázezer forintra, hiszen több mint három évtizedet dolgozott a korábban szövetkezetként működött társaságnál. A maga ellen végelszámolást kért kft. nagyjából ötven alkalmazottja eddig csak a felmondási időre járó bért és egyéb juttatásait kapta meg, a törvény szerinti végkielégítést viszont nem – mintegy hétmillió forintot kellene nekik kifizetni.

A volt dolgozók hosszú várakozás után tavaly ősszel kezdtek reménykedni, hogy megkapják járandóságukat, mert akkor sikerült a háromezer négyzetméteres, ezerhétszáz négyzetméternyi beépített területtel rendelkező üzemépület-együttest eladni. Mint korábban megírtuk, úgy tudni, egy makói, mezőgazdasági profilú cég vásárolta meg – egy részét már bérbe is adták, bútorüzlet működik benne. A Szegedi utcai ingatlan huszonötmillióért talált gazdára, ám pénzt az azóta eltelt fél esztendőben sem láttak a valamikori dolgozók.

Az egykori, 1951-ben alapított és fénykorában háromszázhatvan embert foglalkoztatott Háziipari Szövetkezet jogutódja mindenekelőtt a könnyűipar általános válsága miatt került nehéz helyzetbe: nem tudták állni a versenyt az olcsón dolgozó távol-keleti konkurenciával, ráadásul mára telephelyük is túlméretezetté, kihasználhatatlanná és drágává vált. A gyár speciális védőkesztyűket készített a gumiipar számára, valamint hálóköntösöket, szabadidőruhákat – főként nyugati megrendelésre.

Mint annak idején megírtuk, a cégvezetés azért kezdeményezett végelszámolási eljárást, mert nem akarta megvárni a csődöt. Úgy gondolták, a társaság vagyonából mind az üzleti partnereket, mind a dolgozókat ki lehet fizetni. Most úgy tűnik, ez a várakozás nem teljesül. A végelszámolás egyéb követelések miatt már korábban felszámolásba fordult, ez az eljárás pedig nem szokott gyors lenni; a törvény két évet engedélyez a felszámolónak az eljárás lezárására, de szükség esetén még ez is meghosszabbítható.

A Háziipari Kft. felszámolását végző szegedi Pactorex Kft. irodájában az üggyel kapcsolatban annyit tudtunk meg: ők tavaly november elején kapták meg a cég dokumentációját, most ennek feldolgozása, ellenőrzése folyik. A dolgozói követeléseket is átszámolják. A volt alkalmazottak leghamarabb márciusban kaphatják meg a nekik járó összeget – ám nem az értékesítés során befolyt vételárból, hanem az állami bérgarancia-alapból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan gyűlik a pénz a makói triptichonra

Buzás Péter polgármester és dr. Nagy Lajos önkormányzati képviselő fél éve 100-100 ezer forintot… Tovább olvasom