Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Lehet-e Makó Csongrád megye Sopronja?

Makó - Több vállalkozás is betelepülhet a Makóra tervezett új fürdőépületbe: helye lesz itt masszőrnek, fodrásznak, kozmetikusnak és magánorvosnak.
Mindenekelőtt a román határ túloldaláról érkezők piacára számítanak. Megkérdeztük a városban működő vállalkozásokat: hogyan számolnak a külföldi kereslettel, lehet-e Makó Csongrád megye „Sopronja"?

Sopronban az ausztriai kuncsaftok több száz kozmetikai, szépészeti és fogorvosi vállalkozást tartanak el. Bár ezek száma évek óta érezhetően nem növekszik, a külföldi kereslet még az uniós csatlakozást és az árak lassú növekedését követően is biztos megélhetést nyújt több ezer soproninak.

Az ilyen vállalkozásokban látják a fejlődés egyik lehetőségét Makón is – a három és fél milliárdos fürdőberuházás például külön részleget biztosít majd a wellness-szolgáltatóknak. Vörös Imre, a projekt szaktanácsadója a képviselő-testület előtt is kifejtette: több masszőrnek, kozmetikusnak és fodrásznak kell betelepülnie a komplexumba, hogy megtérüljön a város befektetése – ez emellett stabil egzisztenciát jelent majd több száz makóinak.

A makói iszap gyógyerejét messze földön ismerik. Fotó: Karnok Csaba
A makói iszap gyógyerejét messze földön ismerik.
Fotó: Karnok Csaba

– Van román vendégem, de nem a hirdetések, vagy a cégér miatt állnak meg, hanem régóta visszatérő kuncsaftokról van szó – mondta Kurusa Krisztina, egy makói fodrászüzlet vezetője. – Szerintem lenne külföldi kereslet a makói szolgáltatások iránt, de én nem hiszem, hogy beköltözöm az új fürdőépületbe, hiszen az üzletünk itt van a 43-as főút mellett, így aki akar, az biztosan ránk talál. Ebben a szektorban a személyes ismeretség, az elégedett ügyfelek útján terjedő reklám lehet eredményes.

Sopron: 260 fodrásztanuló

Kováts Árpádtól, a Sopron városi kereskedelmi kamara titkárától tudjuk: bár az utóbbi években nem nő a külföldi piac igényeire alapozó szépészeti vállalkozások száma, tavaly csak fodrásztanulónak 260-an jelentkeztek a városban, és hasonló a kozmetikusszakmában elhelyezkedők aránya is. Jó ötlet a nemrég megépült új egészségügyi központ is, ahol plasztikai műtéteket végeznek.

A szépészeti központban a kozmetikusok azt mondták, néha előfordulnak Romániából érkező vendégek, de ők többnyire nem emiatt utaznak át, csak a bevásárlások végeztével térnek be.

– Számításba vettük a román piacot, a házi szakápolás tevékenysége mellett bővítenünk kell az úgynevezett wellness-szolgáltatásokat is – mondta lapunknak Jeszenszky Oszkár. Az egészségügyi szolgáltató vállalkozó megerősítette: az utóbbi egy-két évben már most is számottevően megugrott a makói gyógyfürdőben pihenő külföldiek, zömmel román állampolgárok száma, amit jó előjelnek tart.

Az orvos-vállalkozó felhívta rá a figyelmet: a wellness-szolgáltatások iránti kereslet növekedése már most is kizárólag a külföldi, román vendégeknek tudható be, a magyar piac nem bővül. Mindemellett sok befektetést ösztönözhet az új makói fürdő egészségügyi részlege.

