Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Löbauban bevált az, ami Makón nem

Makó - Makón négy éve bezárt, Löbauban viszont sikeres a testvérvárosi termékeket is kínáló kis üzlet. A Makó Centrumban mindenekelőtt a hagyma képviseli a Maros-parti várost.
Makón mindössze két évet élt a németországi testvérváros, Löbau portékáit kínáló kis üzlet, Löbauban viszont továbbra is működik a város központjában a Makó Centrum. Mint beszámoltunk róla, a Bérpalota egyik üzlethelyiségében 2005-ben, az akkori expó napjaiban nyílt meg az apró bolt, amely többek között a Löbauban palackozott, makói címert is viselő Öröm sört kínálta az érdeklődőknek. A kínálat nem sokkal később az olaszországi martinsicurói térségben készített biotermékekkel, például mézzel bővült – ez a település is testvérvárosa Makónak.

Az üzlet mindössze két esztendőt élt meg. Azért kellett bezárni, mert bár a vállalkozók szövetsége nem a nyereséget tűzte ki fő céljául, a végére már akkora volt a veszteség, hogy nem lehetett finanszírozni. A hazainál amúgy is többe kerülő nyugati termékeket alaposan megdrágította a szállítás, ez pedig nem tett jót az egyébként is szerény érdeklődésnek. A helyi szakképző iskola három évvel ezelőtt ugyan tervbe vette, hogy saját iskolaszövetkezeti boltjának kínálatát bővítve esetleg újra felvállalja a testvérvárosi termékek forgalmazását, ebből azonban végül nem lett semmi. Az egykori Löbau Centrum helyén most ruházati bolt működik.

A makói vállalkozók által fenntartott üzlet viszonzásaként nyílt egy hasonló Löbauban és Martinsicuróban, amely magyar, részben makói termékek árusítását tűzte ki céljául. Az olaszországi hamar bezárt, a németországi azonban jelenleg is működik. Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke nem is olyan régen, tavaly járt ott. Elmondta: az üzletben Makót mindenekelőtt a hagyma képviseli, amit termelők, kereskedők küldenek időről időre a Maros-parti városból, de vannak itt más hungarikumok is, például szalámi, tájjellegű ízeket idéző konzerv, befőtt és többféle finom bor. Mi több, az üzlet hátsó részében sütöde üzemel, ahol például lángost lehet kapni – akár hagymával is.

Olvasóink írták

 • 6. PipiczGabor 2011. február 15. 09:55
  „Magyarorszagon minden, minden forditva mukodik mint a normalisabb orszagokban. Zsebpenz fizetesek, nyugati arak.Koszonjuk szepen Antall, Horn. Megyesi,,Gyurcsany es Orban uraknak a nep neveben!”
 • 5. klj_54 2011. február 15. 09:53
  „Nálunk szinte minden drágább (egyszerűen napi áron átszámítva a pénzt) mint kint az Unióban.
  Nem Lengyelországot vagy Görögországot írtam, mert náluk duplán drágábbak vagyunk!
  Holland, Német, Francia, Spanyol élelmiszer árakat vetettem csak össze.
  Rákosi bevezetett egy közgazdasági demagógiát, mely szerint az állam gondoskodik rólunk, tehát nem kell nagy fizetés. Ezen azóta sem változtatott érdemben egy kurmányunk sem.
  Mi leszünk Európa koldusai:(”
 • 4. zoltanszabo 2011. február 14. 21:28
  „Hát ez a külömbség--német--és magyar között.
  Míg ami termékeinket ott megveszik , ami tényleg jó--ott van lóvé,van munka,van fizu van miből vásárólni.
  Makón ,se munka,se lóvé,se semmi..érdeklődés szinte o. A jó német--olasz termék itthon ismeretlen--és drága azért nem kellett. Félek a fürdő is hasonlóan fog becsődőlni. Bár NE legyen igazam. Csak itt milliárdok a tét.
  De minden OKÉ lesz--ma megmondta ov. ---minden magyar ember aki egészséges DOLGOZNI FOG. Igaz azt nem mondta meg,hogy hol és mikor .”
 • 3. 3évesférfi 2011. február 14. 17:11
  „2. imre321: Te magyar vagy?”
 • 2. imre321 2011. február 14. 13:36
  „Amig kin 4EUR 1 kávé nekik nem sok, ithon elmegyünk egy pressóba 120ft odébb megyünk ahol 80ft. Ez a külömbség!”
 • 1. Silvio_Dante 2011. február 14. 13:12
  „Itt látszik, hogy milyen nagy szakadék van Európa országai között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolanővérek 100 éve

A József Attila Múzeumban kiállítással ünnepelték meg, hogy 100 esztendeje tevékenykedik Makó térségében az Iskolanővérek Rendje. Tovább olvasom