Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Makói ágyon gyógyul az angol beteg

Magyarországon az ASS makói üzeme gyártja a legtöbb kórházi ágyat. A cég most továbbfejleszti ezt az üzletágat – és ez újabb munkahelyeket jelent. A bútorgyár új konstrukcióját a világ számos pontján ismerik, az Angliában, Svájcban, sőt még az Arab Emírségekben gyógyuló betegek is makói ágyakon fekszenek.
Gábor Zoltán igazgató személyesen is felel a Makón készült kórházi ágyak minőségéért. Fotó: Illyés Szabolcs
A legmagasabb elvárásoknak is megfelelt a makói ASS bútorgyár új terméke, amit a hasonló betegágyak költségének akár negyedével is olcsóbban elő tudnak állítani – nyilatkozta lapunknak Gábor Zoltán, a cég vezetője. Így nemhogy aggódna a megszorítások miatt, hanem termelésének további bővítését tervezi a német tulajdonú cég makói gyára.

– Többéves fejlesztőmunka eredményeként egy olyan rehabilitációs betegágyat sikerült előállítanunk, amiből – joggal reméljük – mind többet igényel a piac. Ez nemcsak az üzemünkben dolgozók számára jelent további biztos állást, hanem további fejlesztéseket is kíván – fogalmazott az igazgató. A kórházi ágyak összeszerelése már most tizenöt új munkavállalónak biztosít megélhetést.

A motoros, emelésre, süllyesztésre alkalmas, masszív fémszerkezetű ágy egyébként nagy értékű: a legszerényebb felszereltségű darab is több mint százezer forintba kerül. A különleges megrendelői igények teljesítésével forgalmi értéke akár meg is duplázódhat. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy elsősorban nem a komoly anyagi gondokkal küzdő hazai, hanem inkább a nyugat-európai gyógyintézmények közül kerül ki a legtöbb megrendelő.

Helyben nem ASS-ágyakat használnak

Külföldi jótékonysági szervezetek felajánlása révén az utóbbi években több korszerű, használt betegágyhoz is hozzájutott a makói kórház – tudtuk meg Baráth Lajos főigazgatótól. Így ebből a szempontból jól felszereltnek nevezhető a makói intézmény, amely eddig nem igényelt ASS-ágyakat. Az igazgató elmondta: a magyar kórházak, amíg lehet, használják a rendelkezésükre álló ágyakat, és csak akkor igényelnek újabbakat, amikor a régiek teljesen tönkre mennek.

– A jelenlegi kapacitás mellett évente több mint háromezer kórházi ágy előállítását vállaljuk, ezzel a másik hazai, nálunk ugyan régebb óta ezzel a profillal foglalkozó egri céget megelőzve Magyarország legnagyobb előállítói és forgalmazói lettünk. Kiemelkedő piacunk egyébként Nagy-Britannia, itt nagykereskedők továbbítják termékeinket a kórházakba.

Rendszeres megrendelőik között van Németország, és Svájcból is igényeltek makói ágyakat. A kereskedők révén például az Arab Emírségek kórházaiban is használják a makói gyártmányokat.
– Különösen oda kell figyelni az összeszerelésre, nem engedhetjük meg, hogy selejt kerüljön ki ebből a csarnokból – osztotta meg velünk tapasztalatait Baróczi István csoportvezető.

Két, két és fél óra alatt szerelnek össze egy ágyat a munkatársai. Mint megtudtuk: igazi makói fejlesztésű találmányt is beépítenek az ASS-ágyakba. A magatehetetlen betegek fejének megtámasztására dolgoztak ki speciális megoldást, amit eddig még egyetlen hasonló bútorban sem alkalmaztak. Az igazgató azt mondta, a törvényeknek megfelelően személyesen felel az összes, Makón készült ágyért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón nem használják az uniós ingyentelefont

Nagyon kevesen használják a makói könyvtárban azt a tavaly felszerelt telefont, amelyről ingyenesen… Tovább olvasom