Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Lekerülhet a netről a lelei adóslista

Maroslele - Lekerülhet a világhálóról a helyi adófizetéssel hátralékban lévő marosleleiek listája, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila napokban nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint nem lehet közzétenni ilyen névsort az interneten.
Megírtuk: a maroslelei képviselő-testület tavaly év végén döntött úgy, hogy megjelentetik a helyi újságban és a falu honlapján azok nevét, címét, akik elmaradtak a kommunális, az iparűzési vagy a gépjárműadó befizetésével. Elsőként a kommunális adóval tartozók 110 nevet tartalmazó listája vált nyilvánossá. Az ötlet bevált, mert közel harmadával, 20,5 millióról 14 millió forintra csökkent a helyiadó-tartozások évek alatt felgyülemlett összege a faluban.

Péterfalvi felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adósok személyes adatait távolítsák el a honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. A nyilvánosságra hozatal során ugyanis tekintettel kell lenni arra, hogy a helyi adóbevételek csak a helyi választópolgárok közösségét érintik, az internetes közzététellel viszont az adatok a világ bármelyik pontján elérhetővé válnak.

Martonosi György, Maroslele polgármestere lapunktól értesült Péterfalvi állásfoglalásáról. Hivatalos értesítést még nem kapott a lelei önkormányzat, de ha ez megérkezik, leveszik a falu honlapjáról a listát. Martonosi hangsúlyozta: úgy gondolja, mivel ez egy friss állásfoglalás, nem követtek el hibát, eddig ugyanis senki sem tisztázta, pontosan mit jelent a nevek, címek helyi közzétételének lehetősége. Ugyanakkor úgy tűnik, annak továbbra sincs akadálya, hogy például a polgármesteri hivatalban vagy a lelei újságban megjelentessék a listát.

Olvasóink írták

 • 12. Egyolvasó 2012. február 27. 05:46
  „Gyuri bácsi arról miért nem ír, hogy hogyan vásárolt fel egy csomó földet a környéken, és hogy hogy nem az autópálya is éppen ezen földeket is érinti.”
 • 11. apa22 2012. február 23. 21:16
  „Szívesen Szitu! Látom,most már érted! :-) Egyébként a helyit hogy lehet másként értelmezni? Ki az aki nem tudja mi a különbség? Szándékos félreértelmezés. Ezek a "nagy" emberek mindig a saját szájuk íze szerint értelmeznek minden! De nézzük csak meg ezt:http://nol.hu/belfold/eliteltek_lazar_janos_ragalmazojat”
 • 10. Belvárosiszitu 2012. február 23. 19:19
  „köszi apuci!!”
 • 9. online 2012. február 23. 17:42
  „"mit jelent a nevek, címek helyi közzétételének lehetősége." <moderálva> ezt sem érti?
  Vagy érti csak úgy csinál mintha nem értené? Ezzel együtt fizessen mindenki akinek sara van. Na.”
 • 8. smalltown 2012. február 23. 16:49
  „"nem követtek el hibát, eddig ugyanis senki sem tisztázta, pontosan mit jelent a nevek, címek helyi közzétételének lehetősége. Ugyanakkor úgy tűnik, annak továbbra sincs akadálya, hogy például a polgármesteri hivatalban vagy a lelei újságban megjelentessék a listát."

  Nem kellett volna ELOSZOR tisztazni?
  <moderálva>
  Ugysem vagyunk europai orszag....”
 • 7. apa22 2012. február 23. 14:42
  „Belvárosiszitu!
  Ez nem a falu honlapja csak, ez Internet! Tudod mi a különbség? Mindenhonnan el lehet érni! http://hvg.hu/itthon/20120223_peterfalvi_lazar_adoslista Olvasd el,talán megérted miről van szó!Remélem beperelik!Azokkal mi van,akik jogtalanul vesznek fel segélyt és a kocsmákba hordják? Az eddigi adófizetők pénzét!”
 • 6. nyomdasz63 2012. február 23. 13:10
  „Ha én tartoznék ,vastagon le...,hogy felteszik-e vagy sem ...tőlem akár a saját"face"oldalamon is lehet.”
 • 5. KamuNeni 2012. február 23. 11:55
  „Jo hogy nem lellei vagyok mert mr reg bepereltem volna oket ha az en nevem tennek ra. Ez ugyanis semmi mas mint szemelyi szabadsag es jogok sertese. Privacy sertese stb. biztos fel lehetne feltucat jogellenes perrel jonni es a falut tonkre tenni anyagileg ez miatt.”
 • 4. Egyolvasó 2012. február 23. 11:46
  „2. Belvárosiszitu 2012.02.23. 09:28

  az a baj, hogy itt is csak a kis összegű tartozók neve került a listára, és nem azoké akik nagyobb összeggel tartoznak.

  Lásd: "..Elsőként a kommunális adóval tartozók 110 nevet tartalmazó listája vált nyilvánossá."”
 • 3. apa22 2012. február 23. 09:55
  „Akkor mégis indult vizsgálat? Egy hete azt nyilatkozta a falu első embere, hogy ez nem igaz! Ehhez aztán pofa kell! És még mindig fent van, nem büntetik meg ezért? Hogy is mondta: Hódmezővásárhelyen is megtették és bevált,mi is megtesszük! Őket is elmarasztalták és mégis!”
 • 2. Belvárosiszitu 2012. február 23. 09:28
  „Ugyan mért kell levenni a falu honlapjáról a listát? Hogy aztán idővel mindenki elfelejtse hogy vannak olyan személyek akik igen csak nagy összeggel tartoznak???! Nem titkolni kéne a listát, hanem aki tartozik, azzal kifizettetni!!!”
 • 1. klj-54 2012. február 23. 09:12
  „A politikusok bármit megtehetnek, hisz az ő gazemberségeiket csak suttogni szabad.
  Ha leírom némely ténykedésüket, a moderátor jogos védelmi helyzete miatt törli és még megsértődni sem érdemes.
  Nagyon nagy gond az, hogy teljes mértékben megszűnt a tisztességnek még a látszata is a mai politikusokban.
  Ebből levezethetően, ha nekik szabad akkor sem joguk sem lehetőségük nincs arra az agresszív erőszak politikára amit mostanában a nemzettel szemben elkövetnek!
  Lásd az eszméletlenül elrugaszkodott közlekedési bírságokat.
  Félő egy társadalmi robbanás bekövetkezte, mert túl nagy a feszültség a társadalomban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó az egyetlen makói szálloda

Miközben sorra nyílnak az új panziók, vendégházak Makón, a város egyetlen szállodájára a napokban kikerült a tábla: eladó. 92 millióért kínálják. Tovább olvasom