Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Makó-kártya fürdőbe, koncertre, szolgáltatásokra

Makón az ellenzék és a polgármestert támogató oldal is jó ötletnek tartja, hogy a város rendezvényeire, szolgáltatásaira a helybeliek kedvezményt kapjanak. A testületi ülésen felvetődött a Makó-kártya ötlete. A fürdővezető szerint növelné a forgalmat a helyi kedvezmény. A telt házas koncertek szervezője szerint viszont több szempontot is figyelembe kell venni.
A makói önkormányzat legutóbbi képviselő-testületén a polgármesteri oldal és az ellenzék képviselői is többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy a város egyébként megyei viszonylatban is jelképes árúnak nevezhető koncertbelépői, és a fürdő kedvezményes szolgáltatásai elsősorban a helybelieket szolgálják. Mégis, a rendezvényekre más településekről is eljönnek. Több javaslat is elhangzott ezzel kapcsolatban. Az egyik ötlet, hogy kapjanak fényképes csipkártyát a makóiak.

Az operettfesztivál látogatóinak körülbelül 10 százaléka érkezik más városokból Fotó: Karnok Csaba

– A jelképes belépődíjat elsősorban az itt élőknek kell biztosítanunk, de szerintem alaposan körül kell járni ezt a témát, ha változtatni akarunk a jelenlegi helyzeten, hiszen nem veszíthetjük el a más településekről ide látogatókat sem, akik évek óta jó hírét viszik rendezvényeinknek, városunknak – fogalmazott az ötlettel kapcsolatban Bálint Márta.

A Közművelődési Kht. igazgatója elsősorban a rendezvényekhez kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokkal együtt tartaná hatékonynak, hogy a belépők árát piaci szintre emeljék. Úgy véli: hasonlóan más települések gyakorlatához, a turistáknak ajánlott szállásköltségbe építhetnék a koncertjegyek árát.

Megtudtuk – bár napi bontásban jegyzett, pontos adatok nincsenek –, a Hagymaház nyitott színpadán megtartott operettfesztivál látogatóinak mintegy 10 százaléka érkezik más településekről, a világhírű művészek által prezentált gálaműsorokra és a musicalekre jegyet váltók esetében 15 százalék körüli ez az arány. Fontos, hogy a pozitív megkülönböztetés ne csak a város, hanem a kistérség egészének lakóira érvényes legyen – tette hozzá az igazgatónő.

A makói fürdő forgalmának nem ártana a kedvezményrendszer átdolgozása. Pőcze Lászlóné fürdővezető szerint biztos, ha egy állandó, makóiaknak szánt engedményt biztosítanának – akár egy csipkártyával –, növekedne a szolgáltatások iránti igény.

– A térség jelentős fürdői közül szinte mindegyikben bevezettek már valamilyen kedvezményrendszert, Gyopárosfürdőn kártyával, Gyulán pedig külön időpontokban biztosítják a helybeliek számára az olcsó bejutást, számos városban elterjedt a csipes megoldás – sorolta a fürdővezető. – Makói ötlet, hogy visszafizessük a gyógykezelésre szoruló helybelieknek a társadalombiztosítás által finanszírozott tételen felüli költséget, ezt egyébként Gyulán tőlünk vették át. Mindemellett a kedvezmények és a szolgáltatások jó reklámja is fontos szempont a továbbfejlődéshez.

