Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Makó mellett videózták le az úton rohanó medvét - csak vicc volt, hogy befogta egy csanádpalotai férfi

Az biztos, hogy újra van egy medve Csongrád megyében, az állatot először Kövegyen látták szerda reggel. Különösebb riadalmat nem okozott, de volt, aki a kaszálás helyett inkább a pihenést választotta.
A facebookon terjedt a hír egy fotó kíséretében, amelyen ketrecben ülő medve látszik: egy csanádpalotai férfi befogta a megyében kóborló macit. "Az új kutyánk! Jó lesz házőrzőnek!" - írta ki a képhez Deli Csaba, amelyet saját facebook oldalán posztolt: engedélyével közöljük a fotót.

- Nem tudom, miért kell ekkora felhajtást csapni a medve miatt. Elindult szerencsétlen valamerre, ő tudja, hová kell mennie, hagyják, hadd menjen - mondta a kamionsofőr, amikor arról kérdeztük: valódi-e a fotó, illetve ha nem, miért viccelte meg a megyét. A kép alatti hozzászólásokból ítélve volt nem egy ember, aki komolyan vette a "bejelentést", még a kövegyi polgármesteri hivatalból is keresték Csabát.
 
Déván, egy kamionparkolóban fotózta a macit Deli Csaba 2006-ban. Az internet népe
Déván, egy kamionparkolóban fotózta a macit Deli Csaba 2006-ban. Az internet népe "megette" a viccet. Fotó: Deli Csaba

A kép egyébként valódi, és valóban Deli Csaba készítette: csak nem a megyében, hanem Erdélyben, Déván, és nem mostanában, hanem 2006-ban. - Régen sok magyar kamionos járt Romániába, amikor a bukaresti sztrádát építették. Visszafelé egy dévai kamionparkolóban álltunk meg pihenni, sokan látták, sokan le is fotózták ezt a medvét. Jó sora volt egyébként a ketrecben, egy kamion gumiján ücsörgött, amely tele volt zöldséggel, volt rengeteg élelme - mesélte Deli Csaba.

Levideózták a kalandor medvét Makónál!

Facebookon már több ezer megtekintésnél jár a Makónál levideózott medve, amely a Makót és Kövegyet összekötő úton és út mellett rohan:Itt egy másik videó is:


– Reggel jött haza szolgálatból egy rendőr, aki azt mondta, hogy az autópályának a túloldalán, a kápolnánál látták a medvét – mondta a Délmagyarországnak a kövegyi Vígh Ferenc, aki éppen az élelmiszerbolt előtt dolgozott kollégáival.

Szerinte a medve úgy is tud közlekedni, hogy nem megy rá az autópályára, mert vannak vadátjárók a pálya alatt és felett is. Az állatot a rendőrök vadászokkal és a Körös–Maros Nemzeti Park munkatársaival közösen keresik.
– Először azt hittük, hogy migránsokat keresnek a rendőrök, de aztán megtudtuk, hogy itt a medve – tette hozzá a férfi, aki azt is elmondta, hogy senki sem fél a faluban, inkább csak kíváncsiak, hogy mi lesz, ha megtalálják az állatot.
 
Hőkamerás rendőrségi autó Magyarcsanád határában. Kövegyről hamar továbbállt a maci, de biztos, hogy nem azért, mert nincs a településen kocsma - nincs róla információnk, hogy kereste volna. Fotók: Török János
Hőkamerás rendőrségi autó Magyarcsanád határában. Kövegyről hamar továbbállt a maci, de biztos, hogy nem azért, mert nincs a településen kocsma - nincs róla információnk, hogy kereste volna. Fotók: Török János

– Én úgy hallottam, hogy Pitvaroson látták először az állatot, onnan jött errefele. Most figyelik a vadászok és a rendőrök is. Érdekes, hogy ennyi medve van mostanában, de azért el kell indulni hajnalban dolgozni, ha jön a medve, ha nem. Az ajtót nem fogom csukva tartani, az biztos, nem félünk az állattól, inkább érdekes, hogy ilyesmi történik errefelé – mondta a boltban dolgozó Vígh Zsoltné.

Kövegyen megtudtuk, hogy a medve Magyarcsanád felé indulhatott tovább. Ez valószínűleg igaz, mert ott már rendőrökkel is találkoztunk, akik hőkamerás kocsit is bevetettek a vadállat felkutatására, van ahol pedig drónokkal igyekeznek az állat nyomára bukkanni. Tőlük megtudtuk, hogy Magyarcsanádnál egy kukoricásban látta valaki a medvét, azért ott állították le az éjjel is „jól látó" autót.

Magyarcsanádon egyébként kicsit nagyobb volt a riadalom, mint Kövegyen. A helyiek mondták, hogy egy bácsi kiment a kert végébe kaszálni, de valamilyen morgást hallott, ami után úgy döntött, hogy majd akkor kaszál, ha kiderül, merre ment tovább a medve.

A kalandvágyó medve ismét nagy utat tett meg, kedden még Orosházánál látták. Az Oroscafe.hu azt írta, hogy a Békés megyei rendőrökhöz két bejelentés is érkezett. Az egyik június 25-én, 22 óra 30 perckor Orosházáról, a másik pedig másnap hajnalban, 5 óra 15 perckor Tótkomlósról.

– A rendőrök a megjelölt helyszíneken medvét és nyomokat sem találtak. Munkatársaink értesítették a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságát – közölte a lappal Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Akkor nem találták a medve nyomait a Körös–Maros Nemzeti Park munkatársai sem, pedig kollégáik folyamatosan járják a környéket.

Ahogy korábban megírtuk, az ország eddig leghíresebb medvéjét nagyjából két hete kapták el Sándorfalvánál, miután gyakorlatilag végigjárta az egész országot. Akkor elaltatták, és a Szegedi Vadasparkba vitték, nem sokkal később pedig a szlovák határ közelében szabadon engedték. Tettek rá egy nyomkövetőt is, de attól valahogy megszabadult, így elképzelhető, hogy ugyanaz az állat tért vissza a megyébe.

Korábban írtuk:
Kövegyen nincs kocsma, de van medve - ennél a kápolnánál látták a Tótkomlós felől érkező macit

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette: ismét medve érkezett a megyébe. Lapunk információi szerint a fotón látható kövegyi kápolnánál, az M43 kövegyi pihenője közelében bukkant fel a mackó, amelyről tegnap hírt adtunk: Orosházánál és Tótkomlósnál is látni vélték. Ezek szerint nem csak vélték, hanem tényleg látták.
 

A rendőrség, a nemzeti park munkatársai és a vadászok drónnal is kutatnak utána - amint további információkat kapunk, frissítjük cikkünket.

A korábbi Csongrád megyei medvekalandról itt olvashatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepkét és sétányt nyertek

Lepkét és sétányt nyertek
400 ezer forintos támogatást nyert az Ön választ, mi segítünk! mottóval meghirdetett pályázaton a… Tovább olvasom