Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Makó hatvanmilliót költ a tervekre

Idei költségvetésében hatvanmillió forintot különít el a tervekre Makó önkormányzata. Az idei év a tervezésé: a cél, hogy a 2007-től 2013-ig tartó időszakra minél több ötlet, elképzelés álljon készen a megvalósításra, mert e néhány évben nyerhető el a legtöbb uniós forrás.
Csupán néhány adónem, és például a helyiségbérleti díjak inflációkövető növelésével számolhat Makó önkormányzatának 2006- os költségvetése, ám a kiadások növekedésének mértéke közel négy százalékra tervezett. A költségvetés vitájában elhangzott: ez az esztendő a város számára a tervezés éve lesz, hiszen a 2007–2013-as költségvetési időszakban csak kész, engedélyes projektekkel pályázhat a város az uniós forrásokra.

A város működési költségei között a közüzemi kiadások a legjelentősebbek. Az egyes intézmények költségvetésének közel 75 százalékát azonban a bér- és járulékjellegű kiadások jelentik. A képviselői tiszteletdíj és költségtérítés valamennyivel meghaladja az 52 millió forintot, ez 13 százalékos növekedést jelent, a képviselői alap azonban változatlan marad.

A városi rendezvények, a nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatokhoz kötődő kiadásokat is a már megszokott színvonalon biztosíthatják a megszavazott összegekből. A közvilágítás éves szinten csaknem 33 milliós kiadást jelenthet. A vagyongazdálkodási feladatok közül az egyik legjelentősebb 102 lakás felújítása és hőszigetelése lesz, ami 19 milliós kiadást jelent Makónak. A Kommunális és Közbeszerzési Kht. 62 milliós városi támogatásra számíthat, ez 17 százalékkal több, mint a tavalyi forrás. A városi televízió részére 29 millió forintot szavazott meg a város. Az ingyenes autóbuszért 2,5 milliót, lakásfenntartási támogatásra pedig 10 millió forintot különítettek el.

A jelzett tervek elkészítésére – köztük Maros-part rehabilitációjának és a Nagylakig tartó kerékpárút projektjének kidolgozására – mintegy 60 millió forintot különítettek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autista gyerekeket nevelt a fejlesztőpedagógus Svájcban

Vállalná a maroslelei Christopher és az öt másik, kistérségben élő autista kisgyermek nevelését,… Tovább olvasom