Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Makó belvárosán düböröghet keresztül a zombori forgalom is

Amennyiben 2009-ben nem épül meg a Makót nyugatról elkerülő út, a Nagycsanád–Kiszombor felől érkező autók nagy része is a város központján fog keresztülrobogni – hogy fölhajthasson az M43-asra.
Bár biztató közelségbe került az M43-as gyorsforgalmi út építésének megkezdése, hiszen a gazdasági tárca ígérete alapján 2009-ben hozzá kezdenek a munkálatokhoz, újabb probléma merült fel. Mint arra Buzás Péter, makói polgármester utalt: a város határáig megépülő gyorsforgalmi útszakaszra természetszerűen Kiszombor felől csatlakozna a nemzetközi tranzit, hiszen a romániai 6-os (Temesvártól Nagycsanádig húzódó) főút sokkal jobb műszaki állapotban van, mint az Arad felé vezető.

Így ha a Makót nyugatról elkerülő kiszombori bekötőszakasz nem épül meg, amire nagy az esély, a Maros-parti városnak egy, a jelenleginél is veszélyesebb közlekedési szituációval kell szembesülnie. A napi több ezer autós forgalom még jobban megnő, a kocsik új irányból szelik át a belvárost.

– Amennyiben nem épül meg a Makót nyugatról elkerülő bekötőszakasz, a Kiszombornál belépő forgalom Makó belvárosán keresztülvágva hajt fel a gyorsforgalmi útra. A nagyobb gond ezzel az, hogy míg a jelenlegi, „hosszirányú" út városi átmenőszakasza a tranzitforgalomra alkalmas útburkolattal rendelkezik, az erre merőleges, Földeák felé irányuló utca burkolata egyszerűen nincs felkészítve ekkora terhelésre – mondta lapunknak Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője. A szakember szerint az utat több millió forintból lehetne felkészíteni a hatalmas forgalomra. Ezt követően ismét jelentős fenntartási költséggel kellene számolnia a közút kezelőjének, hiszen a Kossuth Lajos és a Vásárhelyi utcát nem ilyen jellegű forgalomra tervezték.

Információink szerint Makó számára kedvező a romániai közútkezelő hatóságok szándéka. Úgy tudjuk: a jó állapotú 6-os főútra nem szívesen engednék rá a kamionforgalmat. A rendkívüli tengelyterhelés miatt ugyanis csak a makói szakaszon több millió forintos kiadást jelent a rongálódások kijavítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejes István lesz az új parancsnok

Új tűzoltóparancsnokot választott a makói képviselő-testület a nyugdíjba vonuló Szabó Ferenc… Tovább olvasom