Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Makó életbiztosítása a sürgősségi osztály

Makó - 225 millió forintból sürgősségi osztályt készül nyitni a makói kórház. A pénzre pályázó intézmény úgy érvel, ez a beruházás 52 ezer ember „életbiztosítása" lenne a 43-as főút mentén. Ma is van sürgősségi ellátás a kórházban, de ez nem osztály, és csak délután négyig fogadja a betegeket.
A múlt héten döntött a Csongrád Megyei Közgyűlés: támogatja a makói kórház terveit, és biztosítják a tervezett, közel negyedmilliárdos beruházás megvalósításához szükséges 20 millió forintos önerőt. A beruházás eredményeképp a betegellátó helyet sürgősségi osztállyá fejlesztik tovább. A pályázat benyújtásának határideje május 14., de a szükséges dokumentumokat már elkészítették.

– A 225 milliósra tervezett költségvetésből egy úgynevezett sürgősségi osztály II. státusú ellátóhely jön létre, ami közvetlen hatással lesz a kórházunkhoz tartozó 52 ezer lehetséges páciensünk gyógyulási esélyeire, hiszen így 24 órában fogadhatjuk, diagnosztizálhatjuk és el is láthatjuk azokat az eseteket is, amiket jelenleg továbbítanunk kell a megyeszékhelyre. Ráadásul a felnőttosztály mellett egy gyermekosztályt is kialakíthatunk – foglalta össze Baráth Lajos a beruházás várható eredményeit. A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója hozzátette: ez a projekt része annak az átfogó tervnek, amely keretében 2013-ig összesen 4 milliárd forintból valósítanának meg fejlesztéseket az intézményben.

Farkas Iván főorvost bízták meg a projekt menedzselésével. A betegellátó helyiségeit nem kell bővíteni. Fotó: Segesvári Csaba
Farkas Iván főorvost bízták meg a projekt menedzselésével. A betegellátó helyiségeit nem kell bővíteni. Fotó: Segesvári Csaba

Kócsy József makói főorvos az elképzelésekkel kapcsolatban azt mondta: a régióban nem tud hasonló kezdeményezésről, a sebészeti és belgyógyászati esetek sürgősségi ellátására alkalmas osztály így egyedülálló kezdeményezés. Létjogosultságát az adja, hogy a 43-as főúton jelentősen megnőtt a balesetveszély. Az alapvető infrastruktúra adott: a 2002-ben elkészült betegellátó helyiségeit bővíteni nem kell, ám számos feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy új osztályt hozhassanak létre.

– Mindenekelőtt a diagnosztikai eszközparkot és az azokat kezelő szakembergárdát kell bővítenünk, hiszen jelenleg délután négy órát követően van, amikor Békéscsabán leletezik a makói CT képeit, de például hasi ultrahangos vizsgálat távleletezéssel el sem képzelhető. Az új osztályra sebészeti vagy belgyógyászati panaszokkal beszállított betegek egy részét most tovább kell szállítanunk, vagy hosszú órákon át várakozniuk kell a reggeli műszakra, hogy megvizsgálhassuk őket. A sürgősségi osztály ezeket a betegeket teljesen el tudja majd látni – foglalta össze a főorvos.

Kétszázötvenmilliós fejlesztést tervez a kórház. Fotó: Segesvári Csaba
Kétszázötvenmilliós fejlesztést tervez a kórház.
Fotó: Segesvári Csaba

Farkas Iván osztályvezető főorvos, a projekt menedzsere az ehhez kapcsolódó további lehetőségekről is beszélt: logikus lenne, ha a kistérség háziorvosi ügyeletét is sikerülne a makói kórházba koncentrálni, hiszen a sürgősségi ellátást igénylő betegek kezelését így azonnal meg lehetne kezdeni – délután 4 óra után is. Mindehhez persze további egyeztetésre van szükség a mentőszolgálattal is. A komplex fejlesztés így a térség 52 ezer lakója számára jelentene „életbiztosítást".

El, Angliába?

A makói kórház sürgősségijére nővérek és orvosok is kellenek. Az országos trendek azonban a makói intézményt sem kímélik: egy makói főorvos már most Angliában dolgozik, és két másik szakorvos is érvényes külföldi szerződést kötött – tájékoztatott Baráth Lajos igazgató, aki reménykedik benne: a szakemberhiány nem okoz majd fennakadást a rendszer működésében.

Olvasóink írták

 • 3. profi 2008. április 01. 10:09
  „Szerintem alapvető szükséglet egy sürgősségi osztály kialakítása!
  De hogy kerül be oda a beteg???
  Mentővel ugyebár.
  Namost akkor ehhez törvényszerű lenne az ,hogy a makói mentőállomásra visszakerüljön a szolgálatvezetés . Miért is??
  Azért tisztelt olvasók mert egy éve csak és kizárólag Szegedről történik a kivonuló egységek riasztása ,hiszen minden segélyhívó szám oda fut be. Nem kevés bosszúságot okozva azoknak az embereknek akik sürgősen várnák a segítséget. Óriási és már emberéletekkel is mérhető probléma ez.Az időveszteség miatt nem hiszem ,hogy mentősbeteggel telne meg a sürgősségi.Egyetlen sikeres reanimáció (újraélesztés) nem történt ebben a körzetben.
  Köszönhető a körültekintés nélkül ,önnön érdekeket előtérbe helyező központosításnak.
  A rendszer ebben a formában működésképtelen és halálra van ítélve mindenki aki nagy bajba került.”
 • 2. bespin 2008. április 01. 08:53
  „Ez mind szép és jó, csak ne felejtsük el a makói kórház főigazgatójának előző munkahelyén végzett áldásos tevékenységét, ahol szintén sikerült egy SBH-t tb. finanszirozás nélkül létrehozni és több , mint egy évig így üzemeltetni. Ez az intézmény , mint kórház, tavaly óta NINCS!”
 • 1. jo bacsi 2008. április 01. 08:23
  „Az otlet nagyon jo es sikeres lesz ha fent tudjak tartani.
  Mint tudjuk ez a "fogjuk meg es vigyetek" hirtelen felindulasbol van boven es a initial utan altalaban befullad extra penz deficit miatt. 250 millio nem sok penz es foleg nem egy ilyen ellatas fent tartasara. Eloszor szerezzetek be a folyamatos hosszutavu mukodoshez szokseges kommitmenteket (penzeket ebben az esetben) es ha az megvan akkor biztos a palyazati penzt is megkapjatok. Ha tele a raktarom aruval es nincs vevom akkor hiaba az aru. Eloszor a mukodeshez szuksegeseket kell elintezni. (folyamatos hosszu tavu bevetel) Alapveto uzleti szabaly!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönczy Gábort választották a makói idősotthon új vezetőjévé

Makó - Új vezetője van a makói idősotthonnak a fiatal szociális munkás, Gönczy Gábor személyében. Az otthon életében azonban nem ez az egyetlen változás... Tovább olvasom