Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Makói dilemma: hol legyen a négycsillagos szálloda?

Makó - Makón arra számítanak, hogy a három és fél milliárdból bővülő, megújuló fürdő szállodás befektetőt vonz a városba, hiszen itt most nincs négycsillagos szálláshely. Több közeli épület közül is lehet választani, ezek közül kettő iránt már érdeklődtek is.
Vörös Imre, a 3,5 milliárdosra tervezett új makói fürdőkoncepció projektvezetője lapunknak elmondta: várható, hogy a turisztikai nagyberuházás szállodabefektetőket vonz Makóra. Több panzió is működik ugyan a városban, de a termálfürdő közvetlen közelében egy sincs, és négycsillagos szálláshelye sincs a városnak. A wellness szolgáltatás iránt nyitott bel- és külföldi turisták sokszor a magasabb szolgáltatási szintet biztosító szálláslehetőség alapján döntenek, így Makónak is érdeke, hogy minél előbb nívós hotel nyíljon a városban.

– Már többen is keresték az önkormányzatot ez ügyben – halljuk Buzás Pétertől. Makó polgármestere elmondta: a fürdő épületéhez közel eső ingatlanok után érdeklődtek, hiszen alapvető igény, hogy a szállóvendégek – ha úgy tartják kényelmesnek – egy köpenyben is megközelíthessék a fürdőt.

A régi rendőrségi épület elhelyezkedése ideális – a fürdőtől néhány méternyire van a bejárat.
Fotó: Illyés Szabolcs

Az egyik lehetséges épület a város tulajdonában álló régi városháza, amiben jelenleg – sok más mellett – az okmányiroda, a városi televízió és a levéltár működik. Ám a porta közvetlenül a fürdő mellett fekszik, és az épület stílusa, elosztása is alkalmas egy patinás szálló kialakítására.

Az ingatlanok ára

A régi városháza értéke áfával 248 millió forint, míg a régi rendőrség épülete 114 millió forintot ér – szintén a forgalmi adóval együtt. Az önkormányzat szeretné az épületeket az érdeklődők között versenyeztetni – így az értékbecslés eredménye egyelőre irányadónak nevezhető.

A polgármestertől tudjuk: konkrét ajánlat egy másik, a fürdőtől szintén karnyújtásnyi közelségbe eső ingatlanra, a rendőrség korábbi épületére érkezett. A ház sokáig a rendőrkapitányságé volt, két évvel ezelőtt cserélte el a várossal. Eddig még nem talált gazdára az ingatlan, aminek értékét nemrég becsültette fel a város. Bár a szállodai szobák kialakítására lényegesen kisebb terület áll rendelkezése, a fürdő közelsége vonzó a befektetők számára. A polgármester nem árult el az ajánlat részleteiről.

Évekkel ezelőtt szóba került: az épület előtt húzódó utcaszakaszt zárják el az autóforgalom elől, így az ingatlant közvetlenül a fürdőhöz lehetne csatolni. Mindez azonban Novák István főépítész szerint megzavarta volna a belváros forgalmát – így ezt a fejlesztési koncepciót elvetették. A polgármester szerint esélyes lehet szállodának a Bérpalota és a Kállay Éva Kollégium is, ez utóbbi iránt szintén érdeklődött egy befektető csoport.

