Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Majdnem elöntötte a belvárost a trutyi - 50 éve kapott a makói városközpont szennyvízelvezető rendszert

Makó - Nem volt könnyű megoldani a szennyvíz elvezetését ötven évvel ezelőtt Makó egyre népesebbé váló belvárosából - idézte fel Medgyesi Pál mérnök, vízügyi szakember a fél évszázados jubileum kapcsán. A város teljes szennyvízelvezető rendszere 2014-re épült ki.
Érdekes volt a helyzet ötven évvel ezelőtt Makón: egyes helyeken súlyos ivóvízhiány mutatkozott, mert az artézi kutakra alapozott korábbi ellátórendszer teljesítménye csökkent, a belvárosban viszont, amely egyre népesebb lett, már az okozott gondot, hogy hogyan vezessék el a szennyvizet – idézte fel a múltat Medgyesi Pál vízügyi szakember, a makói vízmű egykori igazgatója.

Ekkor volt az itteni rendszer hivatalos átadása, miközben késhegyig menő vita folyt a beruházó, a kivitelező és az üzemeltető között. Előbbi kettő mielőbb szabadulni akart volna a létesítménytől, az utóbbi viszont, mivel szeretett volna egy jó rendszert üzemeltetni, ezt nem sürgette.
Ötven éve kezdték, 2014-ben fejezték be a csatornázást. Fotó: Puszta János
Ötven éve kezdték, 2014-ben fejezték be a csatornázást. Fotó: Puszta János

Medgyesi felidézte: az ivóvízellátásnak ekkorra már komoly hagyománya, szakmai kultúrája volt, a szennyvízkérdés kezelésének viszont egyáltalán nem.

Nem véletlen, hogy ez a kezdeti időkben központi beruházásként zajlott. A Maros-parti városban az első szennyvízelvezető rendszert a folyóhoz közeli déli gyárnegyednek, két kilométernyi nyomócsővel és gyűjtőcsatornával, valamint egy kétlépcsős mechanikai tisztítást biztosító ülepítővel tervezték meg.
 

Medgyesi megjegyezte: ez a rendszer úgy épült meg, hogy minden hibát elkövettek, amit lehetett – nem csoda, hogy két ember meg is halt egy üzemi balesetben.

Amikor 1994-ben megalakult a Makó Térségi Víziközmű Kft., az volt a cég első dolga, hogy hosszú évtizedek után korszerűsítse.
Nem volt könnyű a makói belvárosban a csatornák fektetése évtizedekkel ezelőtt. Fotó: Puszta János
Nem volt könnyű a makói belvárosban a csatornák fektetése évtizedekkel ezelőtt. Fotó: Puszta János
A városközpont egyes utcáinak esővíz-elvezetőit is erre a kis kapacitású rendszerre próbálták rákötni a hetvenes években – mondta Medgyesi. Ami a belvárosi szennyvízelvezető rendszert illeti, ennek kialakítása azért késett a leginkább, mert kiderült, hogy itt a csöveket nem lehet 4-5 méter mélyre a hagyományos módon lefektetni, mert a Maros közelsége, egykori medre miatt itt folyós homokot találtak. Szerte az országban itt okozta ez a legnagyobb problémát. A fél évszázados jubileum tehát nem pontos: még évekkel később is javítani kellett a rendszert. A belvárosi rendszer aztán még később, a kilencvenes években azért került a figyelem középpontjába, mert úgy újították fel – a csövek kibélelésével –, hogy nem kellett az aszfaltot felbontani. A város teljes szennyvízelvezető rendszere végül 2014-re épült ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ütemben zajlik a makói bontás, de még 2 hónap, mire végeznek

Jó ütemben zajlik a makói bontás, de még 2 hónap, mire végeznek
2 hét, míg a Kálvin téri egykori rendelőintézet falait lebontják, további 2 hét az alapok… Tovább olvasom