Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Makói bagolytanya

Makó - Valóságos bagolyinvázió szemtanúi lehetnek azok, akik a napokban a Csanád vezér tér gimnáziummal szembeni oldalán szemügyre veszik a fákat, amelyek az autósbolt előtt állnak.
A két nyírfa felső ágain több tucat, összesen 30–40 erdei fülesbagoly ül, békésen szunyókálva – a bagoly ugyanis, mint köztudomású, éjszakai életet él, a nappalt pihenéssel tölti.

A környék egyik lakója, László Péter lapunknak elmondta: korábban egyáltalán nem laktak ezeken a fákon baglyok. Tavaly jelentek meg először, de akkor még csak négy-öt. Idén másfél hónappal ezelőtt vették észre itt először a csoportot. Mindenki megkedvelte őket, sokan még a gyerekeket, unokákat is elhozzák ide azért, hogy megmutassák nekik a különleges küllemű madarakat.

A Csanád vezér téri fülesbaglyok a környéken lakók kedvencei. Fotó: Bakos András
A Csanád vezér téri fülesbaglyok a környéken lakók kedvencei.
Fotó: Bakos András

Az erdei fülesbagoly egyébként Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. A felnőtt példány testhossza 25–37 centi, szárnyfesztávolsága elérheti az egy métert. Jól látható tollfülei és nagy, narancsvörös szemei vannak. Védett ragadozó madár, eszmei értéke 50 ezer forint.

A baglyok különben régóta szeretik a makói városközpontot. Csak a közelmúltban többször adtunk hírt arról, hogy ilyen madarak raktak fészket, költöttek fiókákat legfelső emeleti panellakás erkélyén. A legutóbbi eset idén nyáron történt, mint ahogy az is: baglyok foglalták el a Juhász Gyula nevét viselő református gimnázium kéményének gólyafészkét.

Olvasóink írták

 • 8. anuvuk 2011. december 11. 19:00
  „Az idén az iszonyatos nagy aszály miatt különösen elszaporodtak a rágcsálók, legalább vegyszermentesen összeszedik őket! Függesztett műfészekben könnyen szaporíthatók!
  Google nagylajos46 csatorna.”
 • 7. nezdcsak 2011. december 07. 23:54
  „ÉN NEM NAGYON ÖRÜLÖK A BAGLYOKNAK,MERT HAJNALBA VISÍTOZNAK!”
 • 6. ewan 2011. december 07. 05:37
  „Kár, hogy a "Lordok" mögött néhány parkoló használhatatlan (de minimum autómosás)az ürülék miatt. A járdán pedig már lassan lehet kitermelni a guanót :( Egyébként tényleg aranyosak :)”
 • 5. hajosinas 2011. december 07. 04:26
  „Ja és még valami.Mindazt mit a 4. pont alatt írtam, csak akkor válhat valóssá, ha befejezzük a városban a fák írtását, amit sokszor lehet látni a különböző építkezések kapcsán. Nem egy esetben úgy,hogy laikus-ként is látható,hogy a tervező picit több gondossággal meghagyathatta volna egyik-másik árnyat és oxigént adó fa életét.Kiküszöbölve ezzel a pusztítást, és megelőzve a nagy konténer ládákba ültetett praktikusnak,szépnek és jónak egyáltalán nem nevezhető élő fa pótló torzók kihelyezését.Mert ugye ezek a növények sem árnyat.sem oxigént nem adnak a környezetükben élőknek, de mégcsak élőhelyet sem az énekes madaraknak, baglyoknak.Fogyasztják viszont az adófizetők pénzét, merthisz vagy a faládát, vagy a kipusztuló növényt folyamatosan pótolni kell.
  Pedig ha a földről az ember eltünne, az állatvilág és növényzet még megtudna itt élni , de fordítva ez már nem lenne igaz.”
 • 4. hajosinas 2011. december 06. 19:23
  „Még a végén nemcsak fecske , hanem bagoly kolóniával is büszkélkedhet kis városunk.-Néhány éve nagyon sok hó bagoly jelent meg a délkeleti peremvárosi részen.De azokat azóta sem lehetett észlelni. Kár.”
 • 3. makovaros 2011. december 06. 19:08
  „Aranyosak”
 • 2. Egyolvasó 2011. december 06. 17:27
  „Legalább összeszedik az apró rágcsálókat, amit egy-két ember előszeretettel etet a panelek környékén.”
 • 1. papika56 2011. december 06. 16:09
  „De jóóóóóóóóó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nap Makón

Makó - Az uniós tagországok közül Magyarországot mutatták be kiállítás, vetélkedő, filmvetítés és… Tovább olvasom