Olvasóink írták

 • 11. ÉN???? 2008. március 08. 18:15
  „Legyen fürdő,legyen szálloda...MUNKAHELY is kellene nem ???Ne csak a milliomosokra godoljunk már állandóan,mert azok megtehetik télen nyáron oda mennek ahova akarnak!De az a kis vidéki kispénzű emberke is szeretne biztos legalább 1-2napot el tölteni egy forró nyári napon fürdőzni! (Meg 1-2fertőzést haza vinni) Mondjuk erre is gondoljunk.Románokkal volt teli tavaj is a fürdő,gusztustalan volt, még a wc-re is alig mertem menni,pedig már a makói fürdőnek látogatója vagyok evtizedek óta. Kis oda figyelés,mindenki részéről!!!!”
 • 10. bentfentes 2008. március 04. 14:41
  „Mérnök Úr!
  Egybe cseng a véleményünk. Úgy gondolom, hogy ezt az igényelt komplexitást csak a helyiek tudnák biztosítani. Az idegen honból idecsöppent szakértők munkájuk végeztével felveszik a díjazásukat és itt hagyják a várost. Egyszerűen nem rendelkeznek kellő információval a város életét illetően.
  Sajnos a koncepciókról nincs valóságos egyeztetés, így egy hatalomtól diktált torzszülött válik az elképzelésekből.
  Mi kockáztatunk. A döntést hozók felelőtlenül dönthetnek. A kockázat vállalásukból szinte semmi nem hullik rájuk vissza.
  Fürdő fejlesztés kell, de nem ilyen mértékű. Ez sokkolja a piacot és ilyen tempóban nem lehet a szükséges látogatót ide vonzani. Ha pedig nem jönnek, akkor marad ránk a törlesztő részlet.
  Szálloda kell, de nem ennyi, mert a megtérülés számítások szerint napi 2000 vendégnek kellene szállást biztosítani. A jelenlegi és a potenciális épületek együtt sem képesek ezt lefedni. Ez kevés.
  Étkezés, ellátás kell. A fürdőn belül és a város többi pontján is. De ki fejleszt egy bizonytalan vendégszámra? (ezért is a fokozatosság)
  Programok kellenek, mégpedig olyan összetételű vendégkörre, amit stratégiában kellett volna meghatározni. Nyugdíjasok, betegek, fiatalok, gyermekes családok, gazdagok. Nem mindegy. Minden "piaci szegmensnek" más és más az igénye. Nos ez is hiányzik a komplex gondolkodásból.
  Ha mindez megvan, akkor is megmarad a kérdés. Megoldja a fürdő a város gondjait? Fel tudja szedni a munkanélkülieket abban a szakmai összetételben, ami ma Makón van? Visszatartja a fiatalokat az elköltözéstől? Megállítja a város lakosságának csökkenését? Kapnak majd megrendelést a beruházásból a makóiak?
  Azt hiszem a válasz nem. A megoldást máshol kell keresni.”
 • 9. trigonometria 2008. március 02. 22:42
  „Már ne haragudj ha Makon engendek a makoinak hogy babausztatast csinaljon akkor lenne. Szegedi az johet Makora. A makoi be se teheti a labat a furdobe.”
 • 8. rebellis 2008. március 02. 19:15
  „makoiak is vásárhelyre járnak mert nincs a babauszásnál kvotta”
 • 7. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 01. 22:11
  „Tisztelt Olvasók!

  Mik azok a szempontok, amik a turistákat ide, Makóra motiválnák?

  Ezek:
  1. a fürdő vize és szolgáltatásai (masszirozás, fodrászat, gyógyiszap, stb)
  2. nívós szálloda,
  3. nívós éttermek, presszók, stb.
  4. szórakozási lehetőségek, mint színház, sport, természeti szépségek, lovaglás, vándorlás, kerékpár utak, skeeter utak, ,,actions" mint bungi jumping, vízi sportok, motorcsónakozás, stb. stb.

  Nos a cikkben egy szállodáról van csak szó.

  Azonban a makói turisztika fellendüléséhez sokkal több kellene, mint azt fenn említettem.

  Lehet, hogy okosabb lett volna a grandiózus fürdő építés helyett egy átfogó, több irányú olyan fejlesztést indítani, ami a turisták szórakozási lehetőségét is kielégítette volna, nem csak a fürdési igényt.

  Én úgy gondolom, hogy a fürdő és a szálloda még édes kevés a turizmus fellendítésére.

  Mivel több, mint 31 éve ismerem a nyugati emberek igényeit a turisztika terén. Én egy vagyok közülük.

  Értesültem a polgármester azon tervéről is, hogy a Maros parton építkezni akarnak, ahol lovardát és vízi sport lehetőséget szeretnének létesíteni. Ez is abba az irányba menne, amiről én itt beszélek. Azonban a ráfordítás/haszon abban a milliárdos projektben számomra még nem ismert. Ezen kívül ennek a vállalkozásnak kimenetele még ma teljesen bizonytalan.

  Tehát a makói turisztikai infrastruktúra ma még nagyon szegényes. Sajnos.

  Csak két példa:
  amikor Hegyeshalomtól nyugatra országonként több száz kilométeres(!) skeeter pályákat nyújtanak, addig itt Makón nem tudok 1000 méterről sem. Vagy tud valaki erről? S hol vannak még a többi lehetőségek? S ha arra gondolunk, mennyivel kevesebbe kerülnének az ilyen, vagy ehhez hasonló szórakozási lehetőségek, mint a 3.5 milliárdos fürdő beruházás, akkor ismét kérdőjelek vetődnek fel!

