Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Makó megdolgozik a virágos címért

Idén is pályázik a legvirágosabb település címére Makó, tavaly óta ugyanis a korábbi első helyezés birtokosa újra indulhat az országos versenyben. A virágosításra idén közel húszmillió jut. Közben egyre több kárt okoznak a vandálok az ágyásokban.
Két esztendeje – amikor az Európa legvirágosabb városa címre pályázott Makó – 40 milliót költöttek a város virágosítására. Érthető okokból idén ennek körülbelül a fele jutott erre a célra, amiből – állítja a város főkertésze, Ádok Jánosné – nagyon takaros ágyásokat lehet telepíteni mindenfelé. Ám kevés ez az összeg, ha a vandálok is munkába állnak: egyre több kárt okoznak ugyanis gondatlanságból vagy szándékosan az értékes virágtövekben némelyek.

– Százezrekben kifejezhető kárt okoznak a vandálok. Egyrészt bosszantó, hogy sokan kényelmességből átvágnak az ágyásokon, és kitapossák a növényeket, de még elkeserítőbb a szándékos rombolás. A napokban például a Bartók-iskolánál a virágzó töveket kiszedték, és gondosan egymás mellé helyezték a földre. Feltehetően diákcsínyről van szó, hiszen láttak három fiatalembert ügyködni az ágyás körül, talán nem is tudják, milyen sok munka és törődés szükséges egy-egy ilyen virágtő felneveléséhez. Ráadásul az általunk megnevezett néhány száz, esetleg pár ezer forintos tövenkénti kárösszegnél jóval nagyobb az az eszmei érték, amit ezek a növények képviselnek – panaszolta a főkertész, aki még hozzátette: kisebb településeken, például Mórahalmon a polgárok tudatosan figyelnek közterületeik díszeinek épségére.

Talán egy ilyenfajta tudatosság elterjedésével még szebb lehetne Makó. A gondok, nehézségek ellenére persze a város kertészei nem adják fel: idén is pályáznak Magyarország legvirágosabb településének címére. A grémium tavaly ugyanis feloldotta azt a korlátozást, hogy az a város vagy falu, amelyik korábban nyert, öt évig nem szerezheti meg újra a címet. Így remélhető, hogy újra az ország egyik legdíszesebb településévé választják a Maros-parti várost.

A kis pénzt is el lehet költeni okosan: a néhány éve bejáratott ötletekkel, megoldásokkal törekszenek tovább virágosítani a tereket, utcákat. A főkertész szerint nem kell szégyenkezniük a makóiaknak – bár 35 millió forint körüli összegből könnyebb lenne várost szépíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés az aradi buszért Makón

Aláírásgyűjtést indított a Makón élő, de Aradhoz is kötődő Fülöp Mária amiatt, hogy nyáron… Tovább olvasom