Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Makó még nem csábító a románok számára

Makó - A békési településeken egyre több a román ingatlanvásárló, ám a megyehatáron innen nem jellemző az érdeklődés. Bár Békésben is az olcsó házakat keresik, a kövegyi, nagyon olcsó épületek, porták egyelőre nem érdeklik a románokat. A szakemberek szerint ahogy keletebbre telítődik a piac, kelendőek lehetnek a Makó környéki házak, lakások is.
Battonyán és Derekegyházon több száz ingatlan kelt el az utóbbi hónapokban. A Csongrád megyei kistelepüléseknél is nehezebb geopolitikai helyzetben lévő kistérségnek fellendülést hoztak a román letelepülők. Ugyanis nemcsak a tulajdonjog cserélt gazdát, hanem majdnem minden esetben felújították, felújítják a lepusztult házakat, ami hatott a helyi építőiparra is. Ilyesmire egyelőre hiába várnak a favorizált településektől alig néhány kilométerre eső Csongrád megyei városok, falvak, úgy tűnik, az ingatlanboom megállt a megyehatáron.

– Tavaszra komoly érdeklődés prognosztizálható a Csongrád megye román határ melletti területei iránt is – jósolt lapunk kérésére Kerekes György ügyvéd. – Úgy tapasztaljuk, hogy a befektetési kedv töretlen, a határon túliak sajátos ingatlanvásárlási igényeinek, az alacsony árpozíciónak pedig megfelelnek a Makó környéki falvakban, sőt magában a városban kínált házak, lakások is.

A „népszerű" Békés megyei falvakban a vásárlások hatására felértékelődtek a házak, porták. Volt, aki az eddig reálisnak tartott érték dupláját is elkérte tulajdonáért. Ez a keleti piac telítődését mutatja, így várható, hogy az érdeklődés nyugatabbra irányul.

Nem befektetők

A határ túlfeléről érkezők közel fele nem befektetési, hanem letelepedési céllal vásárol házat Makón és környékén. A város román kisebbségi önkormányzatának vezetője, Bekán Aurél elmondta: egyre több román nemzetiségű betelepülő keresi fel segítségért hivatalukat. Az elnök szerint a tendencia örvendetes, a letelepedőkkel erősödik a térség román kisebbsége.  
Tavaly év végén Kövegyen remélték: a község rövid időn belül részesülhet a román ingatlankereslet előnyeiből. Az elmúlt évben azonban éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalták:
– Egyetlen határon túli állampolgár sem vásárolt nálunk ingatlant, pedig igen kedvezőek a feltételek. Egy közmű nélküli, régi építésű ház jókora kerttel már félmillió forinttól megvehető, így továbbra is nagyon várjuk az érdeklődéseket – osztotta meg velünk Galgóczkiné Krobák Mária Anna. Kövegy polgármestere elárulta: hamarosan egyeztetnek a több mint tíz, évek óta üresen álló ház tulajdonosaival, hogy közös fórumon hirdethessék az ingatlanokat, talán ez meghozza a potenciális vásárlók érdeklődését is.

Kevés a román vásárló, viszont egyre több az érdeklődő – hallottuk az egyik makói székhelyű ingatlaniroda vezetőjétől. Rácz Dóra elmondta: néhány vásárlás előfordult Magyarcsanádon, de a makói piac eddig csaknem érintetlen román részről.

– Egyelőre az extrém alacsony árú ingatlanokat térképezik fel, Makón pedig irreális a kétmillió forint körüli lakóház. Úgy tudom, egy makói társasházban több lakást is vásárolt román állampolgár – tette hozzá az irodavezető.

Olvasóink írták

  • 3. dodo 2008. január 07. 15:50
    „A romáknak már csábító.”
  • 2. Heffalump 2008. január 04. 08:51
    „Ideje volna itt is ingatlanárakat emelni. Odaát a románoknál sokszorosa az ittenieknek. Ja, ha így folytatódik románul is meg kell tanulni az itt élőknek, mert egyszercsak azon vesszük észre magunkat, hogy többen lesznek, mint mi. Volt ez már így másutt is. Jelenkori népvándorlás.”
  • 1. TELSTAR 2008. január 03. 20:20
    „A cikk jó, csak nem Derekegyház hanem Dombegyház.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói patikavita az új ügyeleti rendről

Makó - Új gyógyszertári ügyeleti rendet vezetett be a napokban a tisztiorvosi szolgálat Makón,… Tovább olvasom