  S akár a kerékpárutak is. Siralmas. Itt nincs kerékpárkultúra, ha a kerékpárutakra tekintünk.
  Csak tekintsenek Hódmezővásárhelyre, a mártélyi kerékpárúttal együtt!

  Szóval Makóra még hosszú évekig nem jönnék, mint nyugati turista. Mert a fürdőbe főleg öregek és betegek mennek, de nem középkorú aktív személyek. Lehet, hogy ma itt még a középkorúak is jobban eljárnak, de a jövő nemzedéke sokkal aktívabb lesz a szabadidőben, mint a maiak.

  Én nem vagyok fürdő ellenes, de a fürdő maga kevés lesz. Ezért kellett volna egy ,,átfogó" turisztikai terv, amit azonban nem láttam.

  Üdvözlettel”
 • 6. bentfentes 2008. március 01. 10:06
  „A hozzászólásokból az látszik, hogy nem minden világos.
  Makón eldőlt, hogy sok-sok pénz ölünk bele a Makovecz fürdőbe. Ehhez készítettek sárvári szakértők gazdaságossági számítást. Ennek egyik eleme, hogy a 40% hitel mintegy 420-440000 évi látogató esetén fizethető vissza. Ez napi 1200, de csúcsidőben min. 2000 főt jelent. Ez a forgalom napi és helyi látogatókból képtelenség tervezni. Tehát máshonnan kell ide vendéget hozni. A baj az, hogy ezet a komplex gondolkodást (fürdő, szálló, étterem, programok) nem tartalmazza a fürdő fejlesztési pályázat.
  A cikkben felvetett szálló sem lesz elég, mert bármely épületett nézzük, az 300-400 ágyat fed csak le. A motelekben, panziókban sem fér el 400-600 vendégnél több. Hol helyezzük el a többit? Vagy nem is lesz többi?
  A koronáról. Az épület a rendszerváltás óta nem funkcionál szállodaként. A tervek szerint 54 ágyas szállódarésszel rendelkezik. Ezt nem építették meg. (Szerintem kellett volna) Így most üresen áll a szobákat tartalmazó folyosósor és a recepció a földszinten. Azután szép lassan lecsípegettek belőle irodáknak. Most már nem lehetne egy busznyi vendéget elszállásolni a maradék helyen.
  Ami feltünő, hogy a rendőrség három szintes épületét 114 millióra értékelték. Ez 6-8 családi ház értéke. Szerintem erre már megvan a vevő aki bennfentes.”
 • 5. turista 2008. március 01. 03:38
  „Hatraltatta es hatraltatja Mako fejlodeset minden szempontbol hogy a Korona Szallo evek ota nem mukodik mint szalloda.

  Sokan nemcsak aludni es enni szeretnenek ott ahol megszallnak, hanem szeretnek kellemesen eltolteni a nap egy reszet pihenessel, szorakozassal (peldaul televizio) stb.

  A mai szallashelyek ezt a kivanalmat nem elagitik ki.”
 • 4. polgár 2008. február 29. 10:43
  „Ha akar valamit a város a turizmusból, akkor igen is kell szálloda nmecsdak panzió, mert vannak olyan emberek is, akik csak szállodában szállank meg, ha nincs nekünk akkor meg mit akarunk?”
 • 3. kakaska 2008. február 29. 09:06
  „A korona meg biztos majd Petiké-é lesz!?!? Akkor neki is lesz 1 szállodája, nem csak a hivatalba szobája!!!:)”
 • 2. Sunyi Ló 2008. február 29. 08:22
  „Na ez az, mi lesz a Koronával?”
 • 1. uiop 2008. február 29. 07:28
  „És minek ide még beruházni ott a Makói régi Korona az is csődbe van vagy még el kellene lopni egy kis pénzt olyan dolgokra amit aztán nem is használunk,meg senki más ,igaz a Kulturház is annyi anyagból készült hogy másik három épületet fel lehetet volna belőle húzni,igaz csak papiron!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel a környék legrégebbi óvodája

Kiszombor - Százhuszonöt éves a kiszombori óvoda – a térségben ezt alapították a legrégebben. Tovább olvasom