Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Makó kistérsége 840 milliót nyert iskolafelújításokra

Makó - Négy iskolaépület születik újjá a makói kistérségben. Csongrád környékén közel negyedmilliárd forint támogatást nyert a közoktatás.
Makó, Apátfalva és Kiszombor 840 millió forintos állami támogatást nyert négy iskolaépületének felújítására, bővítésére – jelentette be tegnap a makói Hagymaházban megtartott szakmai konferencián Arató Gergely, az oktatási minisztérium államtitkára. A támogatásból összesen közel 1,1 milliárd forintos projekt valósulhat meg. Buzás Péter polgármester a pályázati sikerrel kapcsolatban elmondta: az utóbbi évek legnagyobb volumenű iskolafejlesztése valósulhat meg várhatóan 2009-től.

– Makón összesen 700 millió forintból tudunk fejleszteni, ez ugyan kevesebb, mint az egész iskolacentrumra tervezett, 2,4 milliárdos bővítés, de a legfontosabb célokat ebből is megvalósíthatjuk, a jelenlegi támogatási rendszerben elnyerhető legmagasabb összegből gazdálkodhatunk. Az állami támogatás mértéke 500 milliós, a város biztosítja a teljes projekthez szükséges 200 milliós önerőt – sorolta Almási Pál, a makói iskola igazgatója. A 2009 júniusában induló munkálatok 2011-re fejeződnek be. A változások a Kálvin utcai „új" épületet érintik, ami a 70-es években épült. A tenderben kötelező elemként szereplő hőszigetelésen, nyílászárócserén és teljes akadálymentesítésen túl nyeregtetőt, ezzel pedig egy új emeletet nyer az ingatlan, ahol hat további helyiséget építenek ki.

A látványterv szerint így fest majd a megújult makói Kálvin téri iskolaépület.
A látványterv szerint így fest majd a megújult makói Kálvin téri iskolaépület.

Kiszombor két iskolaépület, a Móricz és az Óbébai utcai felújítását vállalta az elnyert 195 milliós támogatásból – tudtuk meg Szegvári Ernő polgármestertől. Apátfalva 145,5 milliót nyert a hetvenes években épült iskolája felújítására – mondta Varga Péter polgármester.

Nyugodt év a tanároknak

A kormány premizálni fogja az iskolaigazgatókat, vezető beosztásúakat, és támogatja a pályakezdő pedagógusokat is, akik havonta 20-30 ezres fizetésemelkedéssel számolhatnak. Makón idén kiemelt célnak tartják az egészségre nevelést és a mindennapi testnevelés bevezetését.

Negyedmilliárd a csongrádi kistérségnek

Közel negyedmilliárd forint támogatást nyert egy iskolájának és egy óvodájának felújítására a csongrádi kistérség. A Tisza-parti városban a Széchenyi úti tagiskola újulhat meg, Csanyteleken pedig az óvoda bővítésére nyílik lehetőség hamarosan. 120 millió forint támogatást nyert az alapfokú oktatási intézményeket működtető csongrádi kistérségi társulás a Széchenyi úti iskola felújítására – jelentette be tegnap Bedő Tamás csongrádi polgármester. A teljes beruházás 133 millióba kerül, a hiányzó összeget önrészként a városnak kell biztosítania. Kicserélik az iskola nyílászáróit, és az épület külső hőszigetelést kap. Emellett akadálymentesítik az intézményt, felújítják a vizesblokkokat, illetve néhány tanteremben az elhasználódott padozatot is kicserélik, valamint az elektromos hálózatot is korszerűsítik. A csanyteleki óvoda bővítésére 122 millió forintot nyert a kistérség.

Olvasóink írták

 • 10. Lool 2008. szeptember 07. 01:02
  „ivó-csöcs :D”
 • 9. jkslajldk sa 2008. szeptember 05. 21:43
  „Ki más, ha nem Makovecz? Viszont azt kell mondjam, ez sokkal kevésbé ocsmány, mint a fürdő! Meglepő fordulat!
  A gimi is csak azért úszta meg, mert műemlék védelem alatt állt, így gyökeresen nem építhették át, arra még azt is tudom mondani, hogy jól néz ki. Meg a csarnok is.
  De a két ivó-csöcs a főtéren viszi a prímet, azért kitüntetés járna.”
 • 8. erővágó 2008. szeptember 01. 10:29
  „András99 "Egységes városképről hallottatok már?"
  Szerinted ez lesz az alap, amihez mindent igazítani fognak? Hol van az iskola környékén organikus stílus? Az építészeti egység éppen e miatt bomlik. Vagy bontassuk le a városházát, a koronát, a csipkeházat, sőt a rózsaszín házat is. És minden nem ilyen "egységbe" tartozót ahhoz, hogy "egységes legyen a városkép"?
  Amúgy meg másnak is lehetőséfet kellene adni, mert tud más is szépet és jót tervezni. Előre sajnálom a 10-15 év múlva hatalmon lévőket ezért a sok-sok Makovecz örökségért. Lesz elég bajuk vele.”
 • 7. MAKÓ-vecz 2008. augusztus 29. 21:17
  „MAKÓ-vecz.

  nyugodtan át lehet írni a városhatárt jelző kis táblácskát”
 • 6. serj 2008. augusztus 28. 19:18
  „szept.1-től 2000 tanárt bocsájtanak el a kis iskolák pedig kb év közben tudják meg, hogy van e önálló létjogosultságuk. Ez tényleg
  "nyugodt év a tanároknak":-))).
  Következő javaslatom: orgazmus közeli gázár emelés következik
  és ez a nyugdijas hölgyeknek különösen jól fog esni...”
 • 5. zolcsi44 2008. augusztus 28. 18:28
  „4-es nyelvezetében- ez a Makovec elvtárs nagyon a szivéhez vagy a pénztárcájához nött valakinek. Vajjjjjjon miért?”
 • 4. tanácstalan 2008. augusztus 28. 14:55
  „Kiszombor polgármestere Szegvári Ernőné,kedves újságíró!”
 • 3. András99 2008. augusztus 28. 11:13
  „Gratulálok. Igazán nehéz lehetett felismerni ezt is...hol élünk :D
  Amúgy szerintem jól fog kinézni. Egységes városképről hallottatok már? Vagy csak azért ne Makovecz tervezze mert őt most nagyon utáljuk mert ő tervezett pár épületet?”
 • 2. picimako 2008. augusztus 28. 10:05
  „A kép alapján nekem is Makovecz jutott eszembe.”
 • 1. 4 2008. augusztus 28. 09:54
  „A látványtervet nézve, újból Makóvecz elvtárs lesz a tervező kivitelező.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oktatnak is a makói gitárfesztiválon

Makó - Nemcsak fesztiválként, hanem táborként is működik a város legfiatalabb zenei fesztiválja,… Tovább olvasom