Olvasóink írták

 • 10. bentfentes 2008. március 29. 16:17
  „"Egy"makói" néhánnyal előbb feltette a sokszor feltett kérdést, hogy: ki lenne a normális polgármester?
  Azt javaslom, hogy próbáljuk meghatározni, mi fórumozók. Nem személyek kellenek most, hanem tulajdonságok. Ha megvan az, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy ideális jelölt, akkor ahhoz kell keresni annak megfelelőt.
  Azt is javaslom, hogy a "www.marosnet.hu" oldalain tegyük ezt meg, mert itt minden cikk előbb utóbb kifut az oldalról.
  Aki egyetért, annak irány a marosnet. Regisztálni kell, ha hozzá akarsz szólni. Azon belül nyitok a MAKÓ alpontban egy fórumot ennek a témának.
  Gyertek!”
 • 9. Lack0 2008. március 29. 11:36
  „Ha megvalósul a beruházás valószínűleg felszökik az ára a belépőnek a csillagos égig. Mit kapunk ezért? Gombás fertőzést. Tavaly egyszer mentem bele a vízbe és 2 hétig küzdöttem a candidával, mert a sok birka külföldi (és egynémelyik magyar sem) nem képes megfelelően tsztálkodni, és a vizet sem fertőtlenítik megfelelően.”
 • 8. Sopron 2008. március 26. 21:11
  „Persze, hogy lehet! Csak arrébb kell vinni 500 km-t, át kell nevezni Sopronra, a megyét Gy.-M.-S. -ra, és a lakosságot megduplázni! Ez nem olyan bonyolult! Hogy lehet ilyen cikket írni?! laikus”
 • 7. Tedi 2008. március 26. 19:17
  „Kávási Mihály Úr nagyon jól beszél! gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki egyetért vele.
  Amikor a cikket olvastam, csak egy dolog jutott eszembe: építsünk fürdőt a neveletlen tuskó- tapasztalatból mondom- újgazdag románjainak, akiknek a feje épp csak nem durran el az önteltségtől, és lassan a városlakók bármelyik fürdőben az országba el fognak menni, kivéve azt, amelyikért keményen adóznak.
  Polgármester Úr! Hányszor ült be a halandó nép közé a termál medencébe az elmúlt nyár folyamán????????? ugye? megy a magasztos szövegelés, aminek semmi alja. nem lakik a közvetlen közelébe, nem fizeti ki vacak minimálbérből a belépőt, és nyilván nem a saját maga megszavazott ´csodában´ lubickol, dehogy adná oda a tengerpart susogását pár romám roma gyerek szembe fröcsköléséért.....”
 • 6. dilettáns 2008. március 26. 14:07
  „Hülye egy cím... Egyébként azért is nem lehetséges, mert itt csupa dilettáns dönt mindenről!”
 • 5. Kávási Mihály 2008. március 25. 20:16
  „A fürdő projekt teli van szakmai hibával. Kezdve attól, hogy nem eldöntött a beruházást birtokló gazdasági egység (csupán 700 millió Ft ÁFA visszaigényelhetősége múlik ezen), nem világos, hogy milyen ,,piaci szegmens" számára készül, nem biztosított a turizmus megindulásának összes feltétele (szálloda, étterem, programok) és nincs tervezve a felfuttatás, bevezetésre idő. Az első évtől 430 ezer fizetővel számol a program. Kiszivárogtatott információ alapján tudhatjuk, hogy a rendőrség, a volt szakmunkás kollégium és a járási hivatal épülete van kinézve szállodának. Ezek mintegy felét tudják csak elszállásolni a 430 ezer vendégnek. Óriási kockázatot vállal tehát az, aki a fürdőbe kibérel helyiségeket, mert a szolgáltatása jó ideig veszteségekkel számolhat.
  Ahhoz, hogy a megye Sopronjává fejlődjünk jóval nagyobb körültekintés és szakmaiság kellene. Ezen persze nem csodálkozunk, mert a ,,legrosszabb gazda az állam" megjegyzést lépten-nyomon halljuk és tapasztaljuk. Ez a projekt sem cáfolt rá erre.
  Amíg egy fürdő a helyi lakosság igényeit elégíti ki, addig értem, hogy ebben az önkormányzat a tulajdonával is benne van. Hátteret szolgáltat a közjó nyújtásának. De amikor a projekt kilép a helyiek igényeinek nagyságából, ott a versenyszférának van helye. Kockáztasson és nyerjen a befektető, mert a sajátjával teszi ezt.”
 • 4. Kávási Mihály mérnök, szakközgazdász 2008. március 25. 17:52
  „Minden új piaci szereplőnek új vevőket kell megnyerni ill. el kell csábítani a meglévő vevőket a jelenlegi szolgáltatójától.
  Ennek egyik módszere a ,,bevezető ár" alkalmazása. Ezt a leckét nem tanulták meg a Makón önkormányzati befolyás alatt lévő üzletek.
  Ha tehát a tanmedence épületében lévő üzleteket ki akarjuk adni, akkor nem kell 100 ezer Ft-ot kérni egy helyiségért egy havi bérleti díjnak. Az új helyre költözők amúgy is a hely megismertetésére, reklámra költenek és a költözés sem kis anyagi terhet jelent. Attól tartok, hogy az új létesítmény ugyancsak el fogja riasztani a beköltözni vágyókat.
  A KORONA étterménél is ez rontotta el a lehetőséget. Mint emlékszünk a megnyitó karácsonykor volt és mindjárt szilveszterre a ház meghirdette a megye legdrágább szilveszteri rendezvényét. Be is csődölt. Attól kezdve nem mert bemenni senki, hiszen elriasztotta a nagy, ürességtől kongó helyiség és a várható számla. Ezt elkerülhettük volna, ha a terveknek megfelelően 10 asztalos éttermet nyitnak és az árakat a makói éttermek árai alávitték volna legalább átmenetileg. Mindezt úgy teheti meg egy vállalkozó, ha az önkormányzat a bérleti díjban is alkalmazza a bevezető árat.”
 • 3. Kért Elek 2008. március 25. 16:41
  „A bérleti díj mennyi lenne????”
 • 2. Teveg Elek 2008. március 25. 16:03
  „NEM”
 • 1. MakóiUltras 2008. március 25. 08:38
  „Hadár Attila pedig lehetne a makói Jimmy Jones Tchana.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek – széllel szemben

Kübekháza, Battonya - Országosan ismert politikus volt Molnár Róbert, aztán Kübekháza polgármestereként új, ellenfelei szerint is meggyőző pályát kezdett építeni. Tovább olvasom