Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Makói állatvédő egyesület segélykiáltása

Makó - Segítséget várnak a makói állatvédők: a menhelyként szívességből használt tanyát rendbe kellene hozni, de az állatok gondozását is egyre nehezebben tudják megoldani. Az igazi megoldás persze a tartási kultúra meghonosodása volna – no meg egy új menhely építése.
Nyolc-tíz kutya vár örökbefogadásra hétről hétre azon a városszéli tanyán, amit a makói állatvédők menhelyként használnak. Az éppen öt éve alakult Makói Állat- és Természetvédő Egyesület annak idején nagy lendülettel indult: az alapító összejövetelre majdnem százan jöttek el – emlékezik vissza a csoport egyik alapítót tagja, Kalász Aranka. Aztán a lelkesedés elfogyott.

A lelkesedés elfogyott – a kóbor kutyák maradtak. Fotó: Karnok Csaba

Ma már jó, ha hét-nyolc aktív tagjuk van. Ők gondoskodnak az állatmenhely lakóiról is: nap mint nap kijárnak, s etetik a jószágokat, no meg természetesen igyekeznek elhelyezni őket. Nem is eredménytelenül, hiszen idén egy év alatt ötven felnőtt eb és húsz kölyök talált új gazdára a közreműködésükkel.

Munkájukat ugyanakkor szélmalomharcnak érzik. Továbbra is sok az utcára kicsapott négylábú, a pénztelenséggel küzdő egyesületnek pedig egyre nagyobb problémát jelent a jószágok élelmezése és a telep rendben tartása.

A menhelyen rendszerint nyolc-tíz kutya vár új gazdára. Fotó: Karnok Csaba

Azt remélik, az emberek segítenek – aki csakugyan kedvet érez ahhoz, hogy állateledellel, munkával vagy éppen pénzzel segítsen nekik, a 06-30/850-2321-es telefonszámon keresheti őket. Kalász Aranka ugyanakkor úgy véli: a kóbor kutyák problémáját véglegesen csak a felelős állattartási kultúra elterjedése oldhatja majd meg – viszont addig is szükségük lenne egy korszerű, tágas menhelyre. Ez reményeik szerint pályázati forrásból fog megépülni Makón.

Olvasóink írták

 • 5. K.Tímea 2007. december 25. 21:00
  „Igazat adok Joynak!Az első két hozzászóló biztos csak véletlenül tévedt erre az oldalra!!Mindenhez "nagyon okosak",csak ahhoz nem, hogy felfogják a cikk lényegét!Mi már három kutyust fogadtunk örökbe a makói menhelyről,és nyugodt szívvel állíthatom,h náluk hálásabb kutyával nem nagyon találkoztam!Sajnos azóta a két idősebb kutyusunk kimúlt de remélhetőleg szebbé tettük az utolsó hónapjaikat,viszont a legkisebb a mai napig sok örömet okoz nekünk és már fontolgatjuk egy újabb kutyus örökbe fogadását,mert azok a kutyák megérdemlik,hogy ne egy ketrecben éljék le az életüket hanem egy szerető családban!Mindegyiknek jár egy utolsó esély!!”
 • 4. joy 2007. december 19. 14:20
  „Nyelv ész urak!
  Baromság vitatni 1-1 magyar kifejezés "Jó" voltát:
  Egyik kutya, másik eb!
  Nem nyelvvel kell a kutyához közelíteni -maxi hátulról-, hanem élelemmel!”
 • 3. triatlonos 2007. december 18. 19:51
  „Tisztelt Imre!
  Izlelgeti a nyelvem: Kutya elhantolva : eb elhantolva. Melyik a magyarosabb? Az első egy kicsit durva, a második hivatalosabb, de egyik sem tetszik. Sőt nekem az sem tetszik, ahogy T. Jo Bacsi megfogta a témát. Az sem tetszik, hogy ebből a cikkből ez jött le neki. De erről kedvenc tanárom jut eszembe, aki gyakran mondogatta: minden ember egyforma, az egyik ilyen, a másik olyan! Gondolom, hogy koránál fogva Jo Bacsi lehet az egyik, és én akkor leszek a másik, vagy forditva! Anatómiában, és ujságiró helyesirás képzésben nem vagyok partiban, de ezek a kutyák többet érdemelnének!”
 • 2. Szabó Imre 2007. december 18. 17:25
  „Jo Bácsi,

  az, hogy te negatív érzelmekkel viseltetsz egy szó iránt, senkit nem kötelez semmire. Egyébként ha valakit tanítani kell, az inkább te lehetnél, a hozzászólásod "hejesírása" magáért beszél.”
 • 1. Jo Bacsi 2007. december 18. 05:57
  „Eloszor is nem "EB" hanem kutya. Ha a nev negativ akkor a cel is negativ lesz. Az eb szo az egy csunya szo. csak ugy mint az emlo a noknel mikor az is mell es sokkal szebben hangzik. (anyad egy emlos allat???) emlo az az allatoknak van melluk a human noknek van) Tehat egy pozitiv celhoz jutni pozitivabbam kell az ujsagnak mint mediank is hozza allnia es tanitani az ujsag iroit a szo hasznalat fontossagara. De hisz ezt a kiadonak tudnia kellene!!!
  Igaz hogy ahhoz hogy valaki megkulomboztesse az ebet a kutyatol egy kis erzessel is kell hogy rendelkezzen!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra bíróság elé állhat Muki

Szeged, Makó, Magyarcsanád - Hamis vád alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított az ügyészség a… Tovább olvasom