Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Makói canopy-pálya: fél perc a Maros fölött

Makó - Tízméteres magasságban lendül neki az ember, aztán egy drótkötélen nagyjából fél perc alatt ér át a Maros egyik partjáról a másikra – ilyen a makói folyóparti strand legújabb nevezetessége, a canopy-pálya. Kipróbáltuk: emlékezetes élményt nyújt.
Állítólag az egész országban egyedülálló, mert bár másutt is van olyan drótkötélpálya, amelyen csigákkal át lehet suhanni akár a fák fölött is, de nincs még olyan, ami egy folyó felett ívelne át. A makói Maros-parti strandon kialakított kalandpálya új, egy hete átadott attrakciója pedig ilyen. Két, nagyjából tíz méter magas acéltoronyból áll, amelyet egymással szemben, a Maros két partjánál állítottak fel, és ezeket a monstrumokat egy-egy drótkötél köti össze. Máris nagyon népszerű: a múlt szombaton például 50-en váltottak rá jegyet, pedig akkor még alig tudott róla valaki.

Aki használni akarja, előbb védősisakot és hevedereket kell magára vennie. A szerző felvétele
Aki használni akarja, előbb védősisakot és hevedereket kell magára vennie.
A szerző felvétele

Aki használni akarja, annak még mielőtt felmászik a csigalépcsőn, védősisakot és hevedereket kell magára vennie. Az átsiklás a gravitáció segítségével történik: az érkezési pont alacsonyabban van, mint ahonnan az ember indul, így aztán a visszaút előtt megint lépcsőzni kell. Mindkét építménynél szakképzett segítő fogadja az embert, aki mindent elmagyaráz, és ha kell, segít. Aki befizeti a 800 forintot, összesen négyszer csúszhat – kétszer oda, kétszer vissza. Egyébként nem csak egyedül, de tandemben, azaz két embernek együtt is lehet, ha ketten együtt nem nehezebbek 150 kilónál.

Maga az átsiklás – kipróbáltuk – mindössze fél perc, de annál emlékezetesebb élmény. A kötél hossza mintegy 160 méter. A folyó felett, bár az ember legelső alkalommal talán nem erre figyel, pazar a kilátás: a part menti erdőt is jól be lehet látni – közben pedig a fejünk felett gördülnek a csigák, fütyül a szél a talpunk alatt. Az egyetlen probléma, ami a kisebb súlyúak esetében – megtapasztaltuk – felmerülhet, az, hogy az embert nem viszi át a lendület egészen a túloldalra. De ilyenkor sincs gond. A segítő kötelet dob, amelynek segítségével, ha elkaptuk, áthúz magához, vagy ha messzebb vagyunk, értünk jön, és kihúz. Ki tudja, így talán még izgalmasabb is, mint egyébként – amúgy az egészhez nem kell semmi, csak egy kis kíváncsiság, no meg bátorság.

Olvasóink írták

  • 3. tuningfine 2011. október 09. 09:41
    „Makó, Maros-parti strand.”
  • 2. Tommyst 2011. október 09. 09:05
    „1.: A hídról jól látszik a kábel, nem voltam még, de szerintem az üdülőktől lehet elérni a pályát. :) (A vasúti híd felé kell nézni :) )”
  • 1. deszkás 2011. október 08. 21:42
    „Pontosabban,hol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy kamion Makónál

A balesetben személyi sérülés nem történt. Az érintett útszakaszt a műszaki mentés idejére lezárták. Tovább olvasom