Olvasóink írták

 • 8. Házgyári Elemér 2007. december 18. 14:12
  „Spec. én véresen komolyan gondolom ezt a dolgot, egy lassan csak tizenegynéhányezres lélekszámú városnak(?) stratégiai fontosságú túlélő eleme a kultúra. A módszeres gagyizás, az elhülyítés szerintem komoly bűn, mert a városból így lesz MUCSA...
  Bár a hölgyemény igazi túlélő gyalogos, rengeteg szárad a lelkén azzal, hogy hagyja a szakterületét hozzánemértő öntelt politikusok játékává tenni (mert azért ennél kicsit jobban ért hozzá, bár ezt vitatják)...
  Ha belegondolok, hogy pl. csak az oktatás területén közel húsz éve még arról volt szó, hogy vmilyen felsőoktatási megoldás kellene vérfrissítésként, ahhoz képest most meg egy általános iskola van, szintén hithű katonákkal... mi ez ha nem falu?”
 • 7. triatlonos 2007. december 18. 13:38
  „Én arról az oldalról közelitettem -valószinűleg nem elegendő iróniával -, hogy minden rosszban van valami jó. A kiképző táborban jó volt a fizetés, a vezetői stilus nincs szinkronban a hely varázsával. Kétfajta ember van, az egyik mindenképpen szeretne bekerülni, aki bent van, az keresi a menekülés lehetőségét. De mindig lesz, aki ott dolgozik, annak ellenére, hogy a stilus nem változik, mert a stilus maga az ember!
  A Dandár tevékenységét is ismerem, a gondolkodásomban levő visszafejlődést nem értem, de a magyarázatot szivesen veszem.
  Üdv: lonos”
 • 6. Házgyári Elemér 2007. december 18. 09:37
  „Haha, de a Hagymaház és úgy általában az említett hölgy alá tartozó rendezvények álatalában inkább a KÖZMŰVELŐDÉS területéhez kellene tartozniuk, nem pedig mondjuk a Hmvásárhelyi Dandárhoz...
  Sajnos Te is így gondolkodsz, mert nem mutatják meg neked a különbséget...
  Így leszel Te is néhány év múlva duatlonos, majd atlonos...”
 • 5. triatlonos 2007. december 17. 18:58
  „Tisztelt Elemér és Papa!
  Nem értem ezt a véleményt, mert az egyik barátom most jött el ettől a kultúrzsenitől, és azt mondja, hogy jobb, mint a katonaság! Megtanulta a véleménnyilvánitás nélküli parancs végrehajtást, amit még a seregben sem sikerült elsajátitania. Megtanult dolgozni, mint állat! Ezután bárhova veti a munkanélküliség, az már csak szanatórium lesz.
  Mi baj van a fürdőben? Igaz, hogy évek óta nem voltam, most tervezek beruházni úszóbérletre, csak lesz-e medence? A demokrácia lényege: kollektiv döntés, és egyszemélyi felelős vezetés! Itt majdnem a fele megvan.”
 • 4. papa 2007. december 16. 08:58
  „Pont az a vezető mondja, hogy jó őtlet aki merev állás pontú, a haladás útjában áll, szemlélet váltás kellene..hol van nmég egy olyan fürdő , ahol egyszemélyi veetés van mont az átkosban..”
 • 3. Házgyári Elemér 2007. december 15. 22:49
  „Kultúrzseni..... muhaha
  Írtam már egy másik cikknél, hogy az említett hölgyemény tevékenysége TANANYAG a felsőoktatásban, csak éppen negatív előjellel:)”
 • 2. Heffalump 2007. december 15. 11:21
  „Szemléletváltás kellene ide is. De úgy, mint mindenütt itt sem fog menni, ha a régi beidegződésű vezető(k) nem képes(ek) erre. Talán ő(ke)t kellene váltani?
  Egyébként a helyi kedvezményt már én is hiányoltam, pl. a Balatonnál mindenütt kedvezményt kap a helyi lakos. Ott másképp gondolkodnak. Itt a "dögöljön meg a szomszédé is" elv van érvényben. Mindenki jobb, mint a helyi.”
 • 1. triatlonos 2007. december 15. 07:49
  „Makó oázis ebben a kultúrszegény régióban! A környéken sincs ehhez fogható, talán a Szabadtéri, de az nagyon művészi, nem makóias. Mindez kinek köszönhető? Egy kultúrzseninek - aki természetesen nem akarja elvesziteni a város vendégeit - aki azt szeretné, ha munkája eredményét hirdetnék az országban. Ez a melyik ujjamat harapjam meg szindróma. Makói - vidéki : nehéz döntés!
  A fürdő az egy másik történet, mert annak üzemeltetése a meleg nyárban biztosan gazdaságos - kevesebb költség, sok vendég, sok vidéki, külföldi - de mi a helyzet szeptembertől áprilisig - biztos ráfizetés. Erre a felemás helyzetre javasoltam már számtalanszor - de minden érintett elengedte a füle mellett - hogy minden makói gyerek 3-18 éves korig ingyen mehessen be, és akkor mennek a szülők is, akik fizetnek, és lesz bevétel. Mert igy is kell füteni világitani, személyzetet tartani a semmire. Télen hova mehetnek Makón a családok, milyen lehetőség van? Semmi! Ez legalább egy jó program lehetne. A makói fürdő jelenlegi állapota nem birja még el a Gyopárossal és Gyulával való összehasonlitást - az más világ, mert ott első a vendég!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év játékosa lett a makói Rácz Csaba

A hazai versenyeredmények idei összegzése nyomán a makói Rácz Csaba lett az év bowlingjátékosa. A… Tovább